28. 5. - 4. 6. 2024
9 990
letenka cca 2500 Kč
více
28. 5. - 4. 6. 2024
Poslední místo
Poslední místo

Přechod Staré Planiny - 1. část

O přechodu pořádného hřebene na Balkáně sním mnoho let. A čas konečně dozrál. Čeká nás 700 km po hřebeni Staré Planiny, rozdělených do čtyř etap. Ze Srbska, až k Černému moři.

Expedice #1094
8 dnů28. 5. - 4. 6. 2024
Evropa, BalkánSrbsko, Bulharsko
9Účastníků
Náročnost
3 z 5
Stará Planina je na Balkáně můj nejoblíbenější hřeben. Působí na mě, jako by tu byl od počátků věků, dá se jít relativně nalehko, protože se občas dostaneš k místnímu jídlu. Taky proto jsem se jej rozhodnul přejít úplně celý až k Černému moři, a to během dvou let, ve čtyřech etapách. Cestovat budeme nalehko. Výbavu tentokrát nepojedeme "každý za sebe", ale budeme putovat maximálně týmově. Budeme společně vařit, budeme spát pod širákem či na chatách a v záloze budeme mít jen velké plachty či sestup do salaší. Někdy možná chvíli potmě, někdy možná hladoví či bez vody. 

Velký Balkán

Hřeben táhnoucí se 700 kilometrů východní částí balkánského poloostrova je cestovateli opomíjený, a přitom právě on dal za vznik jménu, které každý známe. Říká se mu totiž "Velký Balkán". Rozmanité a divoké pohoří, které se táhne až k Černému moři ukrývá nádherná místa spojená s Bulharskou historií a tradicemi. Právě v místních klášterech a vesničkách se totiž zachovala původní kultura během dlouhých let nadvlády Osmanské říše. Nám by hřeben Staré Planiny asi nejvíc připomínal Nízké Tatry, v některých místech možná i Roháče, je pouze delší a taky místním údolím dominují husté bučiny namísto kleče. 

1. část přechodu

Rozhodl jsem se přejít celou Starou Planinu včetně její srbské části! Nejen část od vrcholu Kom po Černé Moře. První etapa je sice méně známá, ale neméně zajímavá! Jako jediná vede i přes Srbsko. Poznáme jak bulharskou, tak srbskou kulturu, jejich přírodu, rozdíly i pohostinnost. V rámci pochodu přejdeme nejvyšší srbské pohoří včetně nejvyšší hory Srbska Midžur 2169 m n.m. A jelikož první část trasy vede hlavně po neznačených trasách, tak nepotkáme skoro nikoho. To je rozdíl oproti 2. části. Ta vede po nejvyšší a tím pádem pro někoho atraktivnější části Staré Planiny. Pokud ovšem hledáš osamělost, divoké neznáme hory a dobrodružství, přihlas se na tuto část.
3
+
5
Průzkumník
Náročnost
Několikadenní túry se zátěží
Pokud se chceš zúčastnit této výpravy, nesmí ti dělat problém chůze po horách s batohem na zádech. Předpokládáme, že už s tím máš nějaké předešlé zkušenosti. Rámcově se jedná o 160 km a 5000 m převýšení. Denně ujdeme průměrně 23 km, 800 výškových s desetikilovým batohem 7 dní po sobě.
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Na akci nám nehrozí žádná specifická rizika. V horách žijí medvědi a vlci, nicméně střetnutí s nimi je spíše raritou a pravděpodobněji budeme muset odhánět pastevecké psy. Budeme se ale pohybovat ve skupině a proto nám od nich veliké nebezpečí nehrozí. Můžeme čekat teplé počasí, které se může změnit v bouřku, naše trasa nám ale umožňuje vždy ustoupit do údolí k civilizaci.

Doprava

Cestovat budeme, jak už je pro nás typické, v menší skupince lidí. Jelikož je výprava stavěná jako dvojvýprava, tak směrem tam poletíme za pár korun (aktuálně za 800 Kč + batoh) do Niše, odkud se autobusem přepravíme na začátek treku. Na letiště do Vídně se dostaneme buď společně mikrobusem nebo Gepard expressem, který jede na čas z Brna. Kdo chce, může přespat/počkat před odjezdem v klubovně v Brně. Zpět pojedete autem, kterým přijede druhá část výpravy. Zpět se tedy dopravíte po vlastní ose pomocí devítimístné expediční dodávky. 

Ubytování

V této části Staré Planiny není moc chat, a proto budeme spát co nejvíce na přírodno. Pokud bude volná salaš, zalezeme si tam, pokud bude krásně, přespíme pod širákem. Jednu noc přespíme určitě vevnitř. Jelikož chceme jít co nejvíce nalehko, budeme si brát jen tarp či plachtu. Světla i tepla bude dost.

