Reference

Martin Pluhař

Kurz horského průvodce - zimní část, průvodce: Vít Dubec, Tom Cimr

Na kurzu bych pochválil:

1) Strukturu. Myslím, že teoretické základy pro pohyb v zimním terénu, lavinová prevence a záchrana byly jasné a dostatečné. Určitě jsem se toho dost naučil a samozřejmě následné výlety do okolí, praktické nácviky a šťourání ve sněhu spojily vrstvy všech informací do konzistentního celku.
2) Místo. Chata Liezener Hütte byla fakt dobrá volba. Pro potřeby kurzu splňovala všechny potřeby a okolí je ideální na půldenní/jednodenní výlety i házení lopatou poblíž chaty.
3) Toma s Víťou za přípravu a veškerou péči.
4) Účastníky za příjemný kolektiv a super spolupráci.
5) Bylo to pro mě fakt skvěle strávených 6 dní, kdy jsem se bavil, odpočinul a hlavně se něco nového naučil.
6) Základy na kterých se dá dál stavět. Určitě teď po kurzu vím, co chci dál studovat a kde se dá přidat/dohánět.

Věra Štěpánská

Jeseníky po našem - Poslední volné místo, průvodce: Martin Ksandr

Bylo to celé fajn, líbila se mi ta odlehlá místa pro stanování, to jsem chtěla zažít a stále se k nim v duchu vracím. Na druhou stranu sprcha v Losinkách nebyla k zahození a kdybych měla stejnou akci zopakovat, tak bych ji znovu zařadila. Pěkná byla i trasa mimo turisticky značené cesty.

Vzhledem k tomu, že jsem byla před akcí zdravotně indisponovaná, věkově nejstarší, byla jsem průvodci vděčná za laskavé pošťouchnutí a podporu, abych akci nevzdala. Pomohlo mi, že zde byl i respekt k tomu, že jsem si dvě počáteční trasy zkrátila a postupně tak mohlo moje tělo naskočit. Jinak celkově bych hodnotila vedení akce jako jisté, přirozené, nenásilné, ale rozhodné - takže perfect -)

Lukáš Urban

Seakajaky na rakouských jezerech, průvodce: Tereza Cupáková

Terka byla skvělá. V první řadě nám podrobně, názorně, trpělivě vysvětlila vše kolem seakajaků. Měla připravený supr program, který dokázala v průběhu doplnit i o naše přání. Starala se o nás jako o vlastní. Rozhodně bych chtěl pochválit Terku a její přístup. Nádherné lokace. Plný program bez hluchých míst. Přiměřenou náročnost a tempo. Půjčení všeho vybavení, které jsme potřebovali. Skvělou partu lidí. 

Seakajaky jsem dostal jako dárek. Sám bych si je nevybral. Jsem fakt rád, že mi kamarádi vybrali právě seakajaky s Terkou. Z akce jsem nadšený. Rozhodně to nebylo moje poslední seakajakové dobrodružství.

Ondřej Fujtík

Běžecká víkendovka Křivoklátsko, průvodce: Tomáš Maceček

Průvodce hodnotím velmi pozitivně. Tomáš se o nás skvěle postaral a provedl nás krásnými místy Křivoklátska.

Nebyl jsem spokojen akorát s počasím. :D Dvakrát jsme pořádně zmokli. To bych si příště klidně odpustil. :)

Pavlina Adam

Krušnohorské tisícovky, průvodce: Ondřej Švirák

I přes nepřízeň počasí nám Ondra naplánoval skvělý alternativní program a ani nevadilo, že nebyl naplněn původní záměr výpravy. Užili jsme si to i tak. Celkově je Ondra skvělý průvodce do pohody a nepohody. Má vynikající zkušenosti ze zahraničních expedic a historkami o nich nám příjemně zpestřil i tu naši tuzemskou výpravu.

Šárka Francová

Kurz horského průvodce - letní část, průvodce: Vít Dubec, Tom Cimr

Super kurz, nečekala jsem tak komplexní zasvěcení do práce horského průvodce,  byla jsem fakt hodně mile překvapená profesionalitu a příjemným přístupem všech organizátorů.  Nastartovali můj zájem a motivaci vzdělávat se v tomto směru mnohem víc. Zajímají mě teď i témata,  která mi dřív připadala celkem okrajová a nudná (ano, taková meteorologie zní na první poslech fakt otřesně) ale najednou to dává smysl, když si to člověk propojí s tím, co se kde může stát atd. Atd. Za mě fakt super akce.

Leona

Hřebenovka Lužických a Jizerských hor, průvodce: Jakub Frank

Prošla jsem místa, která jsem neznala. Byla fajn parta, prima průvodce, dobrá organizace a hlavně byla dobrá nálada.

Průvodce Kuba je skvělý! Znal trasu dopředu, bylo možné ji upravit podle tempa a požadavku skupiny. Uměl vyřešit nepříjemné situace ohledně bydlení na soukromém pozemku -) Podpořil mě, když mi bylo trochu ouvej. Ráda s ním pojedu znovu.

