Reference

Pavel H.

Velikonoce v Transylvánii, průvodce: Tereza Cupáková

Obecně bych pochválil všechno.. Konkrétně pak Terku s Honzou, dobrou partu, luxusní počasí a podmínky, brilantní načasování a posloupnost programu, celkově dobrou atmosféru.

Průvodkyně byla kvalifikovaná, profesionální a srdečná. Terka má krásnou povahu, je přátelská, komunikativní, dobrá duše se smyslem pro spravedlnost a s úctou k přírodě. Věnovala se nevtíravě všem účastníků zájezdu, obstarala zábavu s kytarou, výbornou mandlovoci a oplývala nakažlivou pozitivitou. :)

 

Dasa Bacikova

Na sněžnicích přes Maramureš, průvodce: Pavlína Adam

Průvodkyně předvedla profesionální výkon s ohledem na zajištění leadershipu, bezpečnosti a informovanosti během této akce. Doufám, že se snad ještě potkáme na další expe akci. :)

Roman

Moldavsko, Ukrajina a Rumunsko, průvodce: Martin Ksandr

Martin není jen průvodce, je součástí týmu, jedním z nás, a to je to, čeho si na něm cením nejvíc. Je skvělý bavič, umí stmelit kolektiv. A nemá problém pozměnit plány dle situace a vyřešit nečekané překážky.

Chválím všechno. Nápad, průběh, a na druhou stranu i účastníky.

 

liv

Přechod rumunské Rodny, průvodce: Lukáš Mádr

Myslím, že naplánovať do podrobností sa nikdy žiadna výprava nedá, ale som rada, že tam bol aj plán B, keby sa počasie pokazilo na celý zvyšok výletu. Každá etapa bola rozumne naplánovaná tak, aby bol čas aj na oddych a regeneráciu, náročnosť zodpovedala tomu, s čím som počítala. Organizačne to vyšlo výborne, a napriek tomu, že sme všetci rozdielni, našli sme veci, ktoré nás spájajú a miestami som sa fakt dobre bavila. Môj 14-ročný syn Kubo, ktorý mi sedí za chrbtom a na ktorého som hrdá, že to celé zvládol so mnou, práve hovorí, že čo tam zas vypisujem, keď stačilo napísať, že to bolo všetko krásne a super. :) A naozaj bolo.

Lukáš bol strašne sweet, mal vždy dobrú náladu, upokojil, keď bolo treba, vysvetlil, a hlavne ohromne pomohol. Keď bol úsek o niečo ťažší, a bolo jasné, že budem mať trochu problém, prišiel za mnou a vzal mi batoh, aby som tie snehové jazyky alebo skaly mohla prejsť naľahko. Mala som v neho absolútnu dôveru a to mi pomohlo aj vo chvíľach, keď som sa bála, napríklad, keď na nás dorážali pastierske psi. A napriek tomu, že ho nepoznám a nikdy sme sa predtým nestretli, verím, že je to správny a skvelý človek. 

Gábi Galíková

Podzim na chalupě v Rumunsku a Ukrajině, průvodce: Matěj Štrunc

Myslím, že klíčovým faktorem bylo složení naší party-měli jsme skvělou dynamiku a vše šlapalo, jak mělo-i proto jsme všechny obtíže a změny zvládli s úsměvem a klidem pochvalu si jednoznačně zaslouží i náš průvodce a taky ostatní lidé z expe týmu, kteří nám při krachu ubytka v noci zařizovali jiný nocleh.

Matěj je člověk na správném místě-roli průvodce zvládal bravurně. Je vidět, že ho jeho práce baví, a to má vliv na celkovou atmosféru skupiny-bez problému s naší crazy skupinkou držel krok a byl pro každou srandu, a zároveň nikdy neztratil smysl pro zodpovědnost za celou expedici. Myslím, že za všechny členy naší expedice můžu s klidným srdcem říct, že jsme se s Matějem cítili bezpečně, ale zároveň se skvěle pobavili. Nastavil nám průvodcovskou laťku doooost vysoko!

