5. 7. - 16. 7. 2024
17 490
letenka cca 2500 Kč
více
5. 7. - 16. 7. 2024
Výprava je plná. Přihlas se jako náhradník.
Plně obsazeno

Femundsmarka a Dovrefjell

Chceš se plavit na kanoi skandinávskou divočinou, projít zemí Sámů, kde se kolem tebe prohání stáda sobů, nebo zažít drsnou tvář hor severu?

Expedice #1045
12 dnů5. 7. - 16. 7. 2024
EvropaNorsko
8Účastníků
Náročnost
3 z 5

Femundsmarka - náhorní plošina ze stolových hor tyčících se nad rozlehlým jezerem ve východním Norsku. Místo, které se nám vrylo do srdce. Jedinečné pro svou odlehlost, místní sámské obyvatele a prázdnotu. Každý má své zamilované místo a pro nás se jím stala Femundsmarka. Právě sem Tě chceme vzít, abys poznal zemi, která je takřka nepolíbená turisty, a kde se dodnes zachovávají staré zvyky Sámů. Společně projedeme na kánoích tajemnou řekou Roa kolem ohrad, ve kterých se na zimu shromažďují stáda sobů, až do srdce Fermundsmarky. V těchto místech těžko někoho potkáš. Přespávat budeme v gammách, malých chatičkách budovaných místními rybáři.

Co tě čeká

Abychom nestrávili celou výpravu s pádlem v ruce, vydáme se společně i do pořádných hor. Podnikneme třídenní trek v národním parku Dovrefjell, který je menším bráškou známého Jotunheimenu. Projdeme přes ledovcem vyhloubené kaňony, až po vršky dvoutisícových hor, které se i v létě tu a tam zakryjí sněhem. S trochou štěstí potkáme pižmoně, který byl právě sem vysazen z Grónska po vyhubení v Evropě. Společně si zajedeme do Trondheimu, opravdové perly Norska a neunikne nám ani Lillehammer. Cílem naší výpravy je poznat Norsko tak, jak ho neznají turisté ženoucí se za nejznámějšími jmény. Víme totiž, že dobrodružství a příběhy se často schovávají jinde. Tam, kde je většina lidí nehledá. Zpáteční cesta z Osla je plánována letecky z důvodu času i komfortu.

3
5
Průzkumník
Náročnost
Několikadenní túry se zátěží
Pokud se chceš zúčastnit této výpravy, nesmí ti dělat problém chůze po horách s batohem na zádech. Předpokládáme, že už s tím máš nějaké předešlé zkušenosti. Rámcově se jedná o 15 km s patnáctikilovým batohem pár dní po sobě.
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Norsko je bezpečnou zemí s ohromnou svobodou pro milovníky přírody, kteří skrze ni chtějí putovat, nebo v ní přespávat. Na kánoích ve Femundsmarce budeme mít s sebou všechno důležité vodácké vybavení a vesty. V treku na horách budeme sice v pravé skandinávské divočině, ale přeci jenom v dosahu civilizace v přípaadě problémů.

Víza a režim vstupu

Pro vstup do Norska nám stačí občanka. Pokud máš řidičák, vezmi ho prosím také s sebou.

Doprava

Cestovat budeme, jak už je pro nás typické, v menší skupince lidí. Celou cestu do Norska zvládneme v dodávce, která nám bude mezi jednotlivými etapami zaručovat zázemí. Dlouhou cestu do Norska si rozdělíme nočním trajektem, abychom si odpočinuli. Kdo bude chtít, můžeme na cestu zařídit i pohodlnější kajutu. Řidičem bude po většinu času průvodce, ale vzhledem k vzdálenosti se občas prostřídá s někým zkušeným z řad účastníků, pokud se tedy na řízení cítíš, vezmi si s sebou řidičák. Výprava končí v Oslu na letišti, odkud je plánovaná doprava domů letecky. Letenka zpět není v ceně.

