12. 10. - 29. 10. 2024
44 990
letenka cca 12000 Kč
více
12. 10. - 29. 10. 2024

Alžírsko

Pouštní stát, největší země Afriky s fascinující historií a dobrodružství, které číhá hluboko v Srdci Sahary.

Expedice #1097
18 dnů12. 10. - 29. 10. 2024
AfrikaAlžírsko, Sahara
9Účastníků
Náročnost
2 z 5

Návštěva Alžírska je jako cesta do jiného světa, plného dobrodružství, historie a pohostinnosti. Tahle největší země Afriky zrovna nedrží přední příčky na turistických wishlistech, a i proto je tou pravou destinací pro Expedition Club! Alžírsko je místem s fascinující historií, která ožívá na každém kroku, ať už se zrovna procházíš úzkými uličkami tradičních kaseb, obdivuješ starověké římské ruiny nebo prozkoumáváš skalní kaňony a malby v Tassili n'Ajjer. Zažiješ tu i pravé pouštní dobrodružství, strávíme totiž týden na jižních hranicích uprostřed Sahary. Vylezeš na úchvatné duny, přenocuješ pod hvězdami a po večerech si u ohně s místními povykládáš o životě a na vlastní kůži zakusíš jejich vřelou pohostinnost a ochotu přivítat cizince. Zažiješ tradiční alžírskou kuchyni a když tě pozvou na čaj a sladké datle, budeš moci nahlédnout i do místních zvyků a tradic. 

Nalijme si čistého vína

Narovinu. Bude ti asi trochu teplo, a po pobytu na Sahaře budeš vyklepávat písek z kapes ještě týden po návratu. Pár dní máme na programu dlouhé přejezdy, Alžírsko je obrovské a způsobů, jak se na všechna místa v rozumném čase podívat, není mnoho. Vybavíme se dostatkem vody, místními dobrotami, kvalitními playlisty a vydáme se společně poznat krásy, které cestovatelé zatím ještě pořádně neobjevili. Dobrodružství je zaručeno, tuhle výpravu totiž jedeme úplně poprvé!

2
+
5
Turista
Náročnost
Jednodenní túry a lehké výlety
Tato akce je pro lidi, kteří mají rádi pohyb, ale nechtějí se tahat s těžkým batohem a touží si spíš vychutnat okolí. Pokud nemáš problém vyjít na lehko na kopec, srovnatelný s Lysou horou v Beskydech, máš vyhráno.
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Alžírsko je prakticky policejní stát. Vše je hlídáno, po cestách je spousta checkpointů a do některých míst se nesmí bez místní agentury. Co je zaplaceno organizačními nepříjemnostmi, je vykoupeno relativní bezpečností. Alžírsko má dlouhodobě uzavřeny většinu pozemních hranic. Díky tomu, a i díky častým policejním kontrolám, přes Alžírsko nevede žádný uprchlický koridor, a proto všichni ze Sahelu, jezdí do Evropy přes Libyi. Bezpečnostně se dá počítat mezi ty bezpečnější státy severní Afriky (řekli bychom že i bezpečnější než Egypt). MZV doporučuje klasicky ostražitost proti drobné kriminalitě, která je ale běžná všude na světě a doporučuje používat na jihu místní agenturu, kterou využíváme (tak jak tak je na jih povinná, takže není na výběr). Každopádně bezpečnostní situaci budeme monitorovat, a pokud by se něco změnilo, je nutné počítat s potenciálními drobnými úpravami programu dle momentální situace v zemi .

Víza a režim vstupu

Pro vstup do Alžírska potřebují občané ČR vízum. Seznam potřebných podkladů pro žádost o vízum pošleme a o asistenci při žádosti se samozřejmě postaráme. Bude třeba invitation letter, který zajistíme. O víza budeme žádat společně na ambasádě v Praze. Je třeba mít cestovní pas s minimální platností šest měsíců po návratu z výpravy. Poplatek za vízum je 2400 Kč. Doporučujeme udělat kopii cestovního pasu.

Doprava

Doprava letecky. Letenky nejsou v ceně. V rámci výpravy absolvujeme vnitrostátní přelet do Djanetu, kam by se bez leteckého přesunu prakticky nebylo možné dostat. Jen pro představu, do Djanetu je to z Alžíru cca stejně daleko jako do Alžíru z Vídně. Do Alžíru plánujeme společný odlet i přílet, tudíž letenky koupíme po předchozí domluvě na stejný let.

Ubytování

Během celého pobytu v budeme spát v místních hotelech, apartmánech, případně v tradičních stanech u místního obyvatelstva. Během 2 výletů do pouště na jihu budeme spát v přírodě, ve stanech pod hvězdami, které ovšem zajišťuje agentura. Nemusíš tedy nic brát. Doporučujeme si vzít tenký spacák. Na místě sice jsou deky i matrace, ale i z hygienických důvodů je lepší mít vlastní.

Stravování

Na jihu Alžírska okolo Djanetu máme na celý týden zajištěnou plnou penzi. Po zbytek výpravy si budeme jídlo zařizovat každý sám, podle své chuti a potřeby :-) Alžírsko je vyhlášené svou kuchyní, budeme tedy ochutnávat a stravovat se v místních podnicích jak jen to půjde, proto nemusíš nic tahat z domů. 

