28. 1. - 2. 2. 2025
12 490
více
28. 1. - 2. 2. 2025

Horský průvodce 3: Zimní terén a laviny

Orientace v zimním terénu - lavinová prevence - lavinová záchrana - zimní prostředí - vybavení - krizové situace

Expedice #1204
6 dnů28. 1. - 2. 2. 2025
EvropaRakousko, Česká republika
12Účastníků
Náročnost
3 z 5

Ať už se chceš průvodcováním živit, nebo se pouze zdokonalit a získat větší jistotu pro svá dobrodružství, míříš k roli člověka, který svou iniciativou vždy bude tím aktivnějším. Horský průvodce by měl splňovat řadu předpokladů. My tě můžeme naučit základní dovednosti, na kterých budeš dále stavět, avšak lásku k práci s lidmi a vztah k horám musíš mít sám. Do kurzu jsme vložili léta vlastních zkušeností s organizováním výprav a expedic. Věříme, že je důležité věci prožít, než o nich jen poslouchat a tomu přizpůsobujeme i náplň kurzu. 


Zimní část kurzu volně navazuje na letní část a absolvovanou průvodcovskou praxi. Řada témat se s letní částí prolíná (vedení skupiny, orientace a navigace, meteorologie), pouze se přesouvá do reálného terénu a není už čas na vysvětlování základních principů. Předpokladem každého účastníka je perfektní zvládnutí těchto témat, abychom je mohli rozvíjet dál. Ústředním tématem je lavinová prevence a záchrana, strategie rozhodování při plánování zimní túry, specifika vybavení do zimních hor a řešení krizových situací. Během celého kurzu klademe důraz na praktickou výuku a prožití modelových situací, ke kterým se následně můžeme vracet a vyhodnocovat je navzájem se skupinou účastníků. Kurz organizujeme zážitkovou formou tak, aby bavil i nás a utvářel společnou partu, jako to děláme při samotných výpravách do hor.

Kurz horského průvodce

Zimní část je dalším z 6 na sebe navazujících bloků ve vzdělávání na horského průvodce, které může být zakončeno zkouškou profesní kvalifikace PK 65–020-M Horský průvodce dle zákona č. 179/2006 Sb o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání po jejímž úspěšném složení můžete požádat o vydání živnostenského oprávnění pro horskou průvodcovskou činnost – zároveň získáte „Osvědčení profesní kvalifikace“ s celostátní platností.


Ačkoli nejsou přípravné kurzy pro absolvování kurzu momentálně povinné, věříme, že by člověk přebírající zodpovědnost za vedení lidí v horském terénu měl mít dostatečné vzdělání. Proto má náš kurz minimální časovou dotaci 320 hodin.

3
+
5
Průzkumník
Náročnost
Náročnost kurzu
Kurz probíhá v Rakousku kousek od Liezenu. Maximum možného programu se odehrává venku, může se tedy stát, že se náročnost zvýší podle počasí. U účastníků předpokládáme zkušenosti s pohybem v horách na lehko i na těžko, se spaním ve stanu i bivakováním. Zkrátka neměl by tě překvapit pobyt venku v zimě, mokru, celodenní výlety a trocha nekomfortu. Úmyslem kurzu není někoho hnát na hranu, důležité je předání znalosti a jejich vyzkoušení v praxi. Pokud jsi byl/a na vícedenním treku v horách a ujdeš bez problému 20 km za den, není se čeho bát. Tématicky kurz navazuje na letní přípravu v oblasti meteorologie, navigace, první pomoci a lanových technik. Pokud jsi nebyl(a) účastníkem letního kurzu, je vhodné se dopředu připravit.
zobrazit více
Přehled náročností

Co od kurzu můžeš očekávat:

Své zkušenosti z plánování a rozhodování se naučíš přizpůsobit zimním horám. Porozumíš principům ukládání a přeměny sněhu, naučíš se vyhodnocovat riziko a racionálně se rozhodovat o postupu skupiny. Naučíš se pracovat s lavinovou výbavou a koordinovat záchranou akci při lavinové nehodě. Probereme specifika vybavení do zimních hor, nacvičíš si řešení krizových situací, nouzových transportů a jiných nepříjemností, které tě v horách můžou potkat. Minimálně jednu noc strávíš v zimním bivaku na sněhu.

