9. 8. - 19. 8. 2024
20 990
letenka cca 12000 Kč
více
9. 8. - 19. 8. 2024
Poslední místo
Poslední místo

Ázerbájdžán

Brána mezi Evropou a Asií. Země ohně a vody krčící se ve stínu Kavkazu.

Expedice #1116
11 dnů9. 8. - 19. 8. 2024
AsieÁzerbájdžán
9Účastníků
Náročnost
3 z 5

Ázerbájdžán je brána mezi Evropou a Asií. Zvláštní směs Turecka, Persie, postsovětského režimu a čerstvě nabytého ropného bohatství. Země ohně a vody krčící se ve stínu Kavkazu, lehce opomíjená ve srovnání se sousední Gruzií a Arménií, které přitahují mnohem více cestovatelů. Znamená to, že je Ázerbájdžán méně zajímavý? Rozhodně ne! Pojeď s námi na naší druhou výpravu do této zakavkazské republiky a vylez při té příležitosti na 2 nejvyšší hory Bazardüzü (4 466 m n.m.) a Shahdagh (4 243 m n.m.). 

Země kontrastů a rozmanitosti

Hornatá země s divokou přírodou a bahenními sopkami, věčně hořícími plameny nad ložisky zemního plynu, mohutnými horami, chudým venkovem, ale i pohádkově bohatým Baku s nablýskanými mešitami a mrakodrapy. Země, kde se můžeš vykoupat v moři (i když falešném), v termálních vřídlech, ale taky v ropných koupelích. Země, kde můžeš obdivovat staré karavanseráje a okázalé chánské paláce, ale také nasávat atmosféru malebného venkova skrývajícího se pod zasněženými štíty Kavkazu. Země, která se otevřela pro cizince relativně nedávno, a proto tam není přecpáno – pojďme toho včas využít!

3
+
5
Průzkumník
Náročnost
Několikadenní túry se zátěží
Pokud se chceš zúčastnit této výpravy, nesmí ti dělat problém chůze po horách s batohem na zádech. Předpokládáme, že už s tím máš nějaké předešlé zkušenosti. Nejnáročnější bude dvojvýstup na 2 nejvyšší hory Azerbajdžánu na Bazardüzü (4 466 m n.m.) a Shahdagh (4 243 m n.m.) které nejsou sice technicky náročné, ale pohyb v této nadmořské výšce dá zabrat i zkušeným horalům. Pokud pravidelně sportuješ, výstup určitě zvládneš.
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Ázerbájdžán je bezpečná země. Kriminalita je velmi nízká. Je však třeba se vyvarovat kritice režimu a raději i diskuzím o Arménii a Náhorním Karabachu.

Víza a režim vstupu

Do Ázerbájdžánu je nutné mít pas s biometrickými údaji. Pas musí být platný minimálně 6 měsíců po skončení akce. POZOR! Ázerbájdžán odmítá vstup lidem, kteří mají v pasu důkaz o návštěvě Arménie. V případě návštěvy Náhorního Karabachu může dojít i k udělení doživotního zákazu vstupu do Ázerbájdžánu. V takovém případě je nutné si včas vyřídit čistý pas. Vízum do Ázerbájdžánu se vyřizuje předem na internetu, stojí 26 USD a přijde ti do 3 dnů online. S jeho vyřízením ti pomůžeme. Od minulého roku jsou zrušena veškerá covid opatření, není tedy potřeba žádné covid očkování.

Doprava

Poletíme společně z Prahy / Vídně do Baku. Koupi letenek domluvíme společně na stejný termín. V Baku si to projedeme taxíky a potom na nás budou čekat offroady - které jsou vhodné na všechny vozovky světa. Jdou samozřejmě půjčit i legendární Lady Niva, které určitě přispějí k místnímu koloritu, ale zas jsou menší. Rozhodneme se dle počtu účastníků. Řídit bude průvodce a 1 řidič z řad účastníků.

Ubytování

Po většinu výpravy budeme spát v místních hotelech. Jedinou výjimkou budou 3 noci strávené v horách. Stany, spacák a karimatky si tedy vezmeme. Pokoje budou povětšinou po 2 - 4 lidech.

Stravování

Občerstvení a stravování je ponecháno individuálně na každém účastníkovi. Ázerbájdžánská kuchyně je směsí turecké a perské. Naprostou klasikou je plov (rýže ochucená šafránem s bylinkami, zeleninou a masem), jinak se setkáš se spoustou masa, plněnými knedlíčky, několika druhy chleba, rajčaty, lilky a čerstvým sýrem. Někomu může jídlo přijít poněkud olejnaté. Dle minulé výpravy je skoro nemožné mimo Baku sehnat kafe, a to ani 3v1, tzn. lepší si vzít z domů. V horách bude nejlepší vsadit na domácí stravu přímo u hostitelů. To samozřejmě doplníme degustací místního vína a koňaku, případně čaje.

