8. 2. - 1. 3. 2025
32 990
letenka cca 35000 Kč
více
8. 2. - 1. 3. 2025

Patagonie - Los Glaciares

Civilizace pomalu ale jistě proniká i do těch nejdivočejších končin. Míst, která dosud nabízí odlehlé treky v divočině bez kontaktu s civilizací, rychle ubývá. Jedním z nich je Patagonie.

Expedice #1117
22 dnů8. 2. - 1. 3. 2025
Jižní AmerikaArgentina, Chile
9Účastníků
Náročnost
4 z 5

Patagonie je pro duši všech horalů zaslíbenou zemí. Panensky čistá jezera v kombinaci s blankytnými ledovci a fotogenickými horskými štíty učarují srdce snad každého dobrodruha. Patagonie je synonymem pro rozlehlé území neposkvrněné lidskou činností, které je formováno drsnými klimatickými podmínkami v jižním cípu Ameriky. Od ledové Antarktidy ji dělí už jen drsné vody Drakeova průlivu. To, co z ní máme možnost vidět, nám vyráží dech. Ve skutečnosti jsou to ale jen střípky z obrovské pokladnice přírodních krás z nichž většina nám zůstává skryta. Je to tak dobře, Patagonie je jednou z posledních bašt opravdové divočiny a měli bychom se snažit, aby to tak co nejdéle zůstalo.

Není Patagonie, jako Patagonie

V Patagonii najdeš řadu míst, o kterých jsou stovky článků na internetu, a které ti zaručeně doporučí každý cestovatelský guru. Má to svůj důvod. Kdo by chtěl navštívit tento kout země a nevidět velikány jako Fitz Roy, nebo nezaslechnout hluk padajícího ledu ze stěn Perito Moreno? My máme však ve zvyku raději vyhledávat místa, na která nevedou upravené chodníky, a kde nenajdeš každý večer zázemí v podobě vybaveného kempu. Nekonečná rozlehlost Patagonie je pro to přímo stvořená! Trekaři prochozené traily vedou jen několika procenty území a většina lidí míří na stále stejné okruhy. Vedle nich je panenská divočina, která možná nenabídne výhledy na nějaké "nej", zato v ní zažiješ ryzí dobrodružství a nepotkáš ani živáčka. Pokud najdeš tu správnou cestu, ocitneš se na hraně gigantických ledovců, nebo poznáš, jaké je to být v zajetí bobrů a jejich hrází. Nebude to žádný med, ale zážitky ti zůstanou navždy.

Co tě čeká?

Kromě zřídka chozeného treku v Los Glaciares projdeme taky jeden z nejjižnějších světových treků v Ohňové zemi, z něhož to je jen co bys tučňákem dohodil do Antarktidy a k Jižnímu pólu. Spatříš lamy pod legendárními vrcholy Fitz Roy a Cerro Torre, kde stateční horolezci odjakživa posouvali hranice lidských možností. Navštívíš jedny z největších jihoamerických ledovců, které jako jedny z mála nezmenšují svou velikost, a s trochou štěstí budeš svědkem ohlušujícího odlomu ledovcových ker. Patagonie je opravdu vzácným místem na světě, kde matka příroda statečně vzdoruje následkům globálního oteplování. Tak na co ještě čekáš?

4
5
Výsadkář
Náročnost
Několikadenní túry se zátěží
Akce je určena pro ty, kteří zvládnou strávit sedm dní a nocí s batohem na zádech, ve kterém si ponesou všechno potřebné. Průměrné denní vzdálenosti jsou okolo 15 km. V listopadu můžeme v Patagonii počítat s teplotami okolo 10-15 °C. V okolí města Ushuaia nás může zastihnout i sníh a v celé Patagonii velice silný vítr. Tato výprava úmyslně míří do divočejších a odlehlejších částí Patagonie a na treky, které nedisponují komerčním zázemím.
zobrazit více
Přehled náročností

Víza a režim vstupu

Pro vstup do Chile a Argentiny není třeba víz. Budeš potřebovat cestovní pas s platností aspoň 6 měsíců po návratu z Chile a Argentiny. Pro cestu do Argentiny a Chile není povinné žádné očkování a oblasti, kde se budeme pohybovat, nepředstavují ze zdravotního hlediska výraznější riziko. Přesto lze doporučit očkování proti hepatitidě (žloutence) typu A, případně i B, které se hodí pro cestování obecně. Doporučené je ostatně i pro Českou republiku. Zkontrolujte si také platnost vašeho očkování proti tetanu.

