16. 9. - 29. 9. 2024
18 990
letenka cca 13000 Kč
více
16. 9. - 29. 9. 2024
Výprava je plná. Přihlas se jako náhradník.
Plně obsazeno

Čtyřtisícovky v Kazachstánu

Malebná horská údolí plná zeleně a pasoucích se koní, čtyřtisícová sedla a vrcholy, písečné duny a tepající velkoměsta. Kazachstán je země plná kontrastů a překvapení.

Expedice #1105
14 dnů16. 9. - 29. 9. 2024
AsieKazachstán
9Účastníků
Náročnost
3 z 5

Jaká je tvá představa o Kazachstánu? Taková, jakou ti naservíroval film Borat? Tvrdá postsovětská realita, která zaostává za okolním světem minimálně o půl století? Tak pozor. Dle údajů světové banky za rok 2021 byl Kazachstán v HDP na obyvatele jen o 6 příček za Českem a dokonce o 12 příček před Slovenskem! Kdo by to byl do "Boratistánu" řekl, že? Sasha Baron Cohen asi ne.

Kazachstán má překvapivě nejsilnější ekonomiku ve střední Asii. Dojem z Kazachstánu je ale ve skutečnosti o dost jiný... Tahle země je obrovská a stejně tak obrovské jsou i rozdíly mezi lidmi, kteří tu žijí. Města jako Astana či Almaty jsou pravé moderní metropole, na míle vzdálené primitivním rustikálním obrazům z filmu Borat. Stačí však opustit město a vydat se někam do hor nebo širé stepi a člověk se hned setká s místními zemědělci a pastevci žijícími v tradičních jurtách. Je to zkrátka země plná kontrastů.

Na čtyřtisícovky do Kazachstánu

Malé zeměpisné okénko máme za sebou a teď vážně - proč vlastně vyrážíme do Kazachstánu? Je to jednoduché. Nádherné čtyřtisícové kopce se zvedají jen pár kilometrů za Almaty, nemluvě o malebných hlubokých horských údolích plných zeleně a pasoucích se koní. Severně, zhruba 150 km vzdušnou čarou, se zase nachází poušť a bizarní krajina plná geologických rarit, Národní park - Altyn Emel. Pokračuj zhruba 80 km na jihovýchod a najdeš kaňon Charyn - mladšího asijského bratříčka Grand Canyonu. Je to zkrátka jedinečné místo, které na zemi jen tak nenajdeš. V rámci našeho putování horami a pouští zdoláme čtyřtisícovku Pik Toguzak (4500 m n.m.) a užijeme si nádherné pohledy na okolní hory a hluboká zelená údolí pěkně z výšky. A neboj se, rozhodně nás nečekají žádné davy selfiechtivých turistů. Přespíš pod hvězdami v poušti, zaposloucháš se do bizarních zvuků Zpívající duny a poznáš místní tradiční pastevecký způsob života. Uděláš si zkrátka svůj vlastní, nezkreslený obraz Kazachstánu. Tak co ty na to, přidáš se ke mně na tohle dobrodružství?

3
+
5
Průzkumník
Náročnost
Pokud se chceš zúčastnit této akce, měl bys mít zkušenosti s chůzí po horách s batohem.
Sedmidenní trek a výstup na minimálně 2 trekařské čtyřtisícovky rozhodně prověří naši fyzickou kondici. Předpokladem je samozřejmě pozitivní přístup k turistice a horám, zdravá porce odhodlání, vůle a sebe překonání. Trek nevede příliš technickým terénem, jen na pár místech budeme muset překonat suťové pole moreny a přebrodit pár řek. Výstup na Pik Toguzak je trekařského charakteru a není technicky náročný. Tahle akce je pro každého, kdo už má nějaké horské zkušenosti, touží po výstupu na čtyřtisícovku a chce se podívat do světa vysokých hor v zajímavé destinaci :-). Průvodce s tebou určitě zkonzultuje vhodnost akce a náročnost, abys věděl, do čeho jdeš.
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Kriminalita je srovnatelná s ČR. Kazachstán je pro turisty bezpečná země. Během treku v horách a výstupů se budeme pohybovat ve vyšších nadmořských výškách, ovšem s řádnou postupnou aklimatizací. Výška 4000 m by pro zdravého člověka neměla představovat větší problém. V závislosti na individuální fyziologii však riziko výškové nemoci nelze vyloučit.

Víza a režim vstupu

Od 1. ledna 2017 mohou občané ČR cestovat do Kazachstánu bez víza na dobu 30 dnů. Pro vstup na území Kazachstánu je potřeba cestovní pas s minimální platností 6 měsíců po návratu ze země.

Doprava

Zpáteční letenky z Prahy do Astany se běžně pohybují v ceně okolo 500 EUR. Termín akce přizpůsobíme vhodnému letu. Trasa: pravděpodobně Praha/Vídeň - Astana / Almaty - Praha.

Ubytování

Spát budeme 4 noci v guesthousu nebo v hotelu, 1 noc v lůžkovém vlaku a zbylé noci strávíme pod stanem v horách nebo v kazašské stepi a poušti.

Stravování

Jídlo není v režii průvodce a je na každém účastníkovi, jak si jej zajistí. Nedílnou součástí výpravy je ochutnávání místní kuchyně a specialit. Tomu se pochopitelně budeme oddávat v co největší míře. Do hor na trek však doporučuji vzít dehydrované potraviny z Česka. Vařit si budeme na plynových vařičích. Plynové bomby koupíme na místě.

