28. 12. 2024 - 3. 1. 2025
12 490
více
28. 12. 2024 - 3. 1. 2025
Poslední místo
Poslední místo

Silvestr v bulharských horách

Zasněžené hřebeny nejvyššího pohoří Balkánu, mráz, vítr a místní silvestrovská pálenka na horské chatě.

Expedice #1291
7 dnů28. 12. 2024 - 3. 1. 2025
Evropa, BalkánBulharsko
8Účastníků
Náročnost
3 z 5

Není to poprvé, kdy míříme do Bulharska s jasným cílem. Zažít naše oblíbená místa v období, kdy odpočívají od náporu turistů. Řeč je o nejvyšším pohoří Rila, v jehož srdci leží naše milovaná chata Ivan Vazov, kde hodláme oslavit příchod nového roku. Jedno z těch vzácných míst, kam už turisti, které pár kilometrů vedle vyplivne lanovka, nedojdou. Jednoduše proto, že dostat se tam vyžaduje trochu pohybu po svých. A to přesně vyhovuje nám. Kamkoliv jezdíme, snažíme se objevit zapadlé klenoty jako tento a užít si je. Dokud ještě mají svůj jedinečný charakter…

Útočiště v srdci hor

Míříme do oblasti sedmi Rilských jezer, jedné z nejkrásnějších horských oblastí v Bulharsku, kterou nejde nemilovat. Od chaty Seven Lakes Hut si vyšlápneme na romantickou chatu Ivan Vazov. Je zapadlá hluboko mezi vrcholky Rily a dýchá harmonickou atmosférou naprostého klidu. Stane se nám na 2 noci útočištěm a budeme z ní vyrážet na lehko na okolní vrcholy, které dosahují skoro třítisícové výšky. Těžko se nám odsud bude odcházet, ale namotivujeme se posledním dobrým bulharským jídlem dole v údolí.

3
+
5
Průzkumník
Náročnost
Pokud se chceš zúčastnit této akce, měl bys mít zkušenosti s chůzí po horách s batohem.

Denní dávky nejsou velké - max. 15 km. Zimní podmínky jsou ovšem nevyzpytatelné. Z jasných dní se snadno stane náročné prodírání vánicí a náročnost se proto těžko odhaduje a je dobré mít dostatečné rezervy. Spát budeme vždycky vevnitř v chatě.

zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Rozumět sněhu a jeho přeměnám, umět vyhodnotit vývoj počasí a vliv větru. To není žádná sranda. Ani ti nejzkušenější si občas nejsou jistí a na místě je vždy notná dávka ostražitosti a pokory. Kde jinde se ale o lavinách něco dozvědět než v horách samotných. V rámci výpravy tě čeká zaškolení, jak pracovat s lavinovou výbavou a základy prevence.

Doprava

Cestovat budeme, jak už je pro nás typické, v menší skupince lidí. Dopravíme se do cíle naší cesty pomocí devítimístné expediční dodávky. Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z vašich řad.

Ubytování

Celou dobu strávíme na horských chatách, kde bude teplo. Budeme ale potřebovat malý spacák, protože ubytování je prosté, na matracích. Spacák nemusí být zimní, ale ani letní ultralight. Ideálně ať má teplotní limit alespoň 0 °C.

Stravování

Na horských chatách si můžeme dát pivo nebo teplé jídlo. Nečekej bohatou nabídku padesáti jídel, dost možná bude v nabídce jen jedno, ale zato výborné! Navíc, kdo ještě nesnídal smažený sýr s marmeládou, nebyl v bulharských horách :-)

Vybavení a půjčovna

Budeme se pohybovat jak ve městě, tak v horách. Vezmi si proto s sebou normální oblečení, ale i oblečení na hory. Seznam doporučené výbavy najdeš v checklistu. Důležité části výbavy ti případně zdůrazní průvodce. Nutností bude zimní vybavení na hory a sněžnice. Uvidíme podle sněhové nadílky. Povinností je také kompletní lavinová výbava (vyhledávač, sonda, lopata), kterou si můžeš půjčit v naší půjčovně.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Potkáme se společně v Expediční klubovně, dáme si pivo/kafe a pokecáme nad plánem naší výpravy. Pak už nám nezbyde než se nalodit do auta a vyrazit na dlouhou noční cestu do bulharské Sofie.

