Reference

Veronika Clausová

Silvestr v srdci Balkánu - PLNO, průvodce: Michal Just

Michal byl fakt super, udržoval v partě dobrou náladu a vždy byl otevřenej našim nápadům. Do programu přidal přespání v bivaku v horách a to bylo skvělý. V horách dával na všechny pozor, pomáhal méně zkušeným. Akorát musí trochu potrénovat Krycí jména. :D Dávám pět hvězdiček z pěti!

Na výpravě se mi líbilo všechno - super parta lidí, program a nezapomenutelné zážitky. Výpravy s Expe prostě stojí za to! Chudáci lidi kolem mě pak musí ještě dlouho poslouchat, co všechno jsem zažila.

Díky za to, co děláte! Jste boží! :)

Pája Tefelnerová

Černá Hora - Sutjeska, Bioč a Durmitor - PLNO, průvodce: Martin Ksandr

Martin je profík každým coulem a je to znát od začátku do konce - komunikace s námi, příprava akce, její samotný průběh. Celkově je mi velmi sympatická filozofie výprav, za kterou stojí. Bylo prima poznat jejího nositele.

Díky za fajn seznámení s Černou Horou, a zase někdy na viděnou na Vašich výpravách! :)

Martin Šafránek

Silvestr v bosenských horách - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Akce byla ze strany průvodce, Petra Toboláka perfektně připravena. O cestě a programu nás v průběhu neustále informoval a podle nálady a tužeb svých svěřenců nabízel mnoho alternativ. Místní historické a přírodní atrakce vždy zpestřil krátkým výkladem z dějepisu. Petra hodnotím jako neuvěřitelně milého, obětavého a inspirativního člověka, se kterým bych se nebál kamkoli cestovat.

Akci mohu všem ostatním jen doporučit.

Tomáš Kubinčák

Silvestr pod sněhem v Bosně - Prenj - PLNO, průvodce: Jan Haráč

Sprievodca Honza bol veľmi pohodový chlapík, ktorý sa vždy snažil všetkým vyhovieť. Keď nastali nejaké problémy stále bol pozitívne naladený, čo situáciu zľahčovalo. A samozrejme vždy sa všetko vyriešilo.

Veľmi sa mi páčila chata Vysočica. Jedlo, pitie a obsluha bola fantastická. Celkovo to bola moja prvá akcia s Expedition club a určite pôjdem znovu.

Věrka Lorencová

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Ondřej Šperka

Na akci bych pochválila zaprvé PRŮVODCE. Ač podstatně mladší než většina účastníků, má respekt, jde sám příkladem, nic mu není zatěžko. Má smysl pro humor a velké znalosti. Je dokonalý diplomat, umí perfektně jednat s lidmi.. Vše zařídil, ale nenásilně, všichni jsme si ho chválili. S Ondrou bych jela znovu a kamkoliv - bez zaváhání. Dále bylo super naplánování cesty, pobytu, výběr destinace. Sešla se výborná parta - k dokonalosti nic nechybělo. 

Petra Macháčková

Zimní Bosna - na sněžnicích - na lehko, průvodce: Tom Cimr

Tom byl super :-) Klidnej kluk, kterej neměl ztřeštěný nápady...teda vlastně občas jo :-), ale nikomu se při tom nic vážnějšího nestalo. Co se mi líbilo - když některá z nás vypadala zmrzle, tak nám nabídl svou vrstvu, při výstupu jsme dělali přestávky a počkali na ostatní. Když jsme se o trochu zpozdili s odjezdem, tak mu to sice vadilo, ale nedal to moc znát :-)

Možná to bude tím, že to byla moje první výprava a to bývá člověk vždycky hodně nadšený...líbil se mi koncept, že parta lidí podobnýho ražení vyrazí do hor, skamarádí se, zažije spoustu věcí, který by sami asi nikdy nepodnikli. Těch devět lidí je akorát. Taky se mi líbí, že není pevně daný, co budeme dělat...a taky pohodová atmosféra.

Alžběta Davidová

Silvestr v srdci Balkánu - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Extrémně vydařená akce, která předčila očekávání. Oslava nového roku v rytmu balkánské hudby se senzačními lidmi - 2 výpravy (18 lidí), které si během 2 dní náramně pohodově sedly a vznikla nová přátelství. Hudba, karaoke, čaj 19, sněžnice, výhledy, azurové počasí, místní lahůdky, historie Sarajeva, deskovky, hluboké diskuze i odlehčené vtípky... nic nechybělo :)

Petra hodnotím na jedničku a zasloužil by si zlatého bludišťáka za výdrž a pozitivní náladu, kterou ve skupině rozhodně udržoval. Díky Petře a Evi za nejlepší Silvestrovskou akci. Petr měl vždy připravený plán, uměl si poradit s autem a postaral se o všechny členy, bez rozdílu. Díky moc!