Vybavení a půjčovna

Budeme se pohybovat jak ve městě, tak v pouštích, horách. Vezmi si proto s sebou normální oblečení do města, ale i oblečení do přírody. Seznam doporučené výbavy najdeš v tomto checklistu. Se vším Tě dostatečně dopředu seznámí průvodce. Předpokládáme, že v říjnu bude v Alžírsku hodně teplo, to stejné na jihu v poušti. Nejmenší teplota, která může nastat je cca 10 stupňů, a to jen v noci.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Odlet z Prahy, přílet do hlavního města Alžíru, půjčíme si auta a ubytujeme se.

2. den

Vyrazíme podél pobřeží na východ. Naším cílem bude městečko Béjaia, kde omrkneme staré koloniální centrum, dáme si něco dobrého od místních rybářů a uděláme si výlet na mys Cap Carbon. Společnost nám tu budou dělat místní makaci. Spánek v Béjaie.

3. den

Dopoledne vyrazíme horské oblasti alžírského Atlasu, který se nerozprostírá nejen v Maroku ale i na severu Alžírska. Projedeme pod nejvyšší horou pohoří Babor Adrar Babor 2004 m n.m. která je celá pokryta původními cedrovými lesy. Po cestě budeme zastavovat na vyhlídky a pokud bude možnost dáme si krátkou procházku do přírody. Kolem oběda dojedeme římského města Djemila, které je zasazeno uprostřed hor. Dáme si dobrý oběd a prohlídneme si antické památky. Na večer dojedeme do Constantine, kde budeme 2 noci.

4. den

Constantine (UNESCO), město mostů, město ve skále. Dělí jej na dvě půlky hluboký kaňon s řadou fotogenických mostů pro pěší i auta. Celé město a okolí je přímo protkané antickou historií a proto si na jeho prohlídku, případně blízké okolí vyhradíme celý den. Spánek v Constantine.

5. den

Brzy ráno se vydáme na jih, cestou zastavíme u hrobky berberských králů, část dne dne věnujeme římskému městu Timgad. Cestou se zastavíme u kaňonu Ghoufi. Večer dojedeme do města Biskra, kde přenocujeme.

6.-8. den

Čeká nás dlouhý, téměř celodenní přejezd do k branám Sahary a návštěva měst v oblasti Ghardáia (UNESCO). Na průzkum místní oázy, kterou obývají příslušníci sekty Ibádiovců, si necháme celé dva dny. Založili tu sedm opevněných oáz, pěstovali datle a byli vyhlášenými obchodníky, města sloužila jako zastávky pro karavany. S pomocí místního průvodce se do několika z nich zkusíme podívat.

9. den

Přesuneme se do hlavního města Alžíru. Vrácení aut a letecky se přesuneme na jih Alžírska, do pouštního města Djanetu. 

10. - 13. den

Na jihu Alžírska strávíme celý týden. Je to za nás totiž skoro highlight výpravy. První část strávíme uprostřed pohoří Tadrart Rouge. Čekají nás písečné duny, velbloudi, hluboké kaňony, nepředstavitelné skalní útvary a hlavně pusto. Tisíc kilometrů na všechny stranu se rozprostírá Sahara. Spát budeme ve stanech pod hvězdným nebem. Po celou dobu nás budou doprovázet jeepy a za jejich pomoci budeme přejíždět z jedné části pouště do druhé. Poslední den se vrátíme do pouštního města Djanet.

14.-16. den

Strávíme několik dní na poušti v národním parku Tassili N'Ajjer mezi místními Tuaregy. V druhé části pobytu na jihu vyměníme jeepy za putování pěšky. Neboj, celou dobu nás budou doprovázet muly, které ponesou veškeré naše věci včetně zásob vody. Půjdeme tedy na lehko a můžeme se plně soustředit na krásné výhledy a nekonečnou poušť. Budeme putovat po náhorní plošině a opět uvidíme krásné skalní formace, prehistorické skalní malby a mnoho dalšího. Poslední den noční přelet do Alžíru. 

17. den

Alžír - moderní město, stará čtvrť Kasba, památník mučedníkům, katedrála Notre Dame d'Afrique tyčící se nad zálivem, futuristický Sacre-Coeur. Na město si vyhradíme skoro celý den. Noční odlet domů

18. den

Přílet do ČR

ukázat další dny

Tvůj průvodceMartina Podhůrská

Novinářka
fotografka
hledačka pokladů
milovnice pizzy

Marťa má slabost pro pouště, hory a pizzu. Baví ji cizí jazyky a roadtripy, často kouká na svět skrz foťák, s radostí vstává na východy slunce a snad není země, kam by ji to nelákalo. Vždycky říkala, že až vyroste, bude jako dobrodruh Nathan Drake.

Detail průvodce
Martin Ksandr

Garant výpravy

Martin Ksandr

Co je v ceně

  • Pronájem aut, pohonné hmoty + všechny náklady s tím spojené
  • Ubytování po celou dobu výpravy v hotelech či apartmánech
  • Týdenní tour na jihu v Djanetu zajištěná místní agenturou (doprava, ubytování, plná penze atd.)
  • Ostatní zbylá doprava 
  • Místního průvodce v Ghardaii
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Individuální konzultace ohledně výbavy
  • Práce má a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička, SIM atp.)
  • Pojištění proti úpadku CK
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Letenky do Alžírska + do Djanetu (cca 12000 Kč)
  • Jídlo (mimo týdenní plnou penzi)
  • Vízum (2400 Kč) a vstupy na místě (cca 50 USD)
  • Individuální pojištění

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.