2. den


Ráno dorazíme do Sofie - půjdeme se projít, absolvujeme procházku centrem, dáme si dobré jídlo a probereme detaily programu. Následně nás čeká další hodina v autě - přejezd do pohoří Rila. Podnikneme krátkou procházku k vodopádům Goritsa, ze kterých se při troše štěstí může stát při mrazech ledopád. Hned potom dojedeme do vesnice Sapareva Banya, která se pyšní nejteplejšími termálními prameny v Bulharsku. Mají teplotu 102 °C. Zajdeme si do venkovních bazénů, které mají 42 °C, čouhá ti z nich jen hlava a přitom pozoruješ majestátní pohoří Rila. Noc strávíme v civilizaci, na horské chatě v podhůří, a budeme se připravovat na zítřejší výšlap do hor.

3. den

Posuneme se autem na parkoviště, odkud vyjdeme směrem k chatě Seven Lakes Hut. Tento úvodní den je poměrně krátký a na necelých 5 kilometrech vystoupáme 400 výškových metrů. Po příchodu na chatu doplníme energii a projdeme si lavinovou problematiku včetně praktického využití pípáku, sondy a lopaty.

4. den

Silvestrovský den se bude nést ve znamení přesunu na chatu Ivan Vazov. Čeká nás asi 7 km s převýšením asi 500 metrů. Z vrcholu Ezeren Peak si krásně prohlédneme všechny sedem rilských jezer. Chata Ivan Vazov je ve výšce 2 300 m a je obklopena vrcholy vyššími, než je Gerlach. V tomhle dolíku uprostřed hor se ti bude zatraceně líbit. Na chatě se setkáme s druhou Expe skupinou a společně oslavíme příchod nového roku.

5. den

Dnešní den bude sloužit především k vystřízlivění po silvestrovských oslavách. V případě zájmu se můžeme vydat na vrchol kopce Dodov Peak (2 664 m), případně ještě dále. Celá trasa vede po širokém vyhlídkovém hřebeni, které je obklopen na všechny světové strany horami. Jelikože je trasa jednosměrná, dá se kdykoliv otočit a vrátit se na chatu. Večer si zahrajeme karty, ohřejeme se, dáme si čorbu a uděláme si příjemný večer.

6. den

Bude nás čekat krásný vrcholový hřebínek přes sedlo Razdela (2603 m n. m.) a vrcholy Otovica (2696 m n. m.) a Kaboul (2543 m n. m.). Sestoupíme na chatu H. Skakavica. Kdo bude chtít, může se ještě podívat na vodopádu Skakavitsa, ze kterého se v zimě stává fotogenický ledopád.

7. den

Ráno nás čeká sestup z hor. Tentokrát už to bude krátké, jedná se o 5 km a 500 m převýšení dolů. Výhodou je, že zde na nás čeká devítimístná dodávka druhé skupiny, takže si pouze prohodíme auta a nemusíme řešit přesun zpět na místo začátku. Odjezd zpět do ČR, příjezd v pozdních večerních hodinách. 

ukázat další dny

Tvůj průvodceDany Pacholík

Matador
pohodář
všudybyl
Smolík Pacholík

Dany se toulal po světě už v dobách, kdy většina z nás ještě tahala kačera. Tenhle borec je z nejzkušenějších v našich řadách. Projel křížem krážem jižní Ameriku, plavil se přes amazonskou džungli, lezl na sopky ve Střední Americe,  putoval dlouhé týdny mongolskou stepí na koních nebo se potápěl s mantami.

Detail průvodce
Honza Bořil

Garant výpravy

Honza Bořil

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

Co je v ceně

  • Pronájem devítimístného expedičního auta, naftu, dálniční poplatky + všechny náklady s tím spojené
  • Veškeré ubytování - 4 x ubytování na horské chatě, 1 x v apartmánu
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Individuální konzultace ohledně výbavy
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak elektronické formě
  • Práci mou a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička, GPS atp.)
  • Pojištění proti úpadku CK
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Případné vstupy (termální lázně)

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Jak je to s řízením?

Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z Vašich řad. Ti kdo sedí na předních sedadlech nikdy nespí a mají za úkol konverzovat s řidičem a udržovat jej bdělého.

Podobné akce Expedition Clubu