Reference

Vojta

Rumunsko - Maramureš pod 24 let, průvodce: Lukáš Mádr

Jakožto účastník, který zažil 100 % vícedenních výprav s Lukášem musím oznámit, že jste s novým průvodcem trefili do černého. Prostě kamarád do nepohody, se kterým člověk dobře pokecá i když mu okolo stanu lítají blesky a na ultralight stan buší centimetrové kroupy (já už pomale začal věřit i v Poseidona). A když si pak ještě promáčí boty, aby vám zjistil, jaké bude počasí, tak toho je potřeba si vážit! Za mě prostě pecka a nemám absolutně co vytknout. Těším se na nějakou další akci!

Lucka

Rumunsko - Godeanu na sněžnicích, průvodce: Lukáš Mádr

Pochválila bych autenticitu, bezprostřednost, zas*** počasí, který nám přineslo spoustu zážitků, členy výpravy, průvodce, trasu, trasu B, trasu C i kyselé žížalky za odměnu. 

Lukáše hodnotím královsky. Většího průvodcovského ducha jsem snad ještě neviděla. Jestli Lukáše posíláte jako “nezkušeného” do party na výpravy pod 24, tak tam v tomto ohledu fakt nezapadne:D Cením zodpovědnost, starostlivost, bezvýhradnou péči o všechny členy… I když nás potkal celkem mordor a nevěděli jsme, co se bude dít, věděli jsme, že s Lukynem to bude v cajku;)

S odvahou do míst, která nejsou pro každého - tak už jsem na vlastní kůži pochopila, co tím myslíte. A je to dost návykový. :)

Anička Hovořáková

Rumunsko - Fagaraš, průvodce: Vít Dubec

Víťa byl dle mého spojovací článek naší skupiny. Člověk na svém místě - spolehlivý, vtipný, rozumný a pohodový. Prostě takový, jaký by měl průvodce být.

Hanka Mourková

Rumunské hory - Retezat, průvodce: Petr Tobolák

Líbí se mi koncept malé skupiny, kde se všichni velmi rychle poznají (už v autě cestou) a když je krize, dá se v tomhle počtu celkem bezbolestně dohodnout na změně plánu (v reálu opakovaně ověřeno). Přesuny jsou snadnější, je menší šance, že se bude na někoho čekat, a taky nečekané přespání se líp domlouvá v menší skupině. Věkově jsme byli přibližně stejně, utvořila se fajn parta, bylo o čem mluvit a nečekané povětrnostní podmínky nás ještě dotmelily. Avizovaná náročnost treku odpovídala, info k cestě Peťa postupně doplňoval a komunikoval s námi přes Fb skupinu ještě před odjezdem.

Peťa je vždy pozitivně naladěn, ať už to je ráno v Devě na snídani u kafe, při stoupání do kopce tou zajímavější stezkou nebo ve vánici na hřebeni, kdy čeká na opozdilce. Neztrácí úsměv a dobrou náladu a umí to přenést na zbytek skupiny. V nečekané situaci zvládne hravě najít alternativní cestu a vymyslet operativně plán B. A taky vlastní super hru Představ si. :)

Veronika

Rumunsko - Godeanu, průvodce: Martin Ksandr

Rozhodně bych pochválila lokalitu, ale to asi u výprav s expeditionem není nic neobvyklého, krásný hřeben, super výhledy téměř ode všud. Asi bych vyzdvihla spaní v Gugu bivaku první noc a výstup na vrchol Godeanu ) Osobně se mi líbil i netradiční sestup způsobený dřívějším zakončením akce kvůli situaci s koronavirem, ale to asi nebude součást běžné výpravy.

S průvodcem Martinem jsem už na výpravě byla a ráda pojedu znovu. Je to pro mě člověk, co se v horách vyzná a zcela věřím jeho úsudku. V klidu a za pochodu dokáže řešit všechny problémy, dbá na pohodu v kolektivu a vždycky se snaží podporovat a motivovat všechny členy výpravy.