Vybavení a půjčovna

Budeme se pohybovat jak ve městě, tak v horách. Vezměte si proto s sebou normální oblečení, ale i oblečení na hory. Seznam doporučené výbavy najdeš v tomto checklistu. Důležité části výbavy Ti případně zdůrazní průvodce. Pokud ti něco z výbavy chybí, můžeš si ji půjčit u nás. Půjčovnu najdeš ZDE. Pro výstup na Bazardüzü ani Shahdagh není potřeba mít mačky, cepín ani sedák. Stačí Ti kvalitní pohorky, teplé oblečení a nepromokavá bunda.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Do Ázerbájdžánu odletíme přímým spojem z Prahy / Vídně s Azerbaijan airlines. Pokud by linku do té doby zrušili, poletíme pravděpodobně s přestupem ve Waršavě.  Rozhodneme se podle ceny letenek. Přiletíme-li rozumně, projdeme se po městě.

2. den

Dnešní den strávíme v metropoli Baku. Projdeme si jak staré Baku a historické monumenty, tak i moderní architektonické výstřednosti – plamenné věže či kulturní centrum Heydara Aliyeva. Navštívíme jedno z mnoha muzeí jako muzeum koberců či miniaturních knížek. Odpoledně můžeme zajít na pláž, okoupat se. V neposlední řadě koupíme plynové bomby. A určitě nás nemine ani restaurace s dobrým jídlem a večer nad koštovačkou místního vína či pálenky. Spaní na hotelu

3. den

Ráno si vyzvedneme offroady.  Potom pojedeme na jih od Baku kde se nachází Qobustan – oblast proslulá zaprvé petroglyfy starými až pět tisíc let, zadruhé množstvím miniaturních bahenních vulkánů. Není moc míst na světě, kde lze takové úkazy vidět, a není moc míst na světě, kde se v nich dá i vykoupat :-D Sopky jsou směsicí horké vody a plynů a bublají po celý den i noc. Po cestě se zastavíme u významné mešity Bibi Heybat, ze které je výhled na masivní ropná pole. Večer zamíříme na sever od města a zastavíme u „hořící skály“ Yanar Dag a u zoroastriánského Chrámu ohně. Spaní v hotelu. 

4. den

Přejezd do Naftalenu, město proslulé údajně léčivými ropnými lázněmi. Po cestě navštívíme skalní mauzoleum Diri Baba a stavíme se rovněž ve staré vesničce Lahic, která je známá, kromě svého krásného okolí, taky kovotepci a kamennými domy. V Naftalenu bychom chtěli být nejpozději ve 3, abychom si tu koupel dostatečně užili :) Spaní v hotelu. 

5. den

Dnes si poprvé protáhneme nohy a vydáme se k branám NP Goygol. Tam si domluvíme místního guida a půjdeme na horu Kepez (3066 m n.m.). I když se jedná o třítisícovku, tak nás strážci parku na korbě auta dovezou až 500 výškových metrů pod vrchol. Hora bude pro nás snadným kouskem a dobrou aklimatizací pro výstupy na Kavkaze. Hora se nachází nedaleko hranic s Náhorním Karabachem, a proto z jejích vršku uvidíme karabašské území. Celé nám to zabere asi 7 hodin. Odpoledne přejezd do Sheki, subjektivně nejhezčí město Azerbajdžánu. Prohlídka města, odpočinek, večerní pohoda. Spánek hotel.

6. den

Ráno si dáme dobrou snídani, krátký rozchod po vesnici a poté už nás čeká celodenní přejezd do horské vesnice Xinaliq. Kdyby byl Ázerbájdžán v Evropě, Xinaliq je jednou z nejvýše položených vesnic. Nachází se na dohled od dagestánské hranice ve výšce 2 350 m a už jen samotná cesta tam je zážitek, stejně tak jako ubytování, protože budeme bydlet u místních, s čímž souvisí i degustace horské kuchyně. Na ubytování se setkáme s místním guidem a probereme itinerář na příští 3 dny.

