14. 4. - 7. 5. 2025
40 990
letenka cca 25000 Kč
více
14. 4. - 7. 5. 2025

Nepál - Kanchenjunga trek

Cíl je jasný! Spatřit zblízka třetí nejvyšší horu světa - Kanchenjungu a naplno vychutnat atmosféru Himálaje během 16denního putování východní částí Great Himalayan trailu.

Expedice #1246
24 dnů14. 4. - 7. 5. 2025
AsieNepál
10Účastníků
Náročnost
4 z 5

 

Východní cíp Nepálu je turisty nejméně navštěvovanou oblastí. To znamená, že nabízí nejvíce prostoru pro dobrodružství a ryzí nezkažený zážitek z hor, který se z mnoha jiných koutů této nádherné země již vytratil. Cíl je jasný, dostat se na dosah nejvyšší hoře světa - Kanchenjunze (8586 m.n.m.) a naplno vychutnat atmosféru Himálaje během 16denního putování horami. Kanchenjunga v překladu znamená "pokladnice sněhu", protože její stěny zachytávají monzun a má ze všech osmitisícovek vůbec největší sněhové srážky! Vydáme se do jejího základního tábora, hezky poctivě a na těžko. Poneseme si svůj stan, karimatku, spacák i zásoby jídla, na několik dní, které strávíme mimo vesnice. Objevíme místa, kam turista - bílá žárovka, zavítá opravdu jen občas. 

 

Východní část Great Himalayan trailu

Při cestě do hor přeletíme z Kathmandu do Tumlingtar a odtud pojedeme dál v malých džípech do vesnice Ghola, která bude startovním bodem našeho treku. Zvolili jsme trasu, která propojuje Národní parky Makalu-Barun a Kanchenjunga, a kterou takřka nikdo nenavštěvuje, pro její odlehlost. Ujdeme díky tomu pořádný kus z východní části tzv. Great Himalayan trail - což je dálková trasa, která vede napříč celou Himalájí od východu na západ Nepálu. Ke konci našeho putování dojdeme k úpatí Kanchenjungy a završíme tak dlouhou cestu pohledem na majestátní královnu východního Nepálu a zároveň nejvyšší horu Indie. Při cestě zpět si odpočineme uprostřed čajových plantáží oblasti Ilámu, jak jinak než s šálkem vynikajícího čerstvého čaje nasbíraného na okolních svazích. Přes dva kopce směrem na východ se nachází světoznámá čajová oblast Darjeeling. Budeme tak v místě, kde vzniká nejlepší černý čaj na světě!

4
+
5
Výsadkář
Náročnost
Obtížnost (4) při využití služby místního nosiče

Tohle rozhodně nebude pro každého. Trasa se nedá srovnat s okolními obvyklými treky třeba okolo Annapuren nebo Manaslu. Nejsou zde lodge, cesta je často nepřehledná a vše si musíme tahat s sebou. I pro svoji nepřístupnost je tento trek nejméně chozený ze všech klasických treků v Nepálu. Co dělá trek náročným, je jeho délka a pohyb ve vysokých nadmořských výškách. Jedním ze základních kamenů tvé účasti by měla být zdravá porce odhodlání a vůle překonávat se. Dále oceňujeme schopnost pohybu v mačkách. Po předešlé domluvě je možné zapojit nosiče a ukousnout ze svého nákladu nějaká kila a snížit trochu náročnost. Akce je výběrová a bude jí předcházet pohovor s průvodcem, který s tebou všechno rád probere a pomůže ti odhadnout tvé schopnosti a zdatnost. Bylo by dobré, kdybys měl předchozí zkušenosti s pobytem nad 4 000 metrů.

zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Nepál má propracovaný systém záchranných složek. V případě potřeby nebude problém zavolat si pomoc, protože s sebou budeme mít satelitní komunikátor Garmin InReach, který se dá použít pro obousměrnou komunikaci. V případě dobrých povětrnostních podmínek můžeme počítat s leteckou záchranou. Důležité ovšem je, mít osobní pojištění, které záchrannou akci pokryje. Důležitým aspektem bezpečnosti při vysokohorské turistice je nepodceňovat rizika výškové nemoci, dát vždy vědět v případě problémů a hlavně se kvalitně aklimatizovat. Expediční lékárnička bude samozřejmě vybavena všemi potřebnými léky. K dispozici máme také aklimatizační stan, který ti dopředu může pomoct s aklimatizací a snížit riziko spojené s AHN. K zásadám bezpečnosti patří i tvá fyzická příprava před akcí, díky které se minimalizují rizika spojené s vyčerpáním a obecně pohybem v horském terénu, proto ji nepodceň.

