12. 10. - 27. 10. 2024
32 990
letenka cca 13000 Kč
více
12. 10. - 27. 10. 2024

Trekování v iráckém Kurdistánu

Kurdové jsou největším etnikem bez vlastního státu - pojď se mnou poznat, v jaké nádherné přírodě žijí.

Expedice #1135
16 dnů12. 10. - 27. 10. 2024
Asie
9Účastníků
Náročnost
3 z 5

Irák - často démonizovaná země plná kontrastů a překvapení. Starobylá města a vesnice plné historie se střídají s úchvatnou přírodou. Početnou skupinu obyvatel, zejména v horských oblastech, zde tvoří Kurdové. Navzdory negativním představám jsou to jedni z těch nejpřívětivějších lidí, které jsem kdy potkal. V jejich společnosti projdeme během dvou týdnů Zagros Mountain Trail, 220 km dlouhý trek vedoucí skrze pohoří Zagros. Nakonec se pokusíme o výstup na Halgurd s výškou 3607 m n. m., druhou nejvyšší horu Iráku. Pojď se mnou objevit, co tento neznámý kus Blízkého východu skrývá.

Spojení s místními lidmi

Naše výprava nebude jen o trekování. Po celou dobu budeme spát u místních doma, vždy u jiné rodiny. Ti nám každý den připraví snídani a večeři a u rodinného krbu s nimi budeme diskutovat o jejich životě. Poznáme tu pravou pohostinnost Kurdů a místní způsob života, vše za doprovodu lokálního průvodce. K tomu všemu přidejte velký bonus - budeme tu jediní turisti, což v krajinách Blízkého východu znamená, že budeme mít nedocenitelné interakce s místními všude kam zavítáme. 

3
5
Průzkumník
Náročnost
Několikadenní túry se zátěží
Pokud se chceš zúčastnit této výpravy, nesmí ti dělat problém chůze po horách s batohem na zádech. Předpokládáme, že už s tím máš nějaké předešlé zkušenosti. Celou dobu nicméně budeme spát u místních doma a neponeseme si ani jídlo, ani věci na spaní. Denně nás čeká průměrně cca 22 km, ale půjdeme bez těžkého batohu, takže nám to bude utíkat. 
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Irák nemá ve světě příliš dobrou pověst - a nebudeme lhát, zčásti je to oprávněné. My se ale budeme pohybovat pouze v autonomní provinicii v iráckém Kurdistánu. Bezpečnost iráckého Kurdistánu je obecně podstatně vyšší, než v jiných částech země, nicméně celý Irák se v poslední době otevřel a nyní se dá cestovat i do vnitrozemí. Budeme situaci sledovat a je nutné počítat s tím, že se může kdykoli změnit a budeme nuceni tomu přizpůsobit program. V horách se pořád můžou skrývat lidé z PKK - bojovníci za svobodu nebo teroristé, podle vašeho světonázoru. Celou dobu v horách ale budeme doprovázeni místním průvodcem a půjdeme známý Zagros Mountain Trail. Na horách nám tedy žádné nebezpečí nehrozí. Obecně se ale není čeho bát - Kurdové jsou jedni z nejpohostinnějších lidí na světě.

Víza a režim vstupu

Aktuálně (prosinec 2023) je potřeba pro vstup do autonomní provinice irácký Kurdistán "vstupní poplatek". Je potřeba mít platný cestovní pas minimálně 6 měsíců po vstupu do Iráku. Za poplatek 70 dolarů obdržíme online povolení k 30 dennímu pobytu. Poplatek není v ceně výpravy. Povolení lze případně zařídit i přímo na letišti, ale vzhledem tomu, že jsme větší skupinka, chceme to mít všichni předem.

Doprava

Letecky z Prahy nebo Vídně. S největší pravděpodobností využijeme přímý let Vídeň - Erbíl. Cena letenky je nyní cca 10 - 15 000 Kč. Na místě se budeme pohybovat společně minibusy, taxíky i jinými druhy dopravy - auta ale půjčovat nebudeme.

Ubytování

Drtivou většinu nocí strávíme uvnitř. V rámci treku budeme spát u místních lidí, kteří nám budou i vařit. Jsou to známí našeho průvodce a bude o nás dobře postaráno. Zbytek nocí strávíme v pohodlí hotelů nebo hostelů. Výjimkou bude jedna nebo dvě noci pod nejvyšší horou Halgurd, kde přespíme ve stanech. Stany si vezmeme z Česka, ale během treku je tahat nemusíme, doveze nám je agentura až na finální výstup na Halgurd. Rovnež budeme potřebovat spacák a karimatku.

Stravování

Kdo už s námi někdy byl, dobře ví, že stravování si normálně řeší každý sám. Tady to bude trochu jinak - po dobu celého treku budeme mít zajištěné večeře a snídaně u místních. Ty jsou v ceně výpravy. Ostatní jídla budeme řešit po vlastní ose, zajdeme si do restaurací a ochutnáme všechno, co kurdská a irácká kuchyně nabízí. Každý den bude po cestě nějaká vesnička, kde bude možnost dokoupit základní zásoby. Pro jeden či dva dny ve stanu doporučuji si vzít nějaké instantní jídlo už z Česka. Počítej, že po cestě se budeme pravidelně přejídat právě zrajícími granátovými jablky.

Vybavení a půjčovna

Seznam doporučené výbavy najdeš v tomto checklistu. Důležité části výbavy Ti případně zdůrazní průvodce. Doporučujeme trekové hůlky. Pro jednu noc pod horou budeme potřebovat i stany, spacáky a karimatky. Pokud ti něco z výbavy chybí, můžeš si ji půjčit u nás. Půjčovnu najdeš u nás na webu.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Během dne vyrazíme z Prahy nebo Vídně a doletíme do Erbílu, hlavního města autonomoní provincie irácký Kurdistán. Hned po vystoupení z letiště nás praští do nosu směs starých dieselů, vedra, všudypřítomného nepořádku a dotěrných taxikářů - tady je Expedition club prostě doma. Nebudeme na nic čekat, vezmeme tágo do města, hodíme bágly na hotel a zajdeme rovnou ochutnat místní kulinářské speciality.

2. - 5. den

Ráno nás vyzvedne minibus, místní průvodce a vyrazíme do vesničky Shush. Tady začíná Zagros Mountain Trail - nedávno vytyčený trail pohořím Zagros, na kterém strávíme dalších 10 dnů. Celou trasu najdeš ZDE. Není to úplně typický trek v naší režii - nebudeme v opuštěných horách, ale naopak v relativní civilizaci. Každý den budeme spát u místních doma, což taky znamená, že s sebou nemusíme tahat stan. Místní se o nás taky vždy postarají a dají nám i najíst. My si i tak budeme užívat panoramat. K tomu všemu přidejte velký bonus - budeme tu jediní turisti, a to v krajinách Blízkého východu znamená nedocenitelné interakce s místními. První dny se budeme pohybovat i po cenných historických památkách, městech Shush a Akre. Po přechodu hory Peres se nám zase otevřou výhledy na všechny části pohoří Zagros. Je taky možné, že některé sekce budou aktuálně pro turisty uzavřené - v tom případě bychom je přejeli místnímí taxíky.

6. - 9. den

Opustíme relativní civilizaci a začneme prozkoumávat ten pravý irácký venkov. Občas půjdeme po cestičkách starých několik tisíciletí, občas bude cesta tak nezřetelná, že budeme rádi, že s sebou máme místního guida, který přesně ví kudy. Budeme procházet malými vesničkami a užívat si nezvyklých blízkovýchodních scenérií. Do toho všeho najdeme na spoustě míst vzpomínky na diktátorství Saddáma Husajna. Prozkoumáme taky nádherný kaňon Rwanduz.

10. - 12. den

Možná to ještě nebude zřejmé na každodenním převýšení, ale naše kroky neomylně povedou směrem k nejvyšším horám. Pomalu opustíme relativně úrodnou zemědělskou krajinu a budeme se přibližovat k našemu hlavnímu cíli - hoře Halgurd. Předposlední noc si ve městě Choman vyzvednem stany a další vybavení (to nám tam dopraví místní agentura, které jej předem odevzdáme ještě v Erbílu). Výbavu budeme potřebovat ke spaní v "basecampu" pod Halgurdem. 

13. den

Dnes nás čeká výstupový den - půjdeme na Halgurd, druhou nejvyšší horu Iráku. Má 3607 m n. m. a je jen o 7 metrů nižší než Cheekha Dar, nejvyšší hora Iráku. Na ní jsou ale trvale umístěny jednotky íránských milic, což činí výstup možný jen za sněhu, kdy jednotky horu opouští. To se nám určitě nestane a tak se spokojíme s Halgurdem. Vstaneme brzo ráno a užijeme si krásný den v liduprázdných horách. Výstup na vrchol není nijak technicky náročný, ale po 11 denním treku nám možná dá trochu zabrat.

14. - 15. den

Tyto dny využijeme k tomu, abychom jeli do Sulajmáníje - města poblíž íránských hranic, kde v roce 1991 Kurdové povstali proti Saddámu Husajnovi a jeho režimu. O historii tohoto etnika a jeho roli v minulých - i současných - válkách se toho během výpravy spoustu dozvíme, a je na co se těšit. Případně můžeme navštívit jiné pamětihodnosti - Lalish, významné místo Jezídů, Amádíja, městečko na nádherné náhorní plošině nebo Alqosh, výspu křesťanství v Iráku. Na konkrétním programu se domluvíme až na místě. Dny také můžou sloužit jako rezervní na trek.

16. den

Během dopoledne si ještě prohlédneme Erbíl, dáme si poslední kurdský oběd a během odpoledne vyrazíme letecky zpátky do Vídně/Prahy.

ukázat další dny

Tvůj průvodceHonza Bořil

Orienťák
stopař
lyžař
běžec

Honza je orienťák. To znamená, že se s ním určitě v horách neztratíš, i kdyby vypadly všechny internety a satelity světa. Práce s mapou a buzolou je jeho denním chlebem a kromě toho miluje stopování a divoký východ (zejména Balkán a postsovětské země).

Detail průvodce
Martin Ksandr

Garant výpravy

Martin Ksandr

Co je v ceně

  • Podporu místní agentury po celou dobu v Kurdistánu
  • Veškerou dopravu na místě
  • Veškeré ubytování
  • Večeře a snídaně po celou dobu treku ZMT
  • Místní průvodce po celou dobu treku ZMT
  • Zajištění zkušeného průvodce Expedition Clubu včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Mapové a faktografické podklady jak v tištěné, tak elektronické formě.
  • Společné vybavení (expediční lékárnička, Satelitní zařízení, vysílačky atp.)
  • Individuální konzultace ohledně výbavy
  • Práci mou a mých kolegů
  • Pojištění proti úpadku
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Letenky do Iráku
  • Vízum a Individuální pojištění
  • Jídlo mimo ZMT
  • Případné vstupy

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.

Ještě váháš?