 

Anežka Jelečková (Marunka)

Silvestr v srdci Balkánu - PLNO, průvodce: Michal Just

Míšu bych ohodnotila dvěma zdviženými prsty! Byl výřečný, vtipný a občas i upocený, ale to jsme byli všichni.. Zas nám o kousek zvedl žebříček náročnosti výpravy, takže si teď trochu honíme triko, kolik jsme toho za těch pár dní stihli. Jednoznačně bych další výpravu s ním i jeho oslňujícím charismem podnikla!!.

Martina Smrčková

Podzim v Bosně a Hercegovině - PLNO, průvodce: Michal Just

Tradiční výprava, která ale ani po letech neztrácí své kouzlo. Nádherné hory, skvělé výhledy, super parta.

Michal nás bezpečně dopravil na všechna místa, která byla v plánu a výborně naplánoval cestu na Maglič. Myslím, že všichni jsme byli rádi, že jsme nakonec vyrazili napřímo a nemuseli jít cestu k jezeru dvakrát. Byl příjemným společníkem, takže bych neměla problém s ním jet na další výpravu.

 

Zuzana Marečková

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Martina Podhůrská

Ačkoliv časově byla výprava vlastně poměrně krátká, byla našlápnutá programem od začátku do konce, kombinace jednotlivých dní na střídačku ve městě a v přírodě dohromady vytvořila vyváženou mozaiku toho nejlepšího , co může Bosna nabídnout. Každý jeden východ (ano, mezi řádky chválím Martinu za to, že mě ráno dokázala vytáhnout ze spacáku) i západ slunce stál za to, stejně jako spousta drobných zastávek na zajímavých místech po cestě, závěrečný rafting byl taktéž super. Všichni se k sobě chovali hezky, bylo krásné sledovat, jak si i přes větší věkové rozdíly dokáží všichni popovídat, nikdo nikomu neodmítl pomoc, pokud ji potřeboval, všichni se vzájemně podporovali a tak všechno běželo hladce bez větších obtíží. 

Martina tuhle akci zvládla na výbornou, jako průvodce dokázala krásně namixovat profesionální, kamarádský a lidský přístup. Zafungovala jako studnice historických informací a souvislostí, databáze doplňujících dokumentů a filmů, jako neúnavný motivátor fyzicky méně zdatných účastníků výpravy, prokázala až tvrdohlavou vytrvalost při bránění ohně před bouřkou a kroupami, kreativně vyřešila drobné vyskytnuvší se problémy a tak dále, nemůžu ji přece glorifikovat až do nebes, aby nám zase moc nezpychla. :) Každopádně opravdu oceňuji její schopnosti komunikace prakticky s každým, nikoho neopomíjela a skutečně se snažila každého z nás podpořit, takže z některých vykřesala vskutku nečekané výkony.

Eliška Slunečková

Silvestr v bosenských horách - PLNO, průvodce: Eva Mariánková

Průvodkyni hodnotím 10/10. Eva byla super, ráda s ní příště někam pojedu. Veselá baba, která to umí roztočit a v horách je s ní dobrodružno, ale i bezpečno. :)

Bylo fakt bezva, że jsme po příjezdu mohli omrknout Sarajevo a jednu noc (před ťapáním ve sněhu a spaním venku) se pořádně vyspat a nabrat síly na normálním ubytku. To mi přišlo chytrý... Jinak rozhodně chválím trek nad Trnovačko a dvě dobrodružný noci v salaši mě taky moc bavili! Pak taky na Visoči brutální výborná hostina, kdy nám jídlo lezlo ušima ven, ale nikdo nemohl přestat. Celkově to byla skvělá akce. Potkala se parta bezva lidí a do Bosny se ráda vypravím zas. Průvodci obou skupin které se potkaly (Eva i Peťa Tobolák) byli super a proběhla moc fajn fúze. :)

