8. 5. - 19. 5. 2025
15 990
letenka cca 3500 Kč
více
8. 5. - 19. 5. 2025
Výprava je plná. Přihlas se jako náhradník.
Plně obsazeno

Přechod Staré Planiny - 3. část

O přechodu pořádného hřebene na Balkáně sním mnoho let. A čas konečně dozrál. Čeká nás 700 km po hřebeni Staré Planiny, rozdělených do tří etap. Ze Srbska až k Černému moři. Přidej se na tu poslední, mořskou!

Expedice #1241
12 dnů8. 5. - 19. 5. 2025
Evropa, BalkánBulharsko
10Účastníků
Náročnost
3 z 5

Poslední úsek přechodu Staré Planiny je tady. Tři sta kilometrů v deseti dnech může znít náročně, ale nenech se mýlit. Spíme na chatách, pohybujeme se poblíž měst či vesniček a blížíme se k moři, takže i výškové metry nám hrají do karet. Tato závěrečná část přechodu legendárního balkánského hřebene se ponese ve znamení pohody, rakije a užívání si pohybu a místní kultury. Končit budeme na pláži, kde ze sebe smyjeme prach z cest a zapomeneme na utrpení předchozích etap. Výprava bude letecká, takže skutečně maximum času strávíme chůzí a pohybem.

Velký Balkán

Hřeben táhnoucí se 700 kilometrů východní částí balkánského poloostrova je cestovateli opomíjený, a přitom právě on dal za vznik jménu, které každý známe. Říká se mu totiž "Velký Balkán". Rozmanité a divoké pohoří, které se táhne až k Černému moři, ukrývá nádherná místa spojená s bulharskou historií a tradicemi. Právě v místních klášterech a vesničkách se totiž zachovala původní kultura během dlouhých let nadvlády Osmanské říše. Nám by hřeben Staré Planiny asi nejvíc připomínal Nízké Tatry, v některých místech možná i Roháče, je pouze delší a taky místním údolím dominují husté bučiny namísto kleče.

3. část přechodu

Třetí část přechodu bude prvovýprava. Ale nelekej se, vede po značené stezce s velkým množstvím chat, které jsou většinou celoročně otevřené. Půjdeme skutečně velmi na lehko. Našimi společníky budou pravděpodobně pouze místní pastevci a chataři, se kterými snad prohodíme pár slov a panáků rakije, abychom se Balkánu nasytili docela. Trasa ZDE.


V rámci výprav Expedition Clubu jsme už zvládli předešlé dvě části - 1. část přechodu - ZDE a 2. část přechodu ZDE. Tato poslední část spojí kompletní 700 km dlouhý přechod pohoří Staré planiny a dovede nás na její konec, k moři, do Emine. Kdybys měl zájem zrealizovat i nějakou z předešlých částí, neboj se zeptat.

3
+
5
Průzkumník
Náročnost
Několikadenní túry se zátěží
Pokud se chceš zúčastnit této výpravy, nesmí ti dělat problém chůze po horách s batohem na zádech. Předpokládáme, že už s tím máš nějaké předešlé zkušenosti. Rámcově se jedná o 29 km s osmikilovým batohem pár dní po sobě. Abychom měli batoh co nejlehčí, budeme spát na chatách, takže stan, karimatku, jídlo i vaření můžeš nechat doma. Budeme se navíc blížit k moři, takže výškové metry nám budou hrát do karet!
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Na akci nám nehrozí žádná specifická rizika. V horách žijí medvědi a vlci, nicméně střetnutí s nimi je spíše raritou a pravděpodobněji budeme muset odhánět pastevecké psy. Budeme se ale pohybovat ve skupině a proto nám od nich veliké nebezpečí nehrozí. Můžeme čekat teplé počasí, které se může změnit v bouřku. Rovněž je hřeben Staré Planiny velmi větrný. Naše trasa nám ale umožňuje vždy ustoupit do údolí k civilizaci a navíc vede přes útulné chaty, kde budeme přespávat.