Doprava

Letecky přes Santiago de Chile do Punta Arenas, nebo přímo do El Calafate. Letenky nejsou v ceně a doprava na letiště také ne. Cena letenky z Prahy do Punta Arenas se pohybuje okolo 25 - 30 000 Kč. Preferujeme společný odlet i přílet. Tudíž letenky koupíme po předchozí domluvě ve stejném termínu. Součástí programu je také vnitrostátní přelet mezi El Calafate a Ushuaiou, který nám ušetří celý den v programu.

Ubytování

Spát budeme v guesthousech a ve stanech. S sebou tedy stan - domluvíme se, kdo vezme, ať netaháme všichni. Lepší je volit kvalitní stan s odolnou kontrukcí, než ultralightovou výbavu. Samozřejmostí je dobrý spacák a karimatka. Celkem budeme spát min. 8x v guesthousu. Ubytování po celou dobu výpravy je v ceně.

Jídlo

V rámci výpravy není zajištěno občerstvení a stravování. Stravování je ponecháno individuálně na každém účastníkovi. Jídlo na treky si buď dovezeme z ČR, nebo je možno nakoupit si ho vždy na místě před výpadem do hor. Cena jídla v Patagonii je však o něco vyšší než u nás, částečně jí ale využijeme kvůli restrikcím dovozu jídla do Chile/Argentiny. Vařit si budeme na vlastních vařičích, ke kterým není problém na místě dokoupit plynové bomby. I ta nejmenší města jsou vybavena stravovacími zařízeními. V El Calafate a Ushuai nám samozřejmě neminou pořádné steaky a Pisco sour.

Vybavení a půjčovna

Detailní seznam výbavy ti pošleme cca měsíc před expedicí. Primárně se bude jednat o věci ke kempování, přiměřené oblečení a obuv.

Blog

Z podobné výpravy máme zajímavý článek na našem blogu!

Co cestou uvidíš?

Daleko důležitější než přesné dodržení plánu je si cestu náležitě užít. Proto se jej nebudeme křečovitě držet. Itinerář ti poslouží pro představu, co všechno můžeme zažít.

1. den

Odlet z Prahy/Vídně do El Calafate přes Santiago de Chile.

2. den

Odpolední přílet do El Calafate, přesuneme se do centra a vyrazíme se rozkoukat do místních uliček a hospůdek. Noc v guesthousu.

3. den

Dokoupíme nejnutnější vybavení a plynové bomby a přesuneme se autobusem do Argentinského El Chaltenu. Toto "Chamonix Patagonie" nám nemůže ujít. Horské městečko ležící na úpatí ohromných stěn Fitz Roy a Cerro Torre. Nasajeme místní atmosféru jen letmo a rovnou se přesuneme na rozehřívací trek do nocoviště C. B. Agostini. Spát budeme ve stanech s výhledy na majestátní Cerro Torre.

4. den

Vyrazíme na sever směrem k druhému velikánovi, nepřehlédnutelnému šítu Fitz Roy (3 405 m). Hora má pověst „nedostupného vrcholu“. Přestože je její výška poměrně nevýznamná, mezi vrcholy Národního parku Los Glaciares je nejvyšší. Její strmé žulové stěny jsou technicky velmi náročné a každoročně je slezena jen několika málo horolezci. Spát budeme na nocivišti na úpatí ledovce, nebo se podle podmínek ještě stihneme posunout blíže k Chaltenu.

5. den

Vrátíme se do Chaltenu a zaslouženě si oddechneme. Zajdeme na vyhlášené Argentinské maso z grilu, usušíme promoklé boty a zkontrolujeme nevyzpytatelnou předpověď počasí. Spánek v guesthousu.

6. - 10. den

Vydáme se na pětidenní trek v národním parku Los Glaciares. Bude to něco úplně jiného, než jeho severní část, s turisty prošlapanými cestami, kterou jsme měli jako rozcvičku. Ponoříme se do nekonečné rozlehlosti Patagonie, kde nemusíš potkat ani živáčka. Tam, kde cesta nelemuje ostré soutěsky řek, bude obcházet ohromné ledovce Glaciar Tunel de Inferior a především ohromné ledovcové pole Glaciar Viedma. Hned druhý den nás bude čekat překážka v podobě samoobslužné lanovky, která je jedinou cestou na druhou stranu příkré soutěsky a hned za ní nejeden brod.


