22. 2. - 2. 3. 2025
23 490
letenka cca 5000 Kč
více
22. 2. - 2. 3. 2025

Běžky v Norsku

Běžky, stovky kilometrů tratí, polární záře, norská chata se saunou a krbem, ale hlavně, jistota sněhu. Sjusjøen!

Expedice #1269
9 dnů22. 2. - 2. 3. 2025
Evropa, Polární oblastiNorsko
8Účastníků
Náročnost
2 z 5

Mein taktik zkusit Šúšn, říkal v už legendárním rozhovoru Standa Řezáč. Málokdo ví, že za oním Šúšnem se skrývá městečko Sjusjøen v Norsku. Je to jedno z vůbec nejlepších míst pro běžkování na světě, kde se pořádají světové závody. Nevěříš? Pojeď s námi a přesvědč se sám, že taktika "zkusit Šúšn" se vyplácí. 

Sjusjøen

Pokud jsi o tomhle místě neslyšel, tak si pusť tento legendární rozhovor! Sjusjøen je malá vesnice kousek od známějšího Lillehammeru, jen pár desítek kilometrů od Osla. A čím že je tak známý? Běžeckým lyžováním! Každý den tu místní rolbaři projíždí stovky kilometrů tras. Nekecám, za ideálních podmínek tu najdeš až 350 km upravených tratí. Jestli ti Jizerky případají jako ráj na zemi, tak počkej, až pojedeš sem. My se tu na týden usídlíme v hezkém norském srubu, s kuchyní, grilem a samozřejmě i saunou. Pokud nám bude štěstí přát, uvidíme i polární záři. Kolik si dáš kilometrů bude na tobě, ale věř mi, že tady se dokáže realizovat každý. Kdo bude chtít, může vyzkoušet i jízdu na psím spřežení.

2
+
5
Turista
Náročnost
Jednodenní túry a lehké výlety
Tato akce je pro lidi, kteří mají rádi běžky. Předpokládá se, že se na nich umíš základně pohybovat. Je v podstatě na každém, jak náročnou si akci každý udělá. V Sjusjøenu není problém nalyžovat klidě 100 km denně, ale pokud si budeš chtít jen odpočinkovou pětku, nikdo se na tebe špatně dívat nebude. Průvodkyně vám ukáže všechny místní možnosti a v rámci možností i dokáže pomoci zlepšit váš styl, ale nečekejte od ní lyžařský kurz (ten je však možné si na místě zaplatit).
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Norsko je velmi bezpečnou zemí. Jediným objektivním nebezpečím jsou velké mrazy, a před nimi se dá naštěstí chránit dostatečným oblečením.

Víza a režim vstupu

Pro vstup do Norska ti stačí občanský průkaz.

Doprava

Cestovat budeme, jak je pro nás typické, v menší skupince lidí. Cestou tam poletíme do z Vídně/Prahy do Osla, kde na nás bude čekat dodávka. Běžky si můžeš koupit jako odbavené zavazadlo, případně je poslat dodávkou o týden dříve. Dodávkou se pak budeme dopravovat po Norsku a hlavně po cestě zpět Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z vašich řad. Do dodávky si můžeš vzít dva páry běžek. Dlouhou cestu domů si rozdělíme nočním trajektem, kde se pohodlně vyspíme v kajutě.

Ubytování

Kromě poslední noci na trajektu strávíme všechny ostatní noci v plně zařízené chatě norského stylu. Pro nás nezvykle, ale dali jsme tentokrát přednost komfortu. Čeká nás velká chata ve skandinávském stylu. K dispozici ti bude velká kuchyně, společenská místnost, sklad na lyže a samozřejmě i sauna. Být vymrzlý po lyžovačce, otevřít si pivko a pořádně se prohřát v sauně, to prostě chceš!