Ondra Michna

Přechod rumunské Rodny, průvodce: Dan Born

Průvodce Dana hodnotím velice kladně. Prakticky mu nemám co vytknout. Vedl svou první skupinu a svého úkolu se zhostil bravurně. Vzhledem ke změně počasí a předpokládané bouřce se sněžením musel improvizovat a trasu doladit cestou do Rumunska. Vyhodnotil to skvěle a díky tomu to proběhlo nejlíp, jak nám počasí dovolilo... Jeho vůdčí schopnosti byly velice dobré a dokázal se rozhodnout i ve složitých situacích a dobře vyhodnocoval potenciální rizika (raději klesnout a zase nastoupat na hřeben než riskovat nebezpečný traverz ve sněhu). Vzhledem k drobnému úrazu po uklouznutí členky skupiny a následnému sníženému sebevědomí/strachu z opakované situace, byl schopen poskytnout pomocnou ruku jak slovním povzbuzením, tak fyzicky (prošlapat schůdnější cestu, přerozdělit obsah batohu k sobě či ostatním členům). Celkové hodnocení 1*, šel bych s ním určitě znova, perfektní kluk jak na hřeben, tak do hospody ke škopku. Na svůj věk velice vyspělý s notnou dávkou zkušeností.

Tato expedice měla být mým seznámením s turistikou na těžko v né moc složitém terénu... Nakonec se to změnilo na docela ostrý start ve sněhu a dešti. Každopádně nelituji, že jsem se zúčastnil, poznal super lidi a viděl aspoň část rumunské Rodny... Rád se zase zúčastním další expedice, tentokrát snad bez sněhového překvapení...

Míša Šopáková

Rumunské hory - Retezat, průvodce: Honza Švábenský

Rozhodně chválím organizaci, výběr trasy i zkušeného průvodce. Honza byl opravdu skvělý průvodce, myslím, že jsme nemohli mít lepšího :-) A krásné počasí byla jen třešnička... :-)

Toto byla má první zkušenost s Expeditionem a jsem nadšená. Kéž by byly všechny vaše akce jako tato. Hrozně jsem si ji užila. Každopádně už jsem přihlášená na další :-D

Monika

Rumunské hory - Retezat, průvodce: Honza Švábenský

Moje druhá akce s Honzou a je to pořád super - mladej, schopnej, talent - no co víc dodat.

Expe akce vřele doporučuji - bezva lidi, skvělá místa, zábava, relax, napětí, vypětí, vzrušení - prostě všechno, co člověk hledá, když chce vypadnout z civilizace a mít kolem sebe fajn partu lidí. Retezat byla moje druhá akce a pokud mě vezmete i na další, tak určitě ne poslední. Děláte to báječně!

Vojta T.

Podzim na chalupě v Rumunsku a Ukrajině, průvodce: Matěj Štrunc

Průvodce hodnotím - epicky líbilo se mi jak držel tak nějak akorát míru organizovanosti , tj. nebylo to všechno nalajnovaný jak zájezd s Fisherem, ale zároveň to nějakou štábní kulturu mělo. mě osobně se tohle líbilo a klidně bych snesl ještě více nejistoty , např. kde budeme večer spát, ale zase chápu, že to by nemuselo být pro každého. Navíc bylo vidět, že se Matěj vyzná. Osobně obdivuju, jak prostě někde zazvoní a domluví, že tam můžeme přespat. Aniž by uměl rumunsky.

Pochválil bych výběr účastníků, byl par excellence - úžasně jsme si sedli a věřím, že to byl hlavní důvod, proč se mi tak líbilo. Osobně jsem z nějakého důvodu čekal, že toho chození bude víc, ale i kdyby to byl nakonec jen ten jeden celodenní sobotní výlet, tak by mi to stačilo.