Dobrodružství v Patagonii může mít několik tváří. I ty nejdivočeji vypadající místa už mohou být dnes relativně civilizovaná, jako se to stalo známemu parku Torres del Paine. Naopak v odlehlejších místech, která na první pohled nelákají nějakým "nej" můžeš najít scenérie, které ti vyrazí dech. Navíc okořeněné drsnou přírodou, nic neodpouštějícím počasím a ryzí divočinou. Poslední den treku se vrátíme opět do El Chaltenu.

11. den

Rezervní den pro případ protáhnutí treku v Los Glaciares. Pokud se nám podaří trek zvládnout za plánovaných 5 dní, přejedeme už dnes zpět do El Calafate.

12. den

Celodenní výlet k ledovci Perito Moreno. Jedná se o ledovec, který svými odlamujícími kusy ledu zabil během 20 let 32 lidí. Asi největší show, kterou můžeme u tohoto masivu ledu pozorovat, se opakuje jen jednou zhruba za čtyři až pět let. Tolik času potřebuje ledovec na to, aby svým objemem přehradil jedno ze slepých ramen jezera zvaného Brazo Rico, které se následně plní vodou, až nakonec s ohlušujícím rachotem protrhne ledovcovou hráz, aby se hladiny obou nově vzniklých nádrží opět srovnaly. S trochou štěstí spatříme několikatunové odtrhnutí ledovcových ker. Spaní v guesthousu v El Calafate.

13. den

Letecký přesun z El Calafate do Ushuai. V nejjižnějším Argentinském městě se ubytujeme v guesthousu, zajdeme se podívat do přístavu a necháme se místními přesvědčit o tom, že Malvíny jsou stále jejich :)

14. - 18. den

Pokud byl národní park Los Glaciares drsnou horskou krajinou, kde bylo nutné bojovat s chladnými větry z ledovců a drsnou tundrou, čeká tě zcela jiná krajina. Ohňová země na jihu Argentiny není o nic snazším oříškem. Pětidenní trek vedoucí kolem Rio Olivia začíná ve hlubokém údolí řeky, která se klikatí všemi směry, které jí dovolí nově postavené bobří hráze. Není výjimkou, že musíš kvůli těmto roztomilým místňákům hledat pěšinu, která se ztrácí v hluboké vodě. Po dvou dnech poznání, jaké to je být v moci těhle chlupáčů se ale přesuneme výš a po horském pásmu se kolem průzračných lagun vrátíme zpět na cestu. Poslední noc přespíme opět v guesthousu v Ushuai

19. den

Celodenní přesun autobusem do Punta Arenas. Večer si projdeme přístavu i hezkého centrum a pomalu se připravíme na cestu zpět domů.

20. den

Celodenní přesun autobusem do Punta Arenas. Večer si projdeme přístavu i hezkého centrum a pomalu se připravíme na cestu zpět domů.

21. den

Celodenní přesun autobusem do Punta Arenas

21. den

Odlet zpět do ČR.

22. den

Předpokládaný návrat.
ukázat další dny

Tvůj průvodcePavlína Adam

Přírodovědkyně
trekařka
pohodářka
paní „nic není nemožné“

Dělat věci ve velkém stylu, takhle to Pája v životě má. Když pracovat, tak PRACOVAT, když cestovat, tak CESTOVAT! Dva roky prázdnin, a ještě k tomu skoro non-stop v horách. Taková utopie. Ne ovšem, pokud jsi bývalá ředitelka výzkumu na Ministerstvu zemědělství a zároveň holka, která když se pro něco rozhodne, tak to udělá a basta.

Detail průvodce
Tom Cimr

Garant výpravy

Tom Cimr

Co je v ceně

  • Veškeré ubytování (min. 8x v guesthousu, případně poplatky za nocoviště)
  • Veškerou dopravu na místě, krom vnitrostátního přeletu
  • Poplatek za návštěvu ledovce Perito Moreno
  • Satelitní zařízení Garmin inReach a aktivovaný tarif pro obousměrnou komunikaci
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak elektronické formě
  • Práci mou a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička atp.)
  • Pojištění proti úpadku
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Leteckou dopravu do Chile/Argentiny
  • Vnitrostátní přelet mezi El Calafe a Ushuaiou
  • Případné vstupy

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.