2. 8. - 14. 8. 2025
20 990
letenka cca 7000 Kč
více
2. 8. - 14. 8. 2025

Turecký Kačkar a Gruzie na koni

Pětidenní trek pohoří Kačkar s výstupem na stejnojmenný vrchol tyčící se do výšky 3 932 metrů a třídenní výlet na koních v Národním parku Kintrishi. Co více si přát?

Expedice #1326
13 dnů2. 8. - 14. 8. 2025
AsieTurecko, Gruzie
9Účastníků
Náročnost
3 z 5

Opět vyrážíme do Turecka a Gruzie! Jak už je ale naším dobrým zvykem, chceme se vyhnout profláknutým místům, kde se davy lidí tlačí, aby fotily stále stejné panorama. Takže zapomeň na Svanetii a Kazbek – míříme do zapomenutého tureckého regionu Kačkarských hor a gruzínského Národního parku Kintrishi. Horské vesnice odlehlých regionů jsou dodnes izolovány od davů turistů, a už jen dostat se do nich je samo o sobě dobrodružství. To často znamená celodenní jízdu v offroadu po cestách, ze kterých zatrne i ostříleným dobrodruhům. Přičti k tomu temperament místních řidičů a o zábavu máš postaráno. Místní obyvatelé tráví v horských vesnicích pouze letní měsíce, pak totiž všechny komunikace zapadají sněhem. Přetrvává tu ona pověstná pohostinnost, takže si připrav alespoň několikaminutový proslov před přípitkem v libovolném jazyce, abys dal najevo, jak si jí vážíš. :-)

Pohoří Kačkar

Pohoří Kačkar je skvostem Turecka, tyčícím se nad Černým mořem. Jeho jedinečná krajina nabízí na jedné straně husté lesy a kaskádová čajová pole, zatímco druhá strana prudce klesá kamenitými svahy do hlubokých údolí. Místní obyvatelé zde téměř nechodí, což z něj dělá ideální místo pro ty, kdo touží po klidu a opuštěných stezkách. Výstup na nejvyšší vrchol, Mt. Kačkar (3 923 m), je výzvou, která přináší nejen dobrodružství, ale jedná se o skvělou příležitost pro nabrání horských zkušeností.

NP Kintrishi na koni

V Národním parku Kintrishi zažiješ jedinečné dobrodružství spojené s jízdou na koni. Místní průvodce tě rychle naučí základy, takže se nemusíš bát, pokud jsi na koni ještě nikdy neseděl. Projedeme se po hřebenech a údolích, kde stále žijí lidé spjatí s přírodou a koňmi. Tato tradiční forma přepravy ti umožní nahlédnout do každodenního života Gruzínců. Zároveň si užiješ krásné výhledy bez těžkého batohu na zádech. Přidáš se k nám a objevíš tento kousek divoké Gruzie?

3
+
5
Průzkumník
Náročnost
Několikadenní túry se zátěží

Pokud se chceš zúčastnit této výpravy, nesmí ti dělat problém chůze po horách s batohem na zádech. Předpokládáme, že už s tím máš nějaké předešlé zkušenosti. Rámcově se jedná o 15 km s patnáctikilovým batohem pár dní po sobě. Trek Kačkarem je opravdu nádherný a stojí za to! Následně se přesuneme z Turecka do Gruzie, kde se vydáme na třídenní jízdu na koních Národním parkem Kintrishi. Není potřeba mít s jízdou na koni předešlé zkušenosti, ale je to samozřejmě výhodou. 

zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Na místě nehrozí žádné nebezpečí krom samotného pohybu v horách. Terén by se dal přirovnat k přístupným vrcholům Vysokých Tater. Vždy se také budeme pohybovat poblíž malých vesniček, do kterých lze v případě problému z hor ustoupit. Riziko se samozřejmě skrývá také v jízdě na koni. Pokud však budeš poslouchat pokynů průvodce, žádné nebezpečí nehrozí. Největšími překážkami můžou být horské řeky, ale s jejich broděním už máme veliké zkušenosti. Budeme mít také dobře vybavenou lékárničku a satelitní zařízení Garmin inReach.

Víza a režim vstupu

Pro vstup do Turecka i do Gruzie je nutné mít u sebe cestovní pas s minimální platností 6 měsíců ode dne návratu. 

Doprava

Letecky tam i zpět do gruzijského Kutaisi. Na místě se budeme pohybovat pronajatými dodávkami s místním řidičem.