Jarka Bindasová

Moldavsko, Ukrajina a Rumunsko, průvodce: Martin Ksandr

Martin jako průvodce nemá chybu, je vynalézavý, pohotový, i když si to nemyslí, tak i hodně tolerantní :-) Chválím všechno (destinace, počasí, lidi, Borůvku). Jen tak dál (do míst, která nejsou pro každého).

 

Kristián Slota

Rumunsko - Maramureš pod 24 let, průvodce: Lukáš Mádr

Celkovo dobre zorganizované. Páčila sa mi flexibilita čo sa týkalo trasy a plánu, prejdenej dĺžky každý deň, prispôsobenie sa skupine a podobne. Trekovanie veľmi pohodové, oddychové, veľmi fajn.

Lukáš bol veľmi príjemný, pohodový, nápomocný, veľmi super :).

Katka Uhlířová

Rumunsko - Fagaraš, průvodce: Jirka Střípek

Zažili jsme vše a vše to k výpravě patřilo - krásné slunečné počasí, bouřku s kroupami přímo nad hlavou, srandu, vzájemnou podporu a dechberoucí výhledy. Líbí se mi kamarádský přístup všech, malé skupinky, demokratický přístup při rozhodování, zda pokračovat dál, podívat se ještě jinam nebo už ne apod., týmová spolupráce.

Náš průvodce byl Jirka Střípek, povídal, že je to jeho první taková výprava, i když to nebylo vůbec poznat. Spíše naopak. Je velmi vnímavý a všímavý k dění ve skupině a k jednotlivci, je neskutečně plný elánu a optimismu. Třeba uprostřed bouřky, když jsme šli dost strmý výšlap, si stoupnul na kraj a začal zpívat Prší prší jen se leje ... Bylo to zrovna v kopci, ve kterém mi dost docházel dech a najednou jsem uslyšela tu písničku ) ). Rozhodně je znát, že má zkušenosti s horami a přechody a má obří sílu (chvíli táhl i můj batoh). Pro mě fakt hustej týpek.

Tomáš Porwolik

Moldavsko, Ukrajina a Rumunsko , průvodce: Ondřej Švirák

Ondra je skvělý průvodce. Celý program měl perfektně připravený a v případě problémů měl připravené alternativy, co můžeme dělat. Na každém místě nám povykládal pár zajímavých informací. Veškeré papírování na hranicích i zařizování ubytování proběhlo hladce.

Sešla se úplně skvělá parta lidí a po celou dobu jsme se skvěle bavili. Navštívili jsme místa, do kterých bych se sám nevydal, ale s naším skvělým průvodcem jsem se cítil naprosto bezpečně a odnesl si skvělé zážitky. 

Bohužel jsme velkou část expedice strávili v autě. Dále jsme vinou osudu píchli 2 pneumatiky a na silnicích byly zácpy, takže jsme nestihli část programu v Rumunsku. Ale i tak patří tahle expedice mezi nejlepší zážitky v mém životě, fakt jsem si to užil.

Amy

Rumunsko - Maramureš pod 24 let, průvodce: Lukáš Mádr

Luky byl skvělý průvodce! Velmi ochotný - předem dal vědět info, byla možnost se na cokoliv zeptat, poradit. To jsem ocenila i během výpravy, kdy jsem měla pocit, že v případě jakéhokoliv menšího či většího problému se na něj mohu obrátit. Taky byl "skrytě" starostlivý, v případě nějakého těžšího terénu či situaci byl vždy připraven pomoci, pokud by někdo chtěl. I když jsme došli o den dřív, vymyslel a nabídl alternativy, co dělat. :) 

Snad zase někdy na viděnou! Těším se.