Bylo to Expe! A musím zjistit, jak ještě víc Expe by to mohlo být! :)

 

Věra Lorencová

Podzim na chalupě v rumunských Karpatech, průvodce: Sofia Arsentyeva Gothard

SOFI je naprostý profík, vlídná, vstřícná i rozhodná, má přirozenou autoritu. Má dobré znalosti, výborně si poradila i s nestandardní situací. Jsem spokojená na max. Je ochotná vždy poradit a poskytnout pomoc. Za mě má 1 *

Byla to má pátá výprava s Expedition Clubem. Pokud to jen trochu půjde, ráda pojedu s EC znovu.

Adam Vojtíšek

Na sněžnicích přes Maramureš, průvodce: Pavlína Adam

Chválím zejména osobní i průvodcovské schopnosti průvodkyně. Pája má všechny osobní kvality, které se dají od takové pozice očekávat. Komunikativnějšího a příjemnějšího průvodce jistě těžko hledat. Dále nelze opomenout závěrečný večer, který skýtal společnou příjemnou večeři v krásném baru a poslední noc v zázemí útulné chatky s naprosto božím uvolněním - after party ve venkovní vířivce ve sněžném počasí.

Velmi oceňuji i expediční váček před odjezdem s praktickými věcmi jako je kartička důležitých čísel pro cílovou destinaci. Konkrétně tu extra oceňuji. Díky tomu se člověk necítí nikdy sám ani kdyby nastal největší myslitelný průšvih.

Romana

Silvestr na Ukrajině a v Rumunsku, průvodce: Jakub Frank

Výprava byla skvělá, moc jsem si to užila. Byla to moje první cesta s Expedition Clubem, ale rozhodně ne poslední :-) Nejlepší ze všeho byli lidi - naprosto boží! A průvodce Kuba byl super! :-) O všechno se postaral, i přesto že to bylo poprvé, co se tahle akce konala a místa neměl sám projetá.

 

Lucka

Rumunsko - Godeanu na sněžnicích, průvodce: Lukáš Mádr

Pochválila bych autenticitu, bezprostřednost, zas*** počasí, který nám přineslo spoustu zážitků, členy výpravy, průvodce, trasu, trasu B, trasu C i kyselé žížalky za odměnu. 

Lukáše hodnotím královsky. Většího průvodcovského ducha jsem snad ještě neviděla. Jestli Lukáše posíláte jako “nezkušeného” do party na výpravy pod 24, tak tam v tomto ohledu fakt nezapadne:D Cením zodpovědnost, starostlivost, bezvýhradnou péči o všechny členy… I když nás potkal celkem mordor a nevěděli jsme, co se bude dít, věděli jsme, že s Lukynem to bude v cajku;)

S odvahou do míst, která nejsou pro každého - tak už jsem na vlastní kůži pochopila, co tím myslíte. A je to dost návykový. :)

Anička Hovořáková

Rumunsko - Fagaraš, průvodce: Vít Dubec

Víťa byl dle mého spojovací článek naší skupiny. Člověk na svém místě - spolehlivý, vtipný, rozumný a pohodový. Prostě takový, jaký by měl průvodce být.

Veronika

Rumunsko - Godeanu, průvodce: Martin Ksandr

Rozhodně bych pochválila lokalitu, ale to asi u výprav s expeditionem není nic neobvyklého, krásný hřeben, super výhledy téměř ode všud. Asi bych vyzdvihla spaní v Gugu bivaku první noc a výstup na vrchol Godeanu ) Osobně se mi líbil i netradiční sestup způsobený dřívějším zakončením akce kvůli situaci s koronavirem, ale to asi nebude součást běžné výpravy.

S průvodcem Martinem jsem už na výpravě byla a ráda pojedu znovu. Je to pro mě člověk, co se v horách vyzná a zcela věřím jeho úsudku. V klidu a za pochodu dokáže řešit všechny problémy, dbá na pohodu v kolektivu a vždycky se snaží podporovat a motivovat všechny členy výpravy.