Ubytování

Celkem 4x přespíme v guesthousu nebo hotelu. Na treku budeme spát ve stanech, většinou u nádherných horských jezer, nebo na loukách v údolí. Pokud budeme mít štěstí, dostaneme pozvání pod střechu k místním v některé z horských vesniček.

Stravování

Ve městech a během přesunů využijeme místní kuchyně - jídlo je tu totiž levné a výtečné. Budeme tedy vše ochutnávat a sledovat, jak se jídelníček mění od pobřeží Černého moře po úpatí Kačkaru. V polovině výpravy bude možné zajít do místních obchodů, které jsou plně vybavené a doplnit zásoby. Na treku si poneseme jídlo na zádech, resp. na koních.

Vybavení a půjčovna

Detailní seznam výbavy nalezneš v členské sekci. Vzhledem k jednoduchosti akce a příznivému klimatu nebude zapotřebí nic nadstandardního. Důležité části výbavy Ti případně zdůrazní průvodce. Pokud ti něco z výbavy chybí, můžeš si ji půjčit u nás v půjčovně

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Odlet z Prahy nebo Vídně do Kutaisi a přesun k Černému moři do Batumi.

2. - 6. den

Ráno si dáme vydatnou snídani, doplníme zásoby a plynové bomby. Podnikneme zhruba dvouhodinový přesun z Batumi do pohoří Kačkar, kde nám nezbyde nic jiného než hodit batohy na záda a vyrazit po svých. Absolvujeme pětidenní trek do samotného srdce Kačkaru a vystoupáme na jeho nejvyšší vrchol Kačkar Dagi (3 931 m). Místní vrcholky lemují drobné zbytky ledovců a za dobrého počasí uvidíme až k moři. Můžeš se těšit na několik nocí strávených u jezera s milionovým výhledem na hvězdy. Šestý den dojdeme do vesnice, odkud nás odpoledne odveze řidič do města Ardesen. Večer si zajdeme na zaslouženou večeři do jedné z mnoha restaurací ve starém centru a posedíme u čaje a vodní dýmky.

7. den

Dáme si velnější přejezdový den z tureckého Ardesenu do gruzijského Batumi. Vyvalíme si zde pupky na pláži, dáme si dobré jídlo a načerpáme síly na druhou polovinu výpravy.

8. den

Přejedeme od NP Kintrishi, kde si dáme krátkou procházku a seznámíme se s místním průvodcem, který nám budou následující 3 dny oporou při jízdě na koni.

9. - 11. den

Naložíme veškeré naše vybavení na záda odolných horských koní, kteří nás budou provázet následující tři dny. Chov koní a jejich využití má ve stínu Kavkazu obrovskou tradici a místní pastevci na ně spoléhají téměř ve všem. Ve společnosti místního průvodce si projedeme NP Kintrishi v koňském sedle. Celkem tak strávíme tři dny, během kterých se naučíš nejen jezdit, ale také se o koně starat – večer, až se utáboříme, a ráno, než se znovu vyhoupneš do sedla.

12. den

Hory vyměníme za civilizaci. Vrátíme se zpět do Batumi, kde se naposledy vykoupeme v moři a přesuneme se do Kutaisi. Dáme si společnou večeři a u piva probereme zážitky z výpravy.

13. den

Ranní odlet zpět domů.

ukázat další dny

Tvůj průvodceStanda Dadák

Živel
patron Klubovny
otec Klubu cestovatelů
tulák

Standa, to je živel, bohém a zvláštní úkaz. Kromě toho, že se věnuje všemožným sportovním i nesportovním aktivitám, jde o člověka, který se rozhodl spojit své zaměstnání se svou cestovatelskou vášní. Proto se většina věcí v jeho životě kolem cestování točí.

Detail průvodce
Ondřej Švirák

Garant výpravy

Ondřej Švirák

Co je v ceně

  • 4x ubytování v hostelu nebo hotelu 
  • Kompletní náklady na místní dopravu - pronájem soukromé dodávky s řidičem na veškeré přesuny
  • Třídenní pronájem koní
  • Satelitní zařízení Garmin InReach a aktivace tarifu pro oboustrannou komunikaci
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Mapové podklady
  • Práci mou a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička atp.)
  • Pojištění proti úpadku DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Zpáteční letenku z Prahy / Vídně do Kutaisi
  • Případné vstupy do památek

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.

Podobné akce Expedition Clubu