Martin Jirman

Rumunsko - Godeanu na sněžnicích, průvodce: Lukáš Mádr

Lukáš to měl od počátku z mého pohledu neuvěřitelně těžké - zhoršující se počasí, postupně prohlubující se zdravotní indispozice jednoho člena výpravy atd.  Neznám veškeré faktory hrající roli při rozhodování se o dobrodružné ústupové cestě z hřebene třetí den a proto si toto rozhodnutí ani netroufám hodnotit. Co si dovolím hodnotit je charakter Lukáše - přátelský, ochotný vždy odpovědět na doplňující otázky např. k lavinové problematice. Libílo se mi, že se Lukáš neomezil jen na nějakou obecnou "přednášku" k lavinové problematice, kterou by si téma odškrtl z "to do listu".  Průběžně nám v praxi představoval např. jaký svah má jaký sklon, kde jsou převěje, nutnost bezpečných rozestupů atd. Postupně se v rámci výpravy musel logicky více zaměřit na indisponovaného člena výpravy, ale i přes to neopomínal z mého pohledu sledovat a hlavně se i ptát na kondici ostatních. Pomáhal všem členům výpravy s výběrem a následnou přípravou kempovacího místa, nabízel čaj, půjčil vlastní hůlku za tu zlomenou atd. Jeho práci v průběhu výpravy tedy hodnotím určitě kladně a rád se vydám na případnou další výpravu právě s Lukášem.

Na výpravě bych celkově pochválil pohodu, přátelskost, udržení dobré nálady v rámci celé skupiny a to i přes obtížné podmínky . Jednalo se o moji první výpravu v rámci Expedition clubu a potvrdil jsem si tedy jen to, že se nejedná o další "cestovku". Budu se těšit na další výpravu :).

Barbora Műllerová

Rumunská Rodna pod 24 let, průvodce: Honza Bořil

Akce byla předem dobře popsaná, člověk věděl, co čekat a jak se připravit. Náročnost trasy odpovídala popisu, člověk bez zkušeností si máknul, ale dalo se to a ty výhledy za to stály <3 Cením, že do výletu bylo zakomponovaný i přespání na ubytku na konci na obnovení sil a zlidštění se před návratem do ČR, zároveň to bylo fajn na nějaký větší klidný pokec a vlastně i pořádný seznámení se mezi sebou. 

Průvodce Honza byl moc fajn, bylo super, že se v nás snažil probudit nějaké orientační a kartografické schopnosti a zároveň hezky přizpůsoboval výlet našim schopnostem (popřípadě nám dal tu možnost), ale zároveň se nás snažil trošku dokopat k pořádný aktivitě, abychom dvě hodiny ráno nestrávili jen vysedáváním u stanů. :D

Díky za super organizaci týhle akce, už se těším až se připojím příště na další výpravu O )

Barbora Čechová

Rumunské hory - Retezat, průvodce: Honza Švábenský

Honza opět nezklamal. Líbí se mi, že nám opět posunul hranice. Umí člověka vyhecovat, umí ho podržet a hlavně mu i v nejhorších chvílích pomůže. Člověk se na něj může spolehnout.

V Rumunsku se mi nejvíc líbil okruh, který jsme podstoupili. Bylo nádherný se koukat z jedné skály na druhou a vzápětí na tutéž horu vylézt. Člověk musel nabrat sílu a jít. Určitě s vámi pojedu znovu. Od vás mám ty nejlepší zážitky! Ještě jednou velké díky!

Martin Šafránek

Rumunsko - Godeanu na sněžnicích, průvodce: Lukáš Mádr

Tato expedice byla výjimečná tím, že se uskutečnila daleko od civilizace bez jakéhokoli záchraného bodu, cesty, jen v nedotčené divočině. Proto jsem rád, že jsem tuto akci mohl jet se silnou a moc fajn partou, na kterou se zkrátka musíte spolehnout - ve sněhové bouři i v zasypaném stanu. Lukáš je mladý a velmi schopný průvodce. Nejvíc na mě udělalo dojem, jak si dokáže zachovat chladnou hlavu i v těch nejtěžších situacích a nezmatkovat. Cestovat s ním byla radost a intenzivní zážitek.

Martin Jurík

Rumunsko - Fagaraš, průvodce: Jirka Střípek

Pochválil bych skvělou partu - asi to přitahujete ) Zvolenou trasu, dobrý nápad se dvěma skupinami jdoucími proti sobě - odpadá složité dostávání se k autu. Závěrečnou dvouskupinovou party.

Průvodce Jirka byl naprosto boží. Pohodář, vtipálek..bylo to jako jet na hory s dlouholetým kamarádem. Dal skupině dostatek volnosti v rozhodování o “osudu výpravy”, zároveň měl vše pevně v rukou )