11. 10. - 13. 10. 2024
200
více
11. 10. - 13. 10. 2024

Víkendovka - Horem Dolem Krušnými horami

Uhlí, uran a měď v dolech a štolách. Skály, rašeliniště a lesy na vrcholkách. Prozkoumáme i starou zaniklou železnici.

Expedice #1296
3 dny11. 10. - 13. 10. 2024
ČeskoČeská republika
9Účastníků
Náročnost
3 z 5

Krušné hory nesou název podle slova křušec, neboli rudný kámen. Těžba nerostů k místní krajině tedy rozhodně patří. Kromě kerného pohoří plného lesů, rašelinišť a ortorulových kamenných vrcholů nabízejí i historický nádech dolů, štol a starých železnic. Vezmeme karimatky, spacáky a hamaky, a poznáme nejen hranice NPR a hezkou přírodu, ale i specifickou historii těchto hor. 

 


 

Krom dávné historie totiž ovlivnily Krušné hory hlavně minulá desetiletí. Po divokém začátku dvacátých let byly nakonec vrcholy i lesy kompletně udušeny dýmem z neodsířených elektráren severních Čech. Možná proto mají mezi přespolními reputaci místa, kam by své kroky dobrovolně určitě nesměřovali. Doby spálených lesů a devastace krajiny jsou ale dávno pohřbeny v minulém století a Krušné hory dneška jsou zelenou nespoutanou krajinou, která občas připomíná severskou tundru. Nepotkáte zde masy jako v jiných českých horách a většina lidí, na které narazíte budou místní na procházce.
 

3
5
Průzkumník
Náročnost
Několikadenní túry se zátěží
Pokud se chceš zúčastnit této výpravy, nesmí ti dělat problém chůze po horách s batohem na zádech. Předpokládáme, že už s tím máš nějaké předešlé zkušenosti. Rámcově se jedná o 15 km s patnáctikilovým batohem pár dní po sobě.
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Na akci nás nečekají žádná nebezpečí netypická pro ČR.

Víza a režim vstupu

Budeme se pohybovat striktně na území ČR. Vezmi si prosím občanku.

Doprava

V pátek vyrazíme v 10:45 autobusem z Prahy Holešovice, do Černice přijedeme ve 13:33. Je možnost přidat se po cestě, třeba v Litvínově. Kdo chce, může přijet i autem a nechat ho třeba v Litvínově. Cestu zpátky absolvujeme vlakem z Mědence, podle naší rychlosti buď ve 14:54, nebo v 18:54, příjezd do Prahy poté v 18:24 resp. 22:24.

Ubytování

Karimatka, spacák a hamaka. Ta má velkou výhodu, že můžeme spát i v kopci. Žďárák či plachta výhodou, v případě nouze najdeme přístřešek nebo zaniklý železniční most.

Stravování

Ve vlastní režii, ale večer bychom mohli vařit na ohni, pokud nebudou moc velká sucha. Vařiče pro jistotu vezmeme. Obědy studené, možná natrefíme někde na otevřený podnik, ale vesnic ani hospod moc nepotkáme. Pramenů s vodou by po cestě mělo být dost, snad budou plné a průzračné, přesto pro začátek berte dostatečné množství. Průvodce u sebe bude mít filtr.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Sejdeme se v Praze Holešovicích v 10:30, a přes dva přestupy dojedeme do Černice, kde se nedaleko tyčí proslulý zámek Jezeří. Přímo nad uhelnými doly Mostecké pánve. K němu však vedou Albrechtovské a Jezeří štoly, do kterých nahlédneme. Z vyhlídky na zámek nás čeká největší stoupání na Medvědí horu, kde přímo na vrcholku u skal najdeme místo na spaní pod převisem nebo mezi stromy v hamakách.

2. den

Ráno se vydáme na Eduardův kámen, poté po neznačených cestách i podél NPR Novodomské rašeliniště dojdeme k sobotnímu cíli, tedy k zaniklé železnici Křimov - Reitzenhain. Po starých pražcích, spadlých mostech a kolem bývalých strážních domků dojdeme až na místo spaní, neboli na nocleh, které si společně někde najdeme.

3. den

Cíl třetího dne je vesnice Měděnec, který se svým vrcholem Mědník spadá do hornické kulturní krajiny Krušnohoří, která je nově na seznamu UNESCO. Do vesnice se dostaneme po pěšině podél PR Prameniště Chomutovky. Z Měděnce nás odveze vlak, který svůj jízdní řád omezil na 4 vlaky na týden - dva v sobotu a dva v neděli.

ukázat další dny

Tvůj průvodceBára Chaloupská

orienťačka
studující učitelka
požitkářská lezkyně

Bára je v klidu holka, která trajdá všude možně. Vyrůstala s mapou v ruce na orienťáckých závodech a jestli si můžeš být něčem jistý, tak tím, že se v lese ani na horách neztratí. Je jí celkem fuk, jestli stopuje na Blízkém východě, visí na laně v horách nebo mrzne na skialpech v záhrabu.

Detail průvodce
Honza Bořil

Garant výpravy

Honza Bořil

Víkendovky organizujeme bez nároku na zisk. 

Co je v ceně

  • Průvodce zajišťuje organizační a morální podporu
  • Nejnutnější náklady pro průvodce

Co není v ceně

  • Doprava na místo srazu a domů po skončení akce (doporučujeme veřejnou dopravou z Prahy)
  • Vlastní jídlo

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společnou výpravu členů spolku Expedition Club International z.s., která je plně zajištěna spolkem Expedition Club International z.s. IČ: 05709741. Výprava je nezisková. Mimořádný členský příspěvek slouží pouze na pokrytí nákladů spojených s organizací výpravy. Nejedná se o kombinaci služeb cestovního ruchu = zájezd.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 3. Pravidel Spolku

Jak je to s řízením?

Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z Vašich řad. Ti kdo sedí na předních sedadlech nikdy nespí a mají za úkol konverzovat s řidičem a udržovat jej bdělého.

Účastníci kurzu horského průvodce

Některé víkendovky nevedou naši průvodci, ale účastníci kurzu horského průvodce v rámci průvodcovské praxe ke kurzu. Nemusíš se bát, za všechny naše účastníky dáme ruku do ohně a přípravu s nimi konzultujeme. Naopak budeme rádi, pokud od tebe průvdoce dostane zpětnou vazbu ke svému výkonu.

Víkendovky, stejně jako další členské akce organizujeme nekomerčně. Chceme vytvořit prostor pro potkávání lidí z naší komunity. Na akci fungujeme jako parta kamarádů, kteří jsou si rovni.

Podobné akce Expedition Clubu