Vybavení a půjčovna

Seznam doporučené výbavy najdeš v checklistu, který ti bude zaslán po schválení přihlášky. Důležité části výbavy Ti případně zdůrazní průvodce. Pokud ti něco z výbavy chybí, můžeš si ji půjčit u nás v půjčovně.

Blog

Z této výpravy máme zajímavý článek na našem blogu!

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Odlet z ČR, přílet do Kazachstánu do Astany (Nur Sultan). Ubytování v guesthousu.

2. den

Prohlídka Astany a především areálu EXPO. Projdeme si město, mrkneme na nejvyšší mrakodrapy ve střední Asii, národní operu, prezidentský palác a nakoukneme do národního muzea. Večer se starým sovětským nočním vlakem přesuneme do Almaty. Bude to jízda!

3. den

Ráno přijedeme do Almaty a namíříme si to rovnou na tzv. Green bazar, kde dokoupíme všechno potřebné na následující dny v horách, včetně plynových bomb. V rychlosti nakoukneme do města (ale neboj, budeme mít na něj více času později) a odpoledne se přesuneme do výchozího bodu treku vesnice Medeu, který je z Almaty vzdálený opravdu jen pár kilometrů. Ještě ten den urazíme prvních pár kiláků až pod Pik Furmantov (3050 m n. m.), kde se utáboříme.

4. den

Výstup na hřeben a vrcholy Furumantov, Panorama, Basuta, Šimbulak a sestup přes horní stanici lanovky lyžařského střediska dolů do údolí k řece Sol Talgardan. Zde se utáboříme. 

5. den

Údolím řeky Talgaran se přiblížíme k nášemu hlavnímu cíli - čtyřtisícovce Pik Toguzak (4500 m.n.m). Do BC dorazíme pravděpodobně až následující den, bude záležet hlavně na průtoku řeky Talgaran, kterou musíme přebrodit, a který je nemenší v ranních hodinách. Utáboříme se tedy pravděpodobně na břehu řeky kousek pod BC. 

6. den

Krátký výstup do BC na ledovcové moreně a aklimatizační rest day.

7. den

Výstup na vrchol Pik Toguzak (4500 m.n.m) a sestup zpět do BC. Přesun tábora opět dolů k řece, abychom ráno mohli pohodlně přebrodit řeku.

8. den

Vrátíme se zpět na trekařskou trasu a vystoupíme na ledovcovou morenu pod sedlo Turistů (3981 m n.m.) kde se utáboříme. 

9. den

Výstup do sedla Turistů a na přilehlý čtyřtisícový vrchol Pik Pokryškin (4100 m n.m.), případně další dostupný vrchol na protější straně sedla. Následně sestup údolím podél řeky až k Almaty lake. Utáboříme se u přístřešku s krásným výhledem na jezero a vychutnáme si poslední noc v horách.

10. den

Přesuneme se od Almaty Lake do vesnice Kokshoky, kde si dáme za odměnu vynikající oběd. Odtud autobusem zpátky do Almaty, kde se ubytujeme v hotelu a odpočineme si. Dokoupíme zásoby na následující etapu a užijeme si večerní prohlídku města.

11. den

Půjčíme si offroady a vyrazíme do nedalekého NP Altyn Emel, cestou se ještě stavíme okoupat v jezeru Kapčagaj. Potom se vydáme prozkoumat tuto fantastickou pouštní krajinu. Podíváme se k Zpívající duně, ugrilujeme si večeři a noc strávíme v parku pod hvězdami.

12. den

Prozkoumáme další část NP Altyn Emel - bizardní útvary a barevné hory v Aktau mountains. Strávíme zde druhou a poslední noc ve stanu v Altyn Emel.

13. den

Přesuneme se zpět do Almaty a vrátíme auta. Cestou lze ještě navštívit kaňon Charyn, což je malý kazašský bratříček Grand Canyonu. Večer poslední šance nasát pořádně atmosféru místních barů. Noc v hotelu v Almaty.

14. den

Odlet zpět do ČR.

ukázat další dny

Tvůj průvodceMichal Just

Architekt
Ostravák
skialpinista
horal

Duší horal, hlavou architekt, srdcem Ostravák. S lezením začal už v útlém věku a postupně se ze Štramberského vápna přes Rabštejnskou rulu dostal až k pískovci a vysokým horám. Před pár lety čuchl ke skialpinismu a zrodila se nová posedlost. V posledních letech ho tak nejčastěji najdeš jak se koupe v prašanu, brousí hrany na tvrdých ledových plotnách nebo si užívá poslední zbytky jarního firnu někde ve žlabu.

Detail průvodce
Vít Dubec

Garant výpravy

Vít Dubec

Co je v ceně

  • Místní dopravu
  • Noční lůžkový vlak z Nur Sultan do Almaty
  • Pronájem dvou aut na část výpravy a všechny náklady s tím spojené
  • Veškeré ubytování v guesthouse a hotelech (3 noci)
  • Poplatek za vstup do NP Altyn Emel
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak elektronické formě
  • Práci mou a mých kolegů Individuální konzultace ohledně výbavy
  • Společné vybavení (expediční lékárnička, vařič, vysílačky atp.)
  • Pojištění proti úpadku CK
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Letenku
  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Jakékoli případné vstupy

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.