Stravování

V rámci treku není jídlo zajištěno. Je možné, že v půli treku si budeme moct koupit od pastevců chléb, sýr či dokonce seběhneme dolů pro něco do vesnice. Spoléhat na to ale nebudeme, proto si vše potáhneme na zádech, takže je dobré volit skladné a lehké potraviny, ideálně dehydrované pokrmy. Jídlo prodiskutujeme společně před výpravou a domluvíme se, kdo co vezme. Vody bude dostatek. Většinu jídla do hor si dovezeme s sebou z ČR. Vařit si budeme na vlastních vařičích. Plynové bomby koupíme v Niši. Po návratu z hor určitě neodmítneme možnost nacpat si břicha výtečným bulharským jídlem před cestou domů.

Vybavení a půjčovna

Budeme se pohybovat primárně na horách. Oblečení do města nech nyní doma. Jak jsme psali výše, chceme jít co nejvíce na lehko, a proto bychom se rádi se vším všudy vlezli do 12ti kg. Seznam doporučené výbavy najdeš v tomto checklistu. Důležité části výbavy Ti případně zdůrazní průvodce. Pokud ti něco z výbavy chybí, můžeš si to půjčit (tarp/plachtu) u nás. Půjčovnu najdeš na Expedičním eshopu ZDE

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Odlet z Vídně do Niše. Dokoupení zásob, hlavně plynových bomb a zbylého jídla. Přesun na začátek treku do města Zaječar. Tam si dáme poslední dobrý oběd. Přejedeme hranice do Bulharska, abychom měli razítko a nepřecházeli nelegálně hranice Srbsko/Bulharsko, Vycházíme na hřeben.

2. - 7. den

Přechod celé srbské Staré Planiny. Ze začátku nás čeká spíše nižší, ale neméně hezká část. Hory jsou zalesněné hustými bučinami s častými prolukami, takže o výhledy nebude nouze. Ani ne po dvou dnech se pohoří zvedá a následuje dvoutisícový hlavní hřeben srbské Staré Planiny. Zde již žádné stromy nenajdeme a budeme mít nonstop 360° panoramatický výhled. V rámci této části vylezeme i na nejvyšší horu Srbska - Midžur 2169 m.n.m.. Bude následovat hřeben připomínající Nízké Tatry, který nás přes vrcholy Kopren, Strebrna Glava a mnohé další dovede až na hranice s Bulharskem. Zde na vrcholu Kom 2015 m.n.m. začiná relativně "známější" dálková Trasa Kom - Emeni, přecházející pouze bulharskou část Staré Planiny. Od vrcholu Kom nás čeká už asi jen čtvrtina trasy. Přechod zakončíme v městečku Lakatnik, odkud se dovezeme vláčkem do hlavního města Sofie. Pokud budeme pomalejší, dá se využít část 8. dne k dokončení naší trasy, či skončit dříve. V Sofii zajdeme do města na dobrou večeři a na víno :)


Rámcově se jedná o 160 km a 5000 m převýšení. Denně ujdeme průměrně 23 km, 800 výškových s desetikilovým batohem 7 dní po sobě. Části treku najdeš - ZDE a ZDE.

8. den

Ráno přijede druhá skupina autem a navážou v našich šlépějích. Kdyby Tě zajímalo přejít obě trasy, určitě můžeš, najdeš ji ZDE. Dopoledne odjezd domů do ČR. Příjezd ve večerních hodinách.
ukázat další dny

Tvůj průvodceFilip Vítek

Otec
storyteller
kamarád
tahoun skupiny

Filip je nedílnou součástí Expedition Clubu už řadu let. Společně jsme zažili výstup na Gasherbrum II (8035m), vylezli na Muztagh Atta (7556m), přešli zamrzlé jezero Khovsgol v Mongolsku, absolvovali šílenou jízdu autem přes mauritánskou poušť nebo prošli krajinou ledních medvědů na Špicberkách. 

Detail průvodce
Martin Ksandr

Garant výpravy

Martin Ksandr

Co je v ceně

  • Pronájem devítimístného expedičního auta, naftu, dálniční poplatky + všechny náklady s tím spojené. Při cestě zpět
  • Veškerou dopravu v rámci výpravy. Na začátek treku a z konce treku do Sofie.
  • Ubytování na konci
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Individuální konzultace ohledně výbavy
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak elektronické formě
  • Práci mou a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička atp.)
  • Pojištění proti úpadku CK
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Letenku tam (nyní cca 2500 Kč i s batohem)
  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Jakékoli případné vstupy

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.