Rob Líčeník

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Martina Podhůrská

Martina byla po celou dobu výpravy naprosto úžasná. Nejen jako průvodkyně, ale i jako kamarádka do deště (a do auta). Opravdu hodně musím ocenit její skvěle vyvážený přístup, kdy dokázala na jednu stranu obstarávat zábavu svými hádankami, fun facty a neskutečným množstvím historek z cest i z práce, ale zároveň byla vždy stoprocentně zodpovědná a připravená řešit případné složitější situace. Kdykoliv jsme se dostali do jakékoliv situace, který jen zaváněla potenciálním problémem, Martina nikdy neváhala a jala se ji řešit, čímž i nám ostatním dala jistotu, že je vše v pohodě. Musím ocenit její řidičské schopnosti, řízení na bosenských silnicích a s bosenskými řidiči vyžaduje jistou dávku umění a Martina nás vždy úplně v pohodě dovezla na další místo. To stejné platí i pro náročné cesty do Bosny a zpět, které v podstatě zvládla sama odřídit a dorazili jsme včas a v pořádku. Vždycky kladla naši bezpečnost a naše pohodlí při výpravě na první místo, všechno zařídila, udržovala celou skupinu pohromadě a to jak fyzicky tak duševně. Jakmile při výpravě někdo z členů nestíhal tempu skupiny nebo se necítil komfortně v některých úsecích, vždy nabídla pomoc, počkala, zkrotila divočejší členy výpravy a šlo se dál. Pokud měl kdokoliv jakýkoliv dotaz nebo problém, vždycky ochotně pomohla. Program na místě upravovala a přizpůsobovala přáním skupiny, zajímal ji náš názor. Nakonec jen zopakuju, že si nedovedu představit lepší práci průvodce na výpravě, Martina byla prostě perfektní.

Skvěle vyvážený program. Bylo v něm něco pro každého - kulturní a historické vložky, chození po horách, adrenalinová zábava...

Ještě jednou díky moc za super akci!

Sebastian Vrbík

Silvestr v bosenských horách - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Petr byl jako průvodce perfektní, jde vidět ze už nějaké ty zkušenosti má a celou skupinu korigoval s prstem v nose a na prvním místě byla bezpečnost, lepšího průvodce sem si nemohl přát. A sedl mi i po té lidské stránce, neustále se zajímal jestli všichni mají vše a jsou ok, takže super, na další expedici bych chtěl jet zase s ním, tak snad to vyjde, ještě přemýšlím, co bych mu vytkl ať to nevypadá, jak kdybych byl zmanipulovaný a chválil ho do nebes, ale opravdu mě nic nenapadá. :)

Kateřina Škaldová

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Pochválit bych chtěla hned několik věcí. Logicky a smysluplně poskládaný program. Příjemné ubytovaní ve všech destinacích, zejména však u bratrů v horách, kde jsme strávili dvě noci. A moc si vážím taky odpočinkového odpoledne, které jsme strávili v Sarajevu v termálech.

Průvodce (pro nás interně označován jako trenér) znám již nějaký ten pátek, proto nebudu ve svém hodnocení zřejmě zcela objektivní. Nicméně Peťu hodnotím velice kladně. Věděl, co a jak, dokázal poradit, nasměrovat, vykomunikovat a když nevěděl, vše vygooglil. Krásně nás provedl celou expedicí, ale zároveň jsme měli volnost a možnost prozkoumávat Bosnu každý po svém. Vždy když bylo třeba rozhodnout o dalším průběhu akce, zeptal se na naše preference a přání, což považuju za opravdu dobrý tah. Nedá se zavděčit všem, ale většina v závěru stačí. Když už jsme mleli z posledního dokázal nás vyhecovat a odměnou nám byla malá překvapení typu vafle s nutellou a banánem na nejvyšší hoře Bosny a Hercegoviny. Sečteno a podtrženo byl Peťa nejlepší trenér, kterého jsme si mohli přát. Jela bych s ním hned někam znovu, cítila jsem z něj jistotu a cítila jsem se po celou dobu trvání akce v bezpečí.

Tereza Šimková

Silvestr v srdci Balkánu, průvodce: Zbyněk Král

Moc se mi líbila kombinace návštěvy města, urbexu a zároveň krásných treků na horách. A to vše za pár dní :) 

Zbyněk byl super průvodce - nejvíce cením rychlé rozhodování ať už šlo o výběr restaurace, trasu nebo třeba úplnou změnu plánu kvůli počasí. Zároveň je to pohodový kluk se zajímavými historkami a zkušenostmi. 

Díky moc, že jste nás vzali sebou jako extra posilu výpravy! :) Moc si toho vážím, byl to skvělý způsob strávení konce roku a určitě to nebyla moje poslední výprava.