Stravování

V rámci výpravy není zajištěno občerstvení a stravování, tudíž je na každém účastníkovi, jak si je zajistí. Během cesty není problém zastavit v obchodech. Vzhledem k obecně dražším cenám v Norsku ovšem doporučujeme většinu jídla mít už z ČR. V samotném Sjusjøenu je mnoho restaurací a kaváren, kde se lze pohodlně stravovat.

Vybavení a půjčovna

Běžky, běžecké boty a hůlky. Všechny dny totiž strávíme na jednodenních výletech přes hory a jezera na hezky upravovaných stopách. Pokud máš, doporučujeme si vzít jak lyže na skate, tak na klaisku. Můžeš počítat s teplotami okolo -10 až .-15 °C. Detailní seznam výbavy bude zaslán po podání přihlášky v informačním emailu. Výbavu Vám samozřejmě můžeš zkonzultovat s průvodcem.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Odlet z Prahy/Vídně směr Oslo. Na letišti na nás bude čekat dodávka od předchozí výpravy. Do ní nasedneme a rovnou odjedeme do Sjusjøenu. Ještě večer nasedneme do stopy!

2. - 4. den

Každý den strávíme na běžkách. Průvodce bude každý den dávat okolo 30 km denně, ale je na každém, jestli se s ním bude držet, nebo jestli si bude jezdit po vlastní ose - ve zdejších podmínkách není problém dát i stovku kilometrů denně, ale rozhodně to není povinné.  Některé dny zajedeme i na jiná nástupní místa, abychom prozkoumali všechny možnosti. Průvodkyně vám ukáže všechny místní možnosti a v rámci možností i dokáže pomoci zlepšit váš styl, ale nečekejte od ní lyžařský kurz (ten je však možné si na místě zaplatit).

 


 

Večery budeme trávit v sauně, u venkovního grilu a pokud se poštěstí, tak snad i pozorováním polární záře.

 


 

Kdo bude chtít, může se některý den přidat na jízdu na psím spřežením - k dispozici jsou varianty po 2,5 až 4 hodinách.

5. den

Dnes vyjedeme do NP Rondane. Kdo chce, může si tu půjčit sněžnice a dát si vycházkový okruh, jinak je tu opět k dispozici desítky kilometrů značených tratí. Očekávejte horskou krajinu plnou neskutečných výhledů.

6. - 7. den

Zbylé dny opět strávíme parádní lyžovačkou v Sjusjøenu. 

8. den

Ráno si ještě naposledy zaběžkujeme a poté vyrazíme na letiště směr jižní Švédsko, kde se nalodíme na trajekt.

9. den

Dlouhá cesta do Brna. Po domluvě není problém zastavit kdekoliv po cestě.

ukázat další dny

Tvůj průvodcePavla Čípková

Pája je profesí psycholožka a věnuje se především krizové intervenci. Denně je v kontaktu s lidmi v těžkých životních situacích a do hor si chodí takzvaně dobít baterky a taky pro pocit, že je spousta věcí vesmíru úplně u zadnice. Je tedy nad slunce jasné, že tuhle holku jen tak něco nevykolejí. My na ni milujeme její empatii, pozitivní energii a schopnost nadhledu. Umět pracovat s dynamikou skupiny tak dobře jako Pája, bychom chtěli všichni, ale některé věci holt máš a nebo nemáš.

Detail průvodce
Honza Bořil

Garant výpravy

Honza Bořil

Co je v ceně

  • Kompletní dopravu 9místnou dodávkou na místo a na místě
  • Noční trajekt vč. kajut
  • Satelitní komunikátor Garmin pro případ nouze
  • 7x noc na zařízené chatě včetně sauny a grilu
  • Práci průvodce
  • Příspěvek na kurzy organizátorům
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak elektronické formě, GPS
  • Další společné vybavení
  • Pojištění proti úpadku
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Letenku na trase Oslo - ČR
  • Zapůjčení běžkařské výbavy
  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Jakékoli případné vstupy, včetně případných poplatků za použití stop (např. exkurze na psím spřížení - cca 4 - 6000 Kč)

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.

Podobné akce Expedition Clubu