27. 12. 2024 - 4. 1. 2025
17 990
více
27. 12. 2024 - 4. 1. 2025

Silvestr na běžkách v Norsku

Budíš se do zasněžené krajiny, vaříš čaj do termosky a ještě před snídaní vytahuješ vosk a chystáš běžky na pořádný výlet.

Expedice #1274
9 dnů27. 12. 2024 - 4. 1. 2025
Evropa, Polární oblastiNorsko
8Účastníků
Náročnost
2 z 5

Každý, kdo má rád sever, to zná. To zvláštní puzení a touhu po strohé jednoduchosti, která je esencí severu. Už jsi někdy cítil mrazení v zádech, když se ti nad hlavou roztančí polární záře? To je taky jedna z věcí, která se ti jen tak někde nepoštěstí. Jen tak někde ne, ale v zapadlém koutu ve Skandinávii s názvem Femundsmarka to jde. Vezmu tě pod nejvyšší vodopád Švédska Njupeskar, u kterého strávíme noc v nevytopeném srubu s ohništěm, oslavíme Silvestr v roubené chaloupce na farmě, kde chovají soby a budeme běžkovat, až se nám bude z lyží kouřit. 

Bílé stopy

Podél hranic se Švédskem místňáci protahují dlouhé kilometry běžkařských stop, na kterých zavítáme do blízké Femundsmarky. Kromě toho navštívíme i nedaleké švédské středisko Idre, kde nás budou čekat desítky kilometrů perfketních stop. Užijeme si to pěkně pohodově nalehko při jednodenních výletech. Večery strávíme v roubence u krbu s dobrým jídlem na farmě Valdalen Gard. Poznáš tu, jak Sámové chovají stáda sobů a jak vypadají jejich oslavy Nového roku.

2
+
5
Turista
Náročnost
Jednodenní túry a lehké výlety

Většinu času strávíme na jednodenních běžkařských výletech. Jejich délku přizpůsobíme společné domluvě. Výkonnější jedinci mohou podniknout delší výlety na vlastní pěst, protože se budeme vždy vracet na stejné místo a trasy jsou krásně značené.

zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Norsko je bezpečná země, kde ti žádné nebezpečí nehrozí. Největším strašákem je zima a tma, proti kterým budeme řádně vybaveni, a pokud budeš poslouchat pokyny průvodce, nic ti nehrozí.

Víza a režim vstupu

Pro návštěvu Norska stačí pouze občanský průkaz.

Doprava

Pojedeme naší devítimístnou expediční dodávkou. Cesta je to dlouhá, a tak si ji pro větší pohodlí rozdělíme nočním trajektem, kde se vyspíme v kajutách a bude tak možnost si kvalitně odpočinout. Řídit bude většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě vystřídá s dobrými řidiči z vašich řad (pouze na přehledných úsecích cesty).

Ubytování

Celkem pět nocí strávíme v plně zařízené roubené chaloupce na farmě Valdalen Gard. Čeká nás tu teplo, praskající krb a milí lidé okolo, se kterými oslavíme Silvestra. Jednu noc přespíme ve spacácích v otevřené chatce poblíž vodopádu Njupeskar. Pro otrlé a extrému chtivé jedince bude možnost vyzkoušet si i opravdové zimní táboření venku v polárních teplotách.  2 noci strávíme také v kajutách na trajektu během cesty. 

Stravování

Stravovat se budeme z vlastních zásob, které doporučujeme vzít s sebou z domu, není ale problém se po cestě zastavit v nějakém obchodě a ochutnat nějaké místní speciality. Na Silvestra můžeme domluvit společnou večeři s místními, kteří připravují tradiční pokrmy z ryb, soba a místních borůvek.

Vybavení a půjčovna

Běžky, běžecké boty a hůlky. Čtyři dny totiž strávíme na jednodenních výletech přes hory a jezera na hezky upravovaných stopách. Běžkování taky uzpůsobíme zimní výbavu. Můžeš počítat s teplotami okolo -10 až -15 °C. Vezmeme s sebou taky teplé oblečení a spacáky kvůli poslední noci venku. Detailní seznam výbavy bude zaslán po podání přihlášky v informačním emailu. Výbavu samozřejmě můžeš zkonzultovat s průvodcem.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Potkáme se ráno v Expediční klubovně a vyrazíme na dlouhou cestu na sever. S více řidiči to do dalšího odpoledne zmákneme. Na zhruba 6 hodin si dopřejeme odpočinek na trajektu, takže cesta bude o poznání snesitelnější.

2. den

Odpoledne dojedeme do vesničky Morkret. Vytáhneme saně a věci na dva dny a vyrazíme na asi pětikilometrovou trasu vyzkoušet terén. Naším cílem bude Njupeskar - majestátní vodopád, nejvyšší ve Švédsku, který se touto dobou mění na zamrzlého ledového giganta. Noc strávíme v nedalekém srubu. 

3. den

Osaháme si trošku místní terén a uděláme si túru přes vrchol Rörsjöhön (944 m n. m.). Potom se vrátíme k autu a zamíříme do Femundsmarky, kde nás v osadě Valdalen bude čekat vyhřátý srub, ve kterém budeme následujících pět nocí spát a podnikat z něj túry.

4. den

Podnikneme první běžkařský výpad do Švédska rovnou od chalupy. Podle domluvy zvolíme okruh 20 - 40 km dlouhý.

5. den

Na běžkách přejedeme přes zamrzlé jezero Grövelsjön, na kterém se mrkneme do potopeného vraku německého bombardéru, a přejedeme přes hory zpátky k chalupě. Večer společně oslavíme Silvestra s místními obyvateli s výbornou večeří a jejich tradicemi.

6. den

Oklepeme se po oslavách a vyrazíme zase ven. Možností, kam vyrazit na běžky, je hned několik.

7. den

Dnes vyrazíme prozkoumat nedaleké Švédské tředisko Idre, kde nás přivítají dlouhé kilometry perfketních stop.  

8. den

Zabalíme věci, dáme sbohem naší kouzelné chatičce, užijeme si poslední ranní výjezd a potom se vydáme na dlouhou cestu zpět domů. Noc strávíme opět na trajektu Trelleborg - Rostock. 

9. den

Návrat domů.

ukázat další dny

Tvůj průvodceVít Dubec

Muzikant
multitalentovaný čávo
surfař
horolezec
Stejně jako nemůže být lezec bez lana, Expedition Club nemůže být bez Víti. Ti dva k sobě tak nějak patří a táhnou to spolu od úplného začátku. Víťa je všestranný sportovec a umělec a pokud někdo dokáže navodit pohodovou atmosféru na výpravě, tak je to právě on!

Detail průvodce
Vít Dubec

Garant výpravy

Vít Dubec

Co je v ceně

  • Pronájem devítimístného expedičního auta, naftu, dálniční poplatky a všechny další náklady s tím spojené
  • Trajekt + ubytování v kajutách
  • 5x noc v plně zařízené chatě
  • 1x noc ve srubu v divočině
  • Příspěvek na kurzy organizátorům
  • Mapové podklady
  • Satelitní zařízení Garmin InReach
  • Práce má a mých kolegů
  • Další společné vybavení (polárnické saně, společný stan) 
  • Pojištění proti úpadku CK
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Zapůjčení běžkařské výbavy
  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Jakékoli případné vstupy

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Jak je to s řízením?

Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z Vašich řad. Ti kdo sedí na předních sedadlech nikdy nespí a mají za úkol konverzovat s řidičem a udržovat jej bdělého.

Podobné akce Expedition Clubu