Reference

Lucia Hudecová

Výstup na Ararat, průvodce: Eva Mariánková

Vyvážená kombinace výkonů v přírodě a památek. Dostatečná aklimatizace (před odjezdem jsem se trochu bála, jestli není postup moc rychlý, ale bylo to OK). Na kopec jsme všichni úspěšně vyšli, nikdo neměl výškovou nemoc, vyšlo nám počasí a dostali jsme zkušeného lokálního průvodce, takže dobré :) 

Evka je kvalitní průvodkyně, má hodně zkušeností, a dá se na ni spolehnout, když se objeví nějaká komplikace. Snaží se využít čas na maximum, což je super :) 

Zbyněk Jaroš

Silvestr na Lýkijské stezce - Poslední 2 místa, průvodce: David Spáčil

Líbila se mi pestrost výpravy - mix treku, zážitků a jednodenních zajímavostí z Turecka (antické památky, hamman, paraglide).

Průvodce David je borec, má velký přehled, je komunikativní, flexibilní a strašně v pohodě. Velká spokojenost.

František Soudek

Turecký Kurdistán: Ararat a Kačkar - Poslední místo, průvodce: Honza Švábenský

S Johnem jako průvodcem jsem spoko. Je to inteligentní mladík s bohatými zkušenostmi, které nám po celou dobu výpravy předával ať už prakticky nebo formou jeho cestovatelských příběhů. Horami nás provedl bezpečně až do cíle. Vždy byl ke všem ochotný a aktivně šířil týmového ducha. Ze své strany bych řekl, že jsme si s Johnem sedli a dokázali jsme spolu sdílet názory, hodnoty i smysl pro humor. Určitě s ním rád pojedu znovu!

Marek Netocny

Turecký Kurdistán: Ararat a Kačkar - PLNO, průvodce: Standa Dadák

Pochválil bych program! Skvělé místní průvodce, partu a samozřejmě i našeho průvodce.

Standa zcela splnil vše, co jsem od něj čekal. :) Dává cestě příjemný punkovy nádech, který u Expe vyhledávám. Na druhou stranu, když jsme byli s odvahou na místech, která nejsou pro nikoho :), tak jsem se na něj mohl zcela spolehnout a věřil jsem mu.

Denisa Zemanová

Výstup na Ararat, průvodce: Markéta Peggy Marvanová

Byla to moje první výprava s Expe a určitě ne poslední! Bezvadný itinerář, úžasnej styl celé výpravy, celé mi to prostě skvěle sedlo :) Hodně mě taky bavilo, že se člověk dostane i víc mezi místní a kam by se třeba úplně sám neodvážil, např. čaj s pastevci. Sešli jsme se skvělá parta lidí a věřím, že všichni jsme si to užili fakt naplno! Průvodkyně Peggy je skvělá a je s ní prdel! :D 

Matúš Gúčik

Výstup na Ararat, průvodce: Markéta Peggy Marvanová

Akcia je veľmi dobre premyslená, záložný deň na výstup je dobrá možnosť a vzhľadom na to, že naša skupina je musela využiť, tak pre mňa je to veľké plus! Nie vždy sa dá pružne prispôsobiť program ale tu je to vítaná možnosť. Sprievodca - Peggy Marvanová je skvelá! Úžasná žena, osobnosť a veľký dobrák!

Naozaj som si akciu užil. Splnil som si sen a prežil som aj chvíle, ktoré som si myslel, že nezažijem. Všetko bolo presne tak, ako to malo byť. Myslím si, že nikto z nás, čo sme to prežili si nemôže sťažovať. Zážitky sú parádne a teším sa, keď vyrazím s Expe na ďalšiu akciu!

 

Bára Kolaříková

Výstup na Ararat - PLNO, průvodce: Daniel Bokiš

Ač nám počasí moc nepřálo, akce neměla chybu! Nejvíc se mi líbila rozmanitost programu - od výstupu a všeho co k němu patří, přes relax ve formě tradičního hammamu, poznávání místní kultury a kuchyně. Prostě krásně vybalancovaný mix toho nejlepšího v jednom týdnu!

Dan je skvělým průvodcem, který nepodcenil žádnou část výpravy! Ještě před začátkem akce nám podrobně rozepsal důležité informace a odpovídal na všechny naše dotazy. Při výstupu pak dával pozor, jestli aklimatizace správně zafungovala a všichni se cítili dobře, abychom měli vyšší šanci dosáhnout společně vrcholu. Dan se věnoval každému individuálně a poslouchal všechny podněty a přání, která hned zrealizoval. :)
Není co bych vytkla, opravdu moc povedená akce, díky za to!

David Hladík

Výstup na Ararat, průvodce: Markéta Peggy Marvanová

Pochválil bych organizaci výstupu na horu, aklimatizační výšlapy, okořeněné setkáním s místníma pastevcema a podobně.
Dostatek rezervního času na výstup - který jsme nakonec využili a bez něj by to bylo velice náročné.

Peggy byla skvělá! Trhlá holka, se kterou je sranda, a přitom je schopná dělat důležitá rozhodnutí a stát si za svým názorem. Ideální průvodce do těžkých podmínek.

