Termín dle domluvy
více
Termín dle domluvy

Kurz horského průvodce 2024/25

Vzdělávání horských průvodců probíhá v 6 blocích od jara 2024 do zimy 2025, kdy je zakončeno profesní zkouškou.

Expedice #1103
Česko, EvropaČeská republika, Slovensko
10Účastníků
Náročnost
3 z 5

Ať už se chceš průvodcováním živit, nebo se pouze zdokonalit a získat větší jistotu pro svá dobrodružství, míříš k roli člověka, který svou iniciativou vždy bude tím aktivnějším. Horský průvodce by měl splňovat řadu předpokladů. My tě můžeme naučit základní dovednosti, na kterých budeš dále stavět, avšak lásku k práci s lidmi a vztah k horám musíš mít sám. Do kurzu jsme vložili léta vlastních zkušeností s organizováním výprav a expedic. Věříme, že je důležité věci prožít, než o nich jen poslouchat a tomu přizpůsobujeme náplň kurzu. Snažíme se ho koncipovat tak, abychom ho chtěli sami zažít.

Organizace kurzu

Kurz je tvořen šesti na sebe navazujícími bloky, po jejichž absolvování můžeš celé vzdělání zakončit zkouškou profesní kvalifikace PK 65–020-M Horský průvodce dle zákona č. 179/2006 Sb o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání po jejímž úspěšném složení můžete požádat o vydání živnostenského oprávnění pro horskou průvodcovskou činnost – zároveň získáte „Osvědčení profesní kvalifikace“ s celostátní platností.


Jednotlivé bloky, organizace kurzu a vypsané termíny jsou vypsány ZDE. Jednotlivé přihlášky jsou zaslány přihlášeným účastníkům vždy nejpozději dva měsíce před kurzem. Podrobnější informace ti budou zaslány po podání přihlášky.

3
+
5
Průzkumník
Náročnost
Náročnost kurzu
Kurz probíhá v České Republice na Vysočině, v rakouských Alpách a dalších destinacích v závislosti na podmínkách a tvém výběru průvodcovské praxe. Maximum možného programu se odehrává venku, může se tedy stát, že se náročnost zvýší podle počasí. Vstupním předpokladem každého účastníka je zkušenost s pohybem v horách na lehko i na těžko, se spaním ve stanu i bivakováním. Tyto zkušenosti ověřujeme před nastoupení do kurzu. Zkrátka neměl by tě překvapit pobyt venku v mokru, celodenní výlety a trocha nekomfortu. Zároveň není úmyslem kurzu někoho hnát na hranu, důležité je předání znalosti a jejich vyzkoušení v praxi. Pokud jsi byl/a na vícedenním treku v horách a ujdeš bez problému 20km za den, není se čeho bát.
zobrazit více
Přehled náročností

Co od kurzu můžeš očekávat:

Naučíš se pracovat s mapou, buzolou a GPS. Budeš se perfektně orientovat v letním i zimním terénu. Při slovech ekvidistance, magnetická deklinace a azimut místo nechápavého výrazu vytasíš mapu s buzolou a bez mrknutí oka vyrazíš dál. Naučíš se základy meteorologie, práce s předpovědí počasí a odhad vývoje podmínek v terénu. Získáš základní znalosti poskytnutí první pomoci pod dohledem dlouholetých lektorů zdravokurzů a záchranářů. Budeš se muset vlastníma rukama poprat s drobnými poraněními i s koordinací záchranné akce včetně improvizovaného transportu raněných. Naučíme tě základní lanové techniky a postup v náročném horském terénu. Projdeme kompletní metodiku na zajištěných cestách - ferratách. Přiblížíme ti legislativu spojenou s prací horského průvodce. Předáme ti maximum informací a zkušeností o vedení skupiny a práci s lidmi. Jak se racionálně rozhodovat a jakými reáliemi rozhodnutí podložit. 


V neposlední řadě ti chceme předat etické hodnoty práce v horách. Na práci průvodce se nedíváme pouze jako na stroj, bezpečně provádějící klienty, ale také jako na člověka s pokorou k prostředí, ve kterém pracuje.

Hodinová dotace kurzu

  • Celková hodinová dotace kurzu je min. 32 dní

    6 dní jarní kurz (navigace, orientace, meteorologie, legislativa práce horského průvodce)
  • 6 dní letní kurz (bezpečnost a riskmanagement, psychologie a vedení skupiny, lanové techniky a vodní záchrana)
  • 4 průvodcovské praxe (organizace víkendové akce pro členy expedition clubu pod dozorem instruktorů)
  • 6 dní první pomoc a záchrana (zážitkový zdravokurz zaměřený na poskytnutí první pomoci v horském terénu)
    • Kurz první pomoci lze také nezávisle absolvovat např. u Kasiopea Brno, nebo ZDrSEM
  • 6 dní zimní kurz (laviny, zimní terén, bivakování)
  • 4 dny profesní zkouška.

Program kurzu

Program

Konkrétní program jednotlivých kurzů je specifikovaný v samostatných přihláškách.

ukázat další dny

Tvoji průvodci

Tom Cimr

Tom Cimr

Srdcař
idealista
instruktor
horolezec

Největší srdcař, který do klubu vkládá to nejlepší ze sebe, za každou cenu. Expe je jeho denním chlebem, jeho vášní a občas i noční můrou. Tom patří do hor a rozhodl se jít jim v životě naproti. Jeho snem je stát se horským vůdcem UIAGM a od roku 2022 je tomuto snu o pořádný krok blíže - stal se oficiálně adeptem na horského vůdce!

Detail průvodce
Vít Dubec

Vít Dubec

Muzikant
multitalentovaný čávo
surfař
horolezec
Stejně jako nemůže být lezec bez lana, Expedition Club nemůže být bez Víti. Ti dva k sobě tak nějak patří a táhnou to spolu od úplného začátku. Víťa je všestranný sportovec a umělec a pokud někdo dokáže navodit pohodovou atmosféru na výpravě, tak je to právě on!

Detail průvodce
Tom Cimr

Garant výpravy

Tom Cimr

Co je v ceně

  • Jednotlivé ceny kurzů jsou upřesněny vždy v konkrétní přihlášce
  • Kompletní materiály pro realizaci kurzu.
  • Náklady na lektory kurzu (v maximálním poměru 1:6 k účastníkům) + externí lektory.
  • Tištěná skripta s materiály pro garanční zkoušku.

Co není v ceně

  • Jídlo.
  • Ubytování
  • Dopravu na místo kurzu.

Orientační ceny kurzů

  • Jarní kurz: cca 13000,- Kč
  • Letní kurz: cca 13000,- Kč
  • Průvodcovská praxe: 0,- Kč, výprava je pořádána nekomerčně a bez nároku za odměnu. Pouze tak, aby se průvodci pokryly veškeré náklady.
  • První pomoc a záchrana: 
  • Zimní kurz: cca 13000,- Kč
  • Profesní zkouška: pro účastníky kurzu cca 5500,- Kč

Nejčastější otázky / FAQ

Jaký je rozdíl mezi tímto kurzem a mezinárodním průvodcem UIMLA?

Nezávisle na členství v UIMLA musí mít každý průvodce profesní zkoušku dle systému národních kvalifikací. V obou případech je také nutné dodržovat stejná pravidla pro práci v zahraničí. Formálně tedy není rozdíl žádný. Podrobněji se rozdílům věnujeme ZDE

Legislativa

Tuto výpravu/kurz/školení, organizuje firma Expedition Club community s.r.o. IČ: 19238355. Nejedná se o kombinaci služeb cestovního ruchu = zájezd.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více ve smluvních podmínkách.