Erika Macháčková

Lyžařský kemp - Solden, průvodce: Jeník Jurečka

Jeník byl moc fajn. Program přizpůsobil přání skupiny. Zvládl se věnovat všem, i když jsme nebyly všichni na stejné úrovni. Ač kurz trval vlastně jen tři dny, všichni jsme se shodli, že nám pomohl zdokonalit styl. Ač jsme všichni nějak lyžovat uměli, Jeník vždy zanalyzoval oblouk, přesně věděl, co kdo dělá špatně a proč. Taky pomohlo to, že nás natáčel a my pak viděli chyby na videu. Resp. na konci kurzu jsme viděli, jak už nám to krásně jde. :))

Matěj Plch

Běžecká víkendovka Křivoklátsko, průvodce: Tomáš Maceček

Chválím luxusní ubytování, možnost běžet nalehko, pěknou trasu, rozumné tempo, fajn skupinu, pár rad a triků od Tomáše. Byl to pohodově strávený víkend.

Jan Pavlů

Dvoudenní kurz na skalách K2-04, průvodce: Michal Mazáček

Michal byl super. Komunikace s ním byla fajn jak na profesní, tak na osobní úrovni.
Věci uměl vysvětlit srozumitelně a za ty dva dny nám předal spoustu informací. 
Celou dobu jsem se cítil pod jeho dohledem bezpečně a nebýt mokré skály tak i komfortně :). 
Přestože počasí nebylo úplně ideální, tak Michal vybral lezitelné cesty.
Byl ochotný a dokonce mi půjčil i kalhoty po tom, co mi moje promokly první večer. :) 

Lucy

Seakajaky na rakouských jezerech, průvodce: Eva Mariánková

Po osobnostní stránce je Eva hodně na pohodu, a z hlediska průvodcování je opravdu profesionálka. Těším se, že spolu jedeme i na Ararat :) 

Dále bych na této akci chtěla pochválit:

  • Itinerář. Byl poskládaný logicky, dobře jsme si zapádlovali a protáhli jsme i nohy. 
  • Kayaky. Pádlování je skvělá aktivita, a ještě v takovém krásném prostředí.
  • Dobrý výběr kempů.
  • Čekání na nejpomalejšího člena, ať na vodě nebo na kopci. 

Mám pocit, že z těch 4 dnů jsme využili každou sekundu. Pro člověka nezvyklého pádlovat jsou 3 dny na kayaku trochu výzva, ale rozhodně se to dá zvládnout. Není kam spěchat a příroda rakouských Alp je nádherná. Byl to úžasný zážitek, někdy si to musím zopakovat :)

Lenka Brlicová

Hangar boulder camp - Zillertal, průvodce: Hangár Tým

Dominik vedl celou výpravu skvěle, organizační věci byly naprosto bez problémů. Měl dobrý přehled o jednotlivých boulderových sektorech, snažil se přizpůsobit tempo tak, aby vyhovovalo nám všem, a vycházel vstříc jakýmkoliv našim přáním. Za všech okolností byl pozitivní a pohodový. Dobře jste ho vybrali.

Před odjezdem jsem byla docela nervózní, jestli to zvládnu a jak to bude probíhat. Ale jsem moc ráda, že jsem do toho šla, byl to parádní zážitek, zlepšila jsem se v lezení a moc jsem si to užila.

jirka vodak

Králický Sněžník pohodově, průvodce: Tom Cimr

Na akci bych pochválil organizaci, výběr místa expedice, prostě vše na profi úrovni a v přátelské atmosféře. Průvodce Tom byl naprosto skvělý a přátelsky. Opravdu bych každému přál takového příjemného a ochotného průvodce zažít a dekuju moc za vše, co pro naši výpravu dělal.

Martin Zavadil

Seakayaky na rakouských jezerech, průvodce: Eva Mariánková

Tahle výprava byla naprostá pohodička. Vyzkoušet si seakayak na klidné hladině rakouských jezer je skvělý úvod do pádlování na seakayaku pro začátečníka. Jednodenní výlet do hor byl také příjemným zpestřením. Potkal jsem nové zajímavé lidi a naučil se něco nového. 

Eva je skvělá a velmi zkušená průvodkyně. Ještě na souši nám vysvětlila techniku pádlování a věnovala se našim dotazům i na vodě. Vyhověla všem přáním účastníků  a rád s ní pojedu někdy na další výpravu. 

Sabina Vodáková

Králický Sněžník pohodově, průvodce: Tom Cimr

Akce je fakt dobře sestavená, co se týče dní a míst, které jsou v plánu. Průvodce Tom byl fakt super. Několikrát se mě ptal, jestli nechci odlehčit batoh i když on ho měl určitě taky těžký. Obdivuji ho, s jakou lehkostí vyběhl na Kraličák a v podstatě na všechny kopce, co jsme cestou potkali D. A velká poklona a dík za to, že se vydal pro auto i když bylo asi 50 km daleko, jen aby nás zachránil před nekonečným deštěm.