Klima

Podzim (společně s jarem) je ideální období pro trekování v Nepálu, jelikož počasí je relativně stabilní a letní monzuny s přívalem srážek dosud nedorazily. Jediným mínusem jsou teploty, které mohou být nižší než v letních měsících, a proto se musíme připravit na to, že teploty mohou klesat i k -10 °C.

Víza a režim vstupu

Vyřízení víza na letišti je bez problému za poplatek 50 USD. Víza si platí každý účastník sám. Silně doporučuji očkování proti žloutence A a B, břišnímu tyfu a žluté zimnici. Očkování na žlutou zimnici je dokonce za jistých okolností povinné. Zdraví máme přeci jen jedno. Detailní info ZDE.

Doprava

Doprava na místo bude letecky, let Praha / Vídeň – Káthmándú. Cena letenky se teď pohybuje kolem 25 000,- Kč. Z Káthmándú nás čeká letecký přesun do Tumlingtar (cca 180 USD). Následně se přesuneme džípy do vesnice Ghola, která bude výchozím bodem treku. Odtud už po svých až do base campu Kanchenjungy. Trek zakončíme v osadě Sekathum, kde nás budou opět čekat domluvené džípy, kterými odjedeme k čajovým plantážím v Ilamu. Zpět do Kathmandu se dopravíme opět letadlem, tentokrát ze letiště v Bhadrapur. Termín odletu a příletu do Nepálu se může lehce posunout na základě ceny letenek a vzájemné domluvy.

Ubytování

Během treku budeme spát v místních ubytovnách zařízených v prostém stylu tzv. tea housech a mimo vesnice pak ve vlastních stanech. Nutné budou kvalitní spacáky do minusových teplot. Kolik stanů budeme brát a kdo konkrétně je poveze, se dohodne před odjezdem. Tato oblast není ještě tolik poznamenaná komercí, a proto nejsou na každém rohu postavené lodge. V Káthmándú budeme spát v hotelu.

Stravování

V rámci výpravy není zajištěno občerstvení a stravování. Stravování je ponecháno individuálně na každém účastníkovi. Většinu jídla do hor si dovezeme s sebou z ČR. Ceny za jídlo na treku jsou srovnatelné jako v ČR. S přibývající výškou se však diametrálně zvedají. Většinu dní na treku se dá využít místní kuchyni ovšem na několik dní úplně mimo civilizaci budeme odkázáni jen na vlastní zásoby. Vařit si budeme na vlastních vařičích, ke kterým není problém na místě dokoupit plynové bomby.

Vybavení a půjčovna

Budeme se pohybovat jak ve městě, tak v horách. Vezměte si proto s sebou normální oblečení, ale i oblečení na hory. Pokud ti něco z výbavy chybí, můžeš si ji půjčit u nás. Půjčovnu najdeš ZDE

Co cestou uvidíš?

1. den

Odlet z Prahy/Vídně.

2. den

Přílet do Kathmandu a odpočinek po dlouhé cestě. Noc v hotelu.

3. den

Den na přípravy a zařizování ve městě. Strávíme ho i prohlídkou některých částí Kathmandu. Noc v hotelu.

4. den

Vstříc horám! Ranní přelet z Kathmandu do Tumlingtar ve východním Nepálu. Zde nasedneme do připravených džípů a odjedeme po šílených cestách do vesnice Ghola. Zde přenocujeme v místní lodge. 

5. den

Začátek treku! Čeká nás trasa Gola - Hatiya (1550m)/6-7 hod. Noc v lodge.

6. den

Dnes nás čeká úsek Hatiya - Lingam (2250m)/ 6-7 hod.