Ubytování

Zázemím nám bude horská chata Liezener hutte. Její poloha je rozumnou zárukou množství sněhu a nabízí rozličný terén pro plánování túr a trénink. Ubytování není v ceně kurzu (12 eur/noc, celkem 48 eur pro členy AV). Chata přes zimu funguje samoobslužně a budeme ji mít celou pro sebe. Pro spaní je potřeba min. vložka do spacáku, nebo tenký spacák. K dispozici jsou kamna na dřevo a základní vybavení, vše je ovšem bez obsluhy.

Stravování

Přes den budeme v terénu a spokojíme se s něčím studeným. Pro jednodušší provoz ve větší skupině se domluvíme na společném vaření večeří na kamnech.

Vybavení a půjčovna

Přesný seznam výbavy upřesníme před začátkem kurzu. Krom zimního oblečení je povinnou výbavou každého účastníka dvoumístný bivakovací pytel, čelovka, sněžnice a turistické hůlky. 

Pokud nemáš vlastní, zapůjčíme ti z Expedition clubu kompletní lavinový set (vyhledávač, sondu a lopatu) v ceně kurzu.

Doprava

Na místo kurzu se bude dopravovat každý samostatně. Společně zkoordinujeme dopravu do menšího počtu aut, z Brna pojede i expediční dodávka.


Program kurzu

1. den

13:00 sraz na parkovišti, výstup na Liezener Hutte. Zahájení kurzu.

2. den

Úvodní túra na sněžnicích, strategie pohybu rozhodovací strategie, úvod do práce s lavinovým vyhledávačem. Trénink lavinové záchrany. Večerní přednášky.


3. den

Vyhodnocení sněhového profilu, koordinace záchranné akce ve skupině, plánování túry s ohledem na lavinový terén. Trénink lavinové záchrany. Večerní přednášky, konzultace vybavení pro pohyb v zimním terénu


4. den

Záchrana a první pomoc v zimním terénu, první pomoc zasypanému v lavině. Nouzové transporty. Trénink lavinové záchrany. Pohyb na mačkách a práce s cepínem ve strmém terénu, sebezáchrana. Večerní přednášky, příprava na přezkoušení.

5. den

Přezkoušení ze zimní části. Odpolední túra do zimního bivaku, principy nocování na sněhu. Noc venku v záhrabu.

6. den

Sestup k autům, vyhodnocení kurzu. Ukončení do 14:00, odjezd.

ukázat další dny

Tvoji průvodci

Tom Cimr

Tom Cimr

Srdcař
idealista
instruktor
horolezec

Největší srdcař, který do klubu vkládá to nejlepší ze sebe, za každou cenu. Expe je jeho denním chlebem, jeho vášní a občas i noční můrou. Tom patří do hor a rozhodl se jít jim v životě naproti. Jeho snem je stát se horským vůdcem UIAGM a od roku 2022 je tomuto snu o pořádný krok blíže - stal se oficiálně adeptem na horského vůdce!

Detail průvodce
Vít Dubec

Vít Dubec

Muzikant
multitalentovaný čávo
surfař
horolezec
Stejně jako nemůže být lezec bez lana, Expedition Club nemůže být bez Víti. Ti dva k sobě tak nějak patří a táhnou to spolu od úplného začátku. Víťa je všestranný sportovec a umělec a pokud někdo dokáže navodit pohodovou atmosféru na výpravě, tak je to právě on!

Detail průvodce
Tom Cimr

Garant výpravy

Tom Cimr

Co je v ceně

  • Kompletní materiály pro realizaci kurzu.
  • Náklady na lektory kurzu (v maximálním poměru 1:6 k účastníkům).
  • Tištěné a elektronické materiály pro samostatné studium. Tištěná skripta na poznámky ke kurzu
  • Zapůjčení lavinového vybavení

Co není v ceně

  • Ubytování (12 eur/noc s Alpenverreinem).
  • Jídlo
  • Dopravu na místo kurzu.
  • Zajištění osobního vybavení pro pohyb v zimním terénu

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Tuto výpravu/kurz/školení, organizuje firma Expedition Club community s.r.o. IČ: 19238355. Nejedná se o kombinaci služeb cestovního ruchu = zájezd.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více ve smluvních podmínkách.