Ubytování

Dvě noci strávíme v kempu u jezera Femunden. Nepředstavuj si to jako klasický kemp, je to spíš místo, kde Bengt Magnuson už přes 40 let potkává dobrodruhy a půjčuje jim lodě na výpravy po jezeře Femunden a řekách protékajících Femundsmarkou. Každopádně tu najdeš všechno zázemí a teplou sprchu. Během plavby po jezeře kolem Femundsmarky budeme spát ve stanech, nebo v malých rybářských chatkách, které tu staví sámové - tzv. Gammách. Stejně tak na treku v horách přespíme ve stanech nebo přístřešcích.

Stravování

Stravovat se budeme převážně z vlastních zásob, které si přivezeme z domu, ale po cestě není problém doplnit jídlo v místních obchodech. Obecně je Skandinávie dražší destinace, a proto do místních restaurací moc nechodíme a vaříme si sami. Vařič a plynovou bombu s sebou. Nic nám ale nebrání po domluvě se zastavit v nějaké restauraci a dopřát si místní speciality.

Vybavení a půjčovna

Budeme se pohybovat jak ve městě, tak v horách. Vezmi si proto s sebou pohodlné oblečení na cestu, ale i oblečení na hory. Seznam doporučené výbavy najdeš v checklistu. Důležité části výbavy ti případně zdůrazní průvodce. Pokud ti něco chybí, můžeš si to půjčit u nás.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Potkáme se ráno v Brně a vyrazíme na dlouhou cestu do Rostocku. Po domluvě můžeme nabrat lidi v Praze, nebo jinde po cestě. Odpoledne se nalodíme na trajekt do švédského Trelleborgu a oddychneme si od auta přes noc šestihodinovou plavbou.

2. den

Ujedeme první metry autem ve Skandinávii. Čeká nás ještě kus cesty až k jezeru Femundem, kam dorazíme v odpoledních hodinách. Postavíme stany v kempu u jezera Femunden, vykoupeme se a pořádně se protáhneme po dlouhém přejezdu.

3. - 5. den

Půjčíme si kánoje a vyrazíme na tři dny na kánoích do nejkrásnějšího místa v Norsku. Poplujeme podél pobřeží jezera Femunden a potom klikatou řekou Roa do srdce Femundsmarky. Náhorní plošina se stolovými horami je i přes svou jižní polohu divokým územím, které moc turistů nezná. Je to jedno z nejchladnějších míst Skandinávie, kde žije početná komunita Sámů, kteří tu přes léto nechávají volně pást své soby. Přespávat budeme ve stanech na břehu, nebo v sámských chatičkách, tzv. Gammách, které si tu zřizují rybáři. Podle sil a počasí se můžeme vydat na vrcholky majestátních stolových hor Store Svuku a Elgåhogny. Na konci třetího dne se buď vrátíme zpět do kempu, se necháme vyzvednou na severní straně jezera. Přespíme v kempu.

6. den

Ráno přejedeme do Lillehammeru, kde si doplníme zásoby, prohlédneme si jak krásné městečko tak slavné skokanské můstky ze zimních olympijských her a přejedeme do NP Dovrefjell. Necháme auto na parkovišti a ujdeme první kilometry směrem k horám, než postavíme stany.

7. - 9. den

Vyrazíme na třídenní trek Dovrefjellem. Dovrefjell je nižším a méně známým bratříčkem Jotunheimenu. Jeho hory dosahují ke dvěma tisícům a i v létě můžou být zakryté sněhem. Je to jediné místo v Norsku kde můžeš potkat stáda pižmoňů. Projdeme úzké kaňony cestami, které vyšlapávají jenom ovce a vylezeme na nejvyšší horu Snohettu. Spát budeme ve stanech, nebo kamenných přístřešcích, které občas potkáme.

10. den

Přejedeme z hor do Trondheimu a necháme si celý den na projití si jednoho z nejhezčích měst co znám. Večer popojedeme jižněji ať si zkrátíme cestu.

11. den

Posuneme se jižněji k NP Rondane a podnikneme ještě jednodenní výstup na vrchol Høgronden. O NP Rondane se říká, že je nejkrásnějším parkem v Norsku. Rozhodně tu najdeme zase něco nového, vyšší, strmé hory s nádhernými kontrasty barev. Večer přespíme ve stanu na břehu jