1. 10. - 20. 10. 2025
42 990
letenka cca 20000 Kč
více
1. 10. - 20. 10. 2025

Cesta kolem Afriky, MONZUN V UGANDĚ A RWANDĚ

A viděli jste gorily? Ne. A viděli jste lva? Ne. A co jste tam teda dělali? Vyrobili jsme stroj času. Umožnil nám být lepšími lidmi v lepších časech. Alespoň na chvíli jsme nahlédli do zrcadla. A bylo to krásné.

Expedice #1221
20 dnů1. 10. - 20. 10. 2025
AfrikaUganda, Rwanda
5Účastníků
Náročnost
3 z 5

Ano. Na této etapě před sebe klademe, alespoň z mého úhlu pohledu, relativně vznešené cíle. Odoláme pokušení vidět gorily, odoláme safari, která jsou plná turistů. Budeme hledat něco jiného. Samotu a přírodu. A tím přírodu myslím místa, kde z tebe vypadne sousloví “Matka Země” dřív, než bys řekl “esotericky-batikovaná-jurta”. Příroda jaká byla dřív, možná někdy na počátku, možná ve tvých snech, možná nikdy. To vše v začínajícím monzunovém období.

 

V Ugandě navštívíme rezervaci Měsíční hory. Místo, které neobjevil dokonce ani David Livingstone. Vrcholky těchto hor jsou pokryté věčným sněhem, pramení zde Nil a nejvyšší vrchol, Margherita Peak, dosahuje 5109 m n.m. Skryté rokle, údolí a flóra si zachovaly svou prehistorickou vizáž. Dole nás bude čekat deštný prales. Nad hranicí lesa budeme procházet kolem 5metrových lobélií a až 8metrových starčeků. Ze stromů zde visí několikametrové lišejníky a pod nohama se vlní rašelina. Na vrcholech nás čeká jenom led a mráz. Je to nádherné a dechberoucí místo. Nechci ani plýtvat slovy. Vygoogli si video.

 

Po šestidenním trekování v Měsíčních horách se přesuneme do Rwandy. Užijeme si pohodičku u jezera Kivu, zaplaveme, dáme si dobré ryby a přesuneme se do parku Nyungwe Forest National Park. Považuji ho za hlavní a vznešený cíl rwandské části výpravy. Tento prastarý deštný prales, jeden z nejstarších a nejrozsáhlejších ve střední Africe, je místem, kde čas ztrácí svůj význam a kde příroda ukazuje svou nezkrotnou sílu a tajemství. Těžký vzduch je prosycen vůní vlhkého listí a vzdáleným zpěvem exotických ptáků, kteří tak vítají každého návštěvníka do svého království. Prales je také útočištěm pro čtyřiadvacet druhů opic. “Nyungwe Forest National Park není jen destinací, je to cesta do hloubi sebe sama, do míst, kde příroda ukazuje svou syrovou krásu a kde každý krok je krokem do neznáma.”

Pro koho je výprava určena?

Filip se rozhodnul v letech 2025-2026 objet ve spolupráci s Expedition Clubem kolem dokola Afriku. Ve starém Land Cruiseru, ve voze s vysokou průchodností terénem a vždy pouze v šesti členech posádky! Pokud Ti to přijde lákavé, můžeš i ty! Na každé z unikátních etap se tak k Filipovi přidá pět dobrodruhů. Podrobný itinerář výpravy není možné sestavit, ale jeho hrubý nástřel nalezneš v sekci programu. Na výpravy ve východní Africe hledám především odhodlané a pozitivní cestovatele, velké zkušenosti nejsou podmínkou. Plusem k přihlášce jsou samozřejmě jako vždy zkušenosti s opravou aut, znalost cizích jazyků, zdravotnické vzdělání, nadstandardní odvaha a podobně. 

Cíl etap afrického expresu ve východní Africe

Cíl je jasný. Dojet s autem ve zdraví a plní zážitků do Keni. Zde se rozhodne, co nás čeká dál. Zda ozbrojená mise do Somálska, finančně ruinující cesta přes Etiopii do Libye nebo kontejner do Ománu. Každopádně cíli dojet do Keni podřídíme vše. Připrav se na to, že se budeme pohybovat i ve státech se sporadicky fungující státní správou, které mají problémy s chudobou, kriminalitou, nízkou životní úrovní a nedostatkem zdrojů. Tyto problémy s sebou běžně nesou jeden nešvar - korupci, nepředvídatelnost a nejistotu. Ale i to je jeden z důvodů, proč se sem vydáváme. Chceme vystoupit z naší bubliny a vidět na vlastní oči, že ne všude lidé žijí v materiální hojnosti a komfortu západní civilizace. Je pravda, že mnohé země na naší trase jsou turisty již více než oblíbené. Ale my si na hotelech nejspíš nebudeme kupovat fakultativní zájezdy. Chceme vidět vše, ale hlavní je pro nás svoboda, kterou nám dá náš vlastní vůz a možnost na příští křižovatce zabočit, kam jen budeme chtít. Proto bude každá etapa výpravou do míst, která nejsou pro každého.

Bezpečnost a odpovědnost

Uganda patří na Africké poměry mezi středně nebezpečné země. A stejně tak i Rwanda. Jistě, v Africe jsou i země bezpečnější, ale rovněž nebezpečnější. Bezpečnostní situaci budeme sledovat.

 

Expedition Club s Filipem vypisují tuto expedici jako jedinečnou možnost, jak Ti umožnit podívat se do těchto oblastí, a tak bys to měl brát. Nabízíme Ti příležitost zažít něco jedinečného, neopakovatelného a vystoupit ze své komfortní zóny. Nemůžeme ovšem nést odpovědnost za bezpečnost a hladký průběh expedice, protože v těchto končinách nejde nic 100% garantovat. Tak to je a musíš to respektovat. Poskytujeme ti otevřeně všechny informace, které máme k dispozici, zbytek si ale musíš rozhodnout sám/a. Pokud máš zájem o účast na této expedici, předpokládáme už nějakou míru samostatnosti a i schopnost individuálně vyhodnotit rizika, zda je pro Tebe výprava vhodná.  Expedice se účastníš na svou plnou vlastní zodpovědnost. Jedeme jako tým, každý je zodpovědný za sebe a zároveň každý za všechny! 

 

Prosím, počítej s tím, že tvoje přihláška se nerovná tvoje účast na expedici. Tým budu skládat tak, aby si lidé, pokud možno, co nejvíce sedli.

3
+
5
Průzkumník
Náročnost
Několikadenní túry se zátěží
Pokud se chceš zúčastnit této výpravy, nesmí ti dělat problém chůze po horách s batohem na zádech. Předpokládáme, že už s tím máš nějaké předešlé zkušenosti. Rámcově se jedná o 15 km s patnáctikilovým batohem pár dní po sobě.
zobrazit více
Přehled náročností

Víza a režim vstupu, očkování

Pro vstup do Ugandy i Rwandy jsou třeba víza, která se dělají jednoduše online a každá stojí 50 USD. Je nutný platný cestovní pas s minimální dobou platnosti šest měsíců. 

 

"Podle oficiálního sdělení Ministerstva zdravotnictví Ugandy z 27.1.2020 je mezinárodní očkovací průkaz s očkováním proti žluté zimnici vyžadován od všech osob překračujících hranice země. Je tedy povinné! Doporučujeme ti obstarat si očkování proti žloutence typu A a B a břišnímu tyfu. Zdraví máš jenom jedno.  Jaké očkování ZDE.

Doprava

Oficiální start Expedice je v Ugandě, kde tě na letišti v Entebbe Filip vyzvedne. Odlet zpět je potom ze Rwandy.

Expediční kára

A jakým autem pojedeme? Toyota Land Cruiser 100. Proč zrovna toto auto? Tenhle typ vozidla považujeme za největšího držáka, který si s celou trasou hravě poradí. Cokoliv, co se nedá opravit kladivem, je v Africe skoro bezcenné. Místní mechanici si nedokážou poradit s moderní elektronikou a při první poruše by auto bylo takřka nepoužitelné. Auto bude na cestu dobře připravené. Zároveň nebudeme ověšeni expedičními vylepšováky a samolepkami. To přenecháme načančaným expedicím, které ovšem do těchto končin příliš často nedojedou. Pro nás je v Africe důležitá nenápadnost. 

Ubytování

Během pobytu v zemi budeme spát v místních hotelech, apartmánech. Při pobytu v Měsíčních horách a národních parcích budeme spát v kempech od agentury na matracích nebo na zemi. Do výbavy proto zařadíme spacák. Silně doporučuji si vzít i vlastní moskytiéru.

Stravování

V rámci výpravy není zajištěno občerstvení a stravování, které je tak na každém účastníkovi (s výjimkou treku v Měsíčních horách, kde máme od agentury plnou penzi). Stravovat se budeme cestou převážně v místních podnicích, tím pádem si nebudeme brát jídlo z Česka. Na mých výpravách se většinou velmi dobře jí, přeci jen gastronomie je také důležitá součást kultury každé země. Můžeme mít ale také hladové či tzv. sušenkové dny. Vše závisí na možnostech dané země a stylu výpravy.

 

V autě bude k dispozici velká plynová bomba s vařičem, např. na ranní čaj, kávu nebo na uvaření jídla. Klíčové bude dobře se zásobit na delší úseky hlavně vodou! Vaření jídla na vlastním vařiči je bráno spíše jako železná rezerva.

Vybavení a půjčovna

Výbava na tuto etapu bude specifická s ohledem na náročné trekování v Měsíčních horách. Budeme konzultovat individuálně. V autě nebude příliš mnoho prostoru navíc, budeme cestovat jako tým, nikoliv jako skupina jednotlivců a tomu je potřeba uzpůsobit i výbavu. V autě budou erární stany, karimatky, varná konvice, čaj, káva, hrnečky. Společné budou také základní hygienické potřeby. Tekuté mýdlo, zubní pasta, prací gel, toaletní papír a dezinfekce. Společná bude i lékárnička. Samozřejmě si vezmi vlastní léky, které užíváš běžně, plus ty na průjem a základní léky.

Trasa

Trasa je v rámci této etapy celkem jasně daná. Přesto i zde nechávám skupině jistý prostor na improvizaci a na přesné složení našeho programu především ve Rwandě. Uganda je za mě daná :)

Co cestou uvidíš?

Zde je program etapy. Realita může dopadnout z mnoha důvodů jinak a program je tedy pouze orientační. Každopádně hlavní body programu je i pro mě důležité dodržet.

1.-10. den

Uganda

Ranní přílet do Entebbe a přesun do Kampaly. Ubytování na hotelu. Odpočinek po nočním přeletu. Projdeme si hlavní památky města a trošku se aklimatizujeme na “černou Afriku”. Ochutnávka místní gastronomie. Večer si koupíme chlazené pivko nebo místní kávový likér a dáme si ho na terase. Po snídani už sedneme do káry a 8 hodin strávíme koukáním z okýnka na místní pestrý život. Po cestě se stavíme na oběd. V podvečer přijedeme do Kilembe. Čekají nás poslední přípravy před začátkem treku.

 

Trek začneme ve vesničce Kilembe a po 40 minutách se dostaneme ke vstupní bráně národního parku Ruwenzori, kde nás čeká krátká vstupní instruktáž s agenturou a průvodci. Začátek treku do kempu Sine ve výšce 2596 m. Naším cílem bude vrchol Weismann’s Peak 4620 m n.m. V následujících dnech pohybovat ve výškách kolem 4000 m n.m. Trek je naplánovaný na šest dní a bude během něj zajištěna plná penze, nafasujeme výbavu a společnost nám na treku budou dělat profesionální guidi, znalí místního terénu. Naše kroky povedou přes všechny rovníkové vegetační pásy. Rovněž náš čekají velmi bažinaté úseky, které zpomalují tempo a právě kvůli bahnu půjdeme celou dobu v gumákách, což je opravdu skvělý a jedinečný zážitek.

Jelikož máme s Ugandou bohaté zkušenosti, můžeš se o našem treku a z čeho je složena cena balíčku dozvědět více ZDE. My nepůjdeme až na hlavní vrchol Margherita Peak (pokud se nedomluvíme jinak) a bude tam stačit nižší vrchol, kde se dá jít jen v pohorkách bez ledovce, maček a navázání na lano. Náročnost výstupu se tím razantně snižuje.

 

Pokud se po treku domluvíme, můžeme se po cestě zastavit v  Queen Elizabeth National Park, kde jsou sloni, lvi, hroši, nebo třeba buvoli. A když se zadaří, můžeme si zkusit domluvit trasování divokých šimpanzů. Co ale uvidíme určitě jsou čajové a kávové plantáže. Potom si pojedeme lízat rány do Rwandy. 

11.-20. den

Rwanda

Naše první kroky ve Rwandě povedou k jezeru Kivu, kde bych rád nasbíral trochu energie, užil si koupání, projížďku na lodi s místními rybáři, dal krátký trek po plantážích, zkrátka pohoda. Po jedné či dvou nocích strávených na břehu jezera se přesuneme do Nyungwe Forest National Park. Vznikl už v době ledové... je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších tropických horských pralesů v Africe. Je zde spousta zvěře k pozorování, ale přiznávám, že mojí motivací je hlavně "pobýt" v tomto velmi autentické místě. V pralese bych rád zůstal čtyři noci. Pak už definitivně opustíme melancholická místa a pojedeme do hlavního města Kigali, kde se budeme věnovat památkám, dobrému jídlu a nákupům suvenýrů.

ukázat další dny

Tvůj průvodceFilip Vítek

Otec
storyteller
kamarád
tahoun skupiny

Za ty roky jsme toho s Filipem v Expeditionu zažili opravdu hodně. Výstup na Gasherbrum II (8035m), vylezli jsme na Muztagh Atta (7556m), přešli zamrzlé jezero Khovsgol v Mongolsku, absolvovali šílenou jízdu autem přes mauritánskou poušť až do Ghany nebo prošli krajinou ledních medvědů na Špicberkách.  Teď se Filip pouští na svoji ultimátní expedici - objet celou Afriku.

Detail průvodce
Martin Ksandr

Garant výpravy

Martin Ksandr

Cena expedice se skládá ze 2 složek. Celkově tě expedice vyjde na cca 83 000 Kč  + letenky, víza a jídlo.

 

 

        1) Fixní složka - Cena za tvou účast na expedici, která se platí předem = 42 990 Kč. Viz “Co je v ceně”.

 

        2) Variabilní složka -  Zbylé náklady na expedici nejdou přesně odhadnout. Odhadujeme ale, že to bude cca 50 000 Kč, a to hlavně kvůli balíčku ugandské agentury do Měsíčních hor za 1100 USD.  Budeme se tedy na veškeré společné náklady v průběhu expedice skládat. Filip bude všechny společné výdaje platit a na konci výpravy to spravedlivě podělíme počtem účastníků, a to každý zaplatíme. Viz odstavec variabilní cena na místě.

Co je v ceně

  • Koupě kvalitního expedičního vozu. Jeho kompletní revizi a přípravu na cestu. Potřebné úpravy, přepis na průvodce atd.
  • Komfort malé skupinky - celkem nás bude 6 i s průvodcem
  • Opravy vozidla během cesty a riziko spojené s vozidlem
  • Carnet de passage pro vozidlo, zařízený předem v ČR  a pojištění vozidla.
  • Dopravu auta z ČR
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům = Filip Vítek
  • Práci mou a mých kolegů, včetně pracně získaného know-how
  • Společné vybavení (expediční lékárnička, vaření, mapy atp.)
  • Satelitní zařízení Garmin In Reach Explorer +
  • Pojištění proti úpadku
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Variabilní cena na místě - viz 3. odstavec - cca 43 000 Kč
  • Leteckou dopravu - cca 20 000 Kč
  • Víza  - cca 2500 Kč
  • Jídlo a individuální pojištění

Variabilní cena na místě cca 43 000 Kč

  • Balíček ugandské agentury zajišťující veškerý servis během treku = USD $900 = cca  20000 Kč
  • ubytování
  • palivo
  • místní permity za vozidlo
  • úplatky
  • Další vstupy do NP (cca 10 000 Kč)
  • Společné nenadálé výdaje na cestě

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.

Ještě váháš?