Michal Švorčík

Výstup na Ararat, průvodce: Eva Mariánková

Evka byla úžasná. Brala vše velmi odpovědně. Měli jsme včas všechny informace. Snažila se i v mezičase shánět tipy na dobrý jídlo, zábavu.  Navíc s ní byla sranda.

Super destinace, jídlo, péče o nás. Duševní i materiální ?

Byla to pecka už teď přemýšlím kam s váma zas pofrčím!

Jan Novák

Výstup na Ararat, průvodce: Eva Mariánková

Eva je úžasný člověk. Velmi vlídná a upřímná osoba s velkých pochopením a schopností motivovat. Pod jejím vedením jsem se cítil bezpečně. Umí zavelet a i dělat legraci, což je velmi důležité.

Úžasně vyvážená poznávačka kultury a makačka na kopci. Vřele doporučuji a těším se na další!

 

Tomáš Krejčí

Výstup na Ararat - PLNO, průvodce: Tom Cimr

Určitě chválím lidi, co se o to všechno starali - Tom, lidi v Expe, Anežka v Dogubajazid, Rašíd, Osman. Tom Cimr je super týpek. Zkušenej, vyklidněnej. Dodával celé akci takovou uklidněnou a jistou atmosféru. Je parádní profík a supr kámoš. S ním kdykoli znovu kamkoli.

Celkově se sešla dobrá parta. Hezkej kopec. Netradiční pohled na Turecko. Užívej, jak to jde a jak to máš rád. Život máme jen jeden a druhá šance nebude. Ahóój!

Hanka J.

Lýkijská stezka, průvodce: Filip Vítek

Průvodce - mistr v pití Ayranu, pojídaní kebabů a přelamování (obřích) klád z ohně. Dobrý zdravotník, se specializací na rozbitá kolena. Originální humor - nesčetněkrát.  Srdcař a velký týmový hráč :)

Top místo pro trek - hory, moře, dech beroucí výhledy. Šťavnaté pomeranče a citrony. Spaní pod širákem, stopování, jídlo, hammam, koupačky v moři - spousta nezapomenutelných zážitků, se super partou lidí. Děkuji :)

Lucie

Silvestr na Lýkijské stezce - PLNO, průvodce: Standa Dadák

Standa je borec! Kliďas a rozvážný muž! Celou dobu se staral o celou skupinu i přes to, že řešil osobní nepříjemnosti. Standa nám taky vařil, a vždycky to bylo výborné. Když bylo něco mimo plán, vždy našel alternativu, dokonce se stále omlouval, ...i když pro nás to bylo vždycky super, i přes změny, naopak spousta změn vedla k hezčím a autentičtějším zážitkům. Podporoval všechny členy skupiny a každému vyhověl, pokud potřeboval někde více času anebo naopak ho s důvěrou poslal napřed, takže každý podle svého tempa a vždy bylo určeno místo setkání. Standa taky perfektně objednal počasí. Je to super parťák a určitě bych s ním jela na akci znova! :)

Ještě nikdy mě akce s Expe nezklamala a vždycky je to prostě nezapomenutelné! Jsou to ty nejlepší cestovatelské zážitky, které si pamatuju a vracím se k nim na fotkách i v myšlenkách. Nejraději bych na expedice jezdila každý měsíc!

Lada Matyášová

Turecko - Lýkijská stezka - Poslední volné místo, průvodce: Sofia Arsentyeva Gothard

Jsem moc vděčná, že jsem mohla jet, i když jsem byla snad patá nad plán původní velikosti výpravy, a navíc jsem se hlásila ani ne den před odjezdem. Sofi mě podpořila a dovolila mi jet. V tu chvíli mi to hrozně pomohlo a jsem za to děsně moc ráda. ))) Líbila se mi vyváženost fyzické části s psychickou, tedy čtyřdenní trek a k tomu kulturní poznávání a objevování. Nebyla to tedy jen velká dřina, ani neustálé přejíždění po památkách. Moc se mi líbilo, že hlavním mottem bylo si to společně užít a za to jsem moc ráda! :)

Průvodkyně si vedla úžasně. Na to, jakým výzvám akce čelila, pandemie a měnící se podmínky pobytu v Turecku i návratu do ČR, vše zvládala s přehledem a k našemu nejlepšímu prospěchu. Jsem z ní nadšená a hlavně se mi hrozně líbí její úvodní fotka na Expe webu - ta lucerna je dokonalá! Kdybych mohla, jedu s ní znovu. 

Sofinka byla skvělá, účastníci také a vůbec jsem z celé akce děsně nadšená. Takže jsem se samozřejmě již přihlásila na další expedici a přemluvila k tomu i přítele. Protože dobré věci se mají šířit. :D

Nikča Mottlová

Výstup na Ararat, průvodce: Michal Just

Uvědomila jsem si, že kromě hlavního programu - Araratu - pro mě bylo velice fajn a odpočinkové, že jsem nemusela přemýšlet, kam jít na oběd/večeři, jaký je program… a všechno co přicházelo, tak bylo fajn. No a Ararat… tak to je zážitek sám o sobě a kromě ponožek navíc bych nic neměnila:)

Průvodce Michal je skvělej! Po pár dnech má člověk dojem, že ho zná mnohem déle. V krizi mi dobře pomohl. Díky moc za všechno! :)