7. den

Ráno nás v něm vyzvedne náš průvodce, se kterým se vydáme na nejtěžší část celé výpravy - výstup na nejvyšší horu země Bazardüzü (4466 m n. m.). Čtyřkolkami přejedeme průsmyk do údolí Shahyaylag, odkud už se budeme kochat výhledy na čtyřtisícovky. Auta zaparkujeme ve 2900 m n. m. a pěšky dojdeme do základního tábora ve 3250 m n. m. Pokud se nám bude chtít, uděláme si ještě výšlap trochu výše pro lepší aklimatizaci.

8. den

Vrcholový den! Vstaneme velmi brzo ráno, určitě před východem slunce. 1200 metrů převýšení nám zabere něco mezi 4 - 6 hodinami. Výstup není nijak technicky náročný a místního průvodce bychom si na něj normálně určitě nebrali, ale jsme v hraniční oblasti s Dagestánem, a tak je to bohužel povinnost. Začátek je fyzicky náročný výstup sutí, ale závěrečný hřebínek už je za odměnu. Vrchol si patřičně užijeme a vydáme se na zábavný sestup dolů - kdo nikdy nebruslil jemnou sutí dolů, netuší, jaká je to zábava. V base campu budeme kolem oběda. Dnes nás čeká ještě krátký sestup k autu a asi hodinový přesun jeepem do druhého základního tábora pod majestátní Shahdagh.

9. den

Výstup na 2. nejvyšší horu Azerbajdžánu Shahdagh (4 243 m n.m.). Kdo by se fyzicky na výstup necítil, není problém zůstat celý den v basecampu a jen se kochat výhledy. Okolí a Kavkaz obecně je opravdu nádherný. Pokud by se skupina shodla či počasí zavelelo, je možné tento ten den použít jako rezervní a jít až den další. Pobyt v pohraničí přísně hlídán a je třeba mít permit na konkrétní dny, my jsme si jej proto zařídili na dny 4. Takže máme jeden den rezervní. Pokud vylezeme, ještě večer přejedeme auty zpátky do Xinaliqu. Večerní oslava výstupů.

10. den

Pokud půjde vše dle plánu, uděláme si volnější ráno. Před obědem vyjedeme zpět do Baku. Pokud to nestihneme už cestou do Xinaliqu, stavíme se na skalní formaci Beşbarmaq a vylezeme na jednu z Candy Cane Mountains. Na jídlo se zastavíme na nějaké písečné pláži u Kaspického moře. V podvečer se naposledy ponoříme do ruchu Azerbajdžánu. Nakoupíme suvenýry a zajdeme do města.  Zároveň může tento den posloužit jako rezervní pro výstup. Do Baku se dá stihnout dojet ještě večer (jsou to 4 hodiny). Spánek v hotelu. 

11. den

Ranní odlet domů do ČR.

ukázat další dny

Tvůj průvodceMartin Ksandr

Tahoun
motivátor
paličák
horolezec
Martin je bezesporu základní kámen Expedition Clubu. Nejenom proto, že umí být tak tvrdý, ale protože klub na něm z velké části stojí. Martin je ten, kdo udává směr a vizi klubu. Mluví za něj spousta činů a dlouhý výčet horských výstupů a expedic, které má na kontě.

Detail průvodce
Martin Ksandr

Garant výpravy

Martin Ksandr

Bohužel pohraničí s Ruskem není přípustní bez local guida a trojího povolení, a proto musíme využít služby místní agentury, která nás bude doprovázet. 

Co je v ceně

  • Pronájem offroadů na místě, pojištění auta a všechny náklady s tím spojené
  • Veškeré ubytování v rámci programu
  • Veškerou ostatní dopravu na místě
  • Guida, permit, vstup a dopravu jeepem na horu Kepez (3066 m n.m.)
  • Zajištění průvodcovských služeb, včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Individuální konzultace ohledně výbavy
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak v elektronické formě - GPS
  • Práci mou a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička atp.)
  • Pojištění proti úpadku CK
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Letenku
  • Vízum (26 USD) a Individuální pojištění
  • Služby agentury pro výstup na Bazardüzü a Shahdagh (180 USD)
  • Jídlo a vstupy (50 USD)

Služby agentury pro výstup na Bazardüzü a Shahdagh (180 USD)

  • Získání permitu pro State Border Service
  • Získání permitu a vstup do Shahdag National Park
  • Získání permitu pro Ministery of Emergency Situations
  • Mítního guida, který je povinný pro výstup
  • Doprava na korbě do 4x4 náklaďáku z Khinalig do BC Bazarduzu 
  • Doprava na korbě do 4x4 náklaďáku z Bazarduzu BC do Shahdag BC
  • Doprava na korbě do 4x4 náklaďáku z Shahdag BC do Khinalig
  • Summit certificate :)

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.

Ještě váháš?