Doprava

Cestovat budeme, jak už je pro nás typické, v menší skupince lidí. Na místo se dopravíme letecky. Využijeme pravidelné spojení nízkonákladovek do Sofie, kam létá spousta letů. Zpět poletíme přímým letem z Burgasu do Bratislavy, Katovic, Krakova či Berlína. Kdo chce do Prahy, musí už s přestupem. Ušetříme si tak strastiplnou šestnáctihodinovou cestu jedním směrem a vyhneme se rovněž čekání na hranicích. Myslím, že to všichni ocení.

Ubytování a stravování

Využijeme možnosti spát na místních chatách. Ulehčíme tak i našim batohům. Jídlo si můžeme každý večer koupit, i když výběr na chatách není zrovna veliký. Můžete si ovšem vařit i na plynových vařičích. V tom případě doporučujeme jídlo nakoupit doma, není ale problém něco dokoupit v místních obchodech. Na horských chatách si můžeme dát pivo nebo teplé jídlo a ještě víc tak ušetřit váhu, kterou poneseme na zádech. Po návratu z hor určitě neodmítneme možnost nacpat si břicha výtečným bulharským jídlem před cestou domů.

Vybavení a půjčovna

Budeme se pohybovat primárně na horách. Oblečení do města nech nyní doma. Jak jsme psali výše, chceme jít co nejvíce na lehko, a proto bychom se rádi se vším všudy vlezli do 10 kg (ideálně 8 kg). Jelikož budeme spát na chatách, můžeš stan, karimatku, jídlo i vaření nechat doma. Doporučujeme ovšem tenký spacák s komfortem aspoň +8 stupňů, a to hlavně z hygienických důvodů, či kdybychom museli někde nouzově přespat.  Seznam doporučené výbavy najdeš v členské sekci hned po přihlášení. Důležité části výbavy Ti případně zdůrazní průvodce. Pokud ti něco z výbavy chybí, můžeš si to u nás půjčit. Půjčovnu najdeš na Expedičním eshopu ZDE

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Přílet do Bulharska, odjezd rovnou z letiště dodávkou do sedla Shipka, kde navážeme na minulý úsek a vyrazíme směr Černé moře.

2. - 11. den

Putování po chatách směrem k Černému moři. Plánovaná trasa vypadá takto: každý den nás čeká cca 29 km, někdy méně, někdy více, podle toho, jak budou po cestě chaty. Jelikož jsme již přešli nejvyšší část Staré Planiny, tak nám do karet hrají výškové metry a každý den jich na nás čeká “jen” 600 m. Chaty budeme zamlouvat dopředu, aby na sebe ideálně navazovaly. Desátý den přijdeme na poloostrov, projdeme město Emona a po skoro třech stech kilometrech se svlažíme v Černém moři. Oslava zajištěna!

12. den

Vyspání se z předešlé oslavy. Odlet domů z Burgasu.

ukázat další dny

Tvůj průvodceFilip Vítek

Otec
storyteller
kamarád
tahoun skupiny

Filip je nedílnou součástí Expedition Clubu už řadu let. Společně jsme zažili výstup na Gasherbrum II (8035m), vylezli na Muztagh Atta (7556m), přešli zamrzlé jezero Khovsgol v Mongolsku, absolvovali šílenou jízdu autem přes mauritánskou poušť nebo prošli krajinou ledních medvědů na Špicberkách. 

Detail průvodce
Martin Ksandr

Garant výpravy

Martin Ksandr

Co je v ceně

  • 10x ubytování na horské chatě + 1x  ubytování v Burgasu před odletem.
  • Doprava soukromým mikrobusem na začátek i konec treku + cesta na letiště v Burgasu.
  • Závěrečná párty a grilovačka u moře
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Satelitní zařízení Garmin In Reach Explorer + aktivace tarifu s možností oboustranné komunikace
  • Individuální konzultace ohledně výbavy
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak elektronické formě
  • Práci mou a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička atp.)
  • Pojištění proti úpadku CK
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Letenka zpět. Pro rok 2024 cca 3500 Kč i s batohem. Uvidíme, kolik bude stát v roce 2025.
  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Jakékoli případné vstupy

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.