7. den

Dnes nás čeká úsek Lingam - Yak Kharka (2877m)/ 7 hod.

8. den

Dnes nás čeká úsek Yak Kharka - Thudum (3556m)/ 7-8 hod.

9. den

Dnes nás čeká aklimatizační den a odpočinek v Thudum (3556m). 

10. den

Dnes nás čeká úsek Thudum - Yak Kharka (4595m)/ 7 hod.

11. den

Dnes nás čeká náročný přechod vysokého sedla. Úsek Yak Kharka - Lungbasamba pass (5160m) - pass camp (4500m)/ 10-11 hod.

12. den

Dnes nás čeká sestup do údolí z Pass camp do Olangchung gola (3100 m) a zasloužený odpočinek ve vesnici/ 9 hod. 

13. den

Dnes nás čeká úsek Olangchung gola - Langjung kharka (3734m) 7 hod.

14. den

Dnes nás čeká přechod dalšího vysokého sedla. Úsek Langjung kharka - Nagoya pass (4776m) - Gunsa (3600m)/ 9 hod.

15. den

Dnes nás čeká úsek Gunsa - Khambachen (4050m)/ 6 hod.

16. den

Dnes nás čeká úsek Khambachen - Lonak (4780m)/ 6 hod.

17. den

Dnes nás čeká to nejlepší - blížíme se našemu cíli - cesta do BC a zpět! Úsek Lonak - Kanchenjunga BC (5143m) – Lonak/ 6-7 hod.

18. den

Dnes nás čeká úsek Lonak – Ghunsa/ 6 hod.

19. den

Dnes nás čeká úsek Ghunsa - Amjilosa (2308m)/ 6 hod.

20. den

Dnes nás čeká závěrečný úsek treku - Amjilopsa - Sekathum (1650m)/ 6-7 hod. Ještě tento den přejedeme džípy do Taplejung/ 4 hod.

21. den

Dnes opustíme oblast Kanchenjungy a vydáme se vstříc vůni čaje do Illamu. Noc v hotelu, nebo u místní rodiny. 

22. den

Přejezd do Bhadrapur a ještě tentýž den let zpátky do Kathmandu. 

23. den

Poslední volný den v Kathmandu. Oslavíme to, nakoupíme suvenýry a dáme si nějaké dobré jídlo abychom si ještě trochu užili Nepálu.

24. den

Odlet zpět. 

ukázat další dny

Tvůj průvodceStanda Dadák

Živel
patron Klubovny
otec Klubu cestovatelů
tulák

Standa, to je živel, bohém a zvláštní úkaz. Kromě toho, že se věnuje všemožným sportovním i nesportovním aktivitám, jde o člověka, který se rozhodl spojit své zaměstnání se svou cestovatelskou vášní. Proto se většina věcí v jeho životě kolem cestování točí.

Detail průvodce
Vít Dubec

Garant výpravy

Vít Dubec

Co je v ceně

  • Veškerou dopravu na místě
  • Veškeré ubytování v hotelech, lodgích a kempech
  • Místního zkušeného průvodce
  • Místního nosiče společného pro skupinu
  • Poplatek za vstup do NP Makalu-Barun
  • Poplatek za vstup do NP Kanchenjunga
  • Trekařský Permit do oblasti Makalu-Barun
  • Trekařský Permit do oblasti Kanchenjunga
  • Zajištění průvodcovských služeb zkušeným licencovaným horským průvodcem
  • Mapové podklady
  • Společné vybavení (expediční lékárnička atp.)
  • Satelitní zařízení Garmin InReach, které nabízí možnost online sledovat polohu výpravy a v případě nouze zavolat záchranu
  • Práci mou a mých kolegů
  • Příspěvek na vzdělávání a kurzy průvodců
  • Pojištění proti úpadku
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Letenku do Nepálu (cca 20 000,- Kč)
  • Vnitrostátní let Kathmandu - Tumlingtar / Bhadrapur - Kathmandu (cca 300 USD)
  • Vízum do Nepálu - 50 USD
  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Případné další nosiče (25 - 30 USD / den, možno sdílet s někým jiným. Nosič unese 25 - 30 kg.)
  • Případné vstupy

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.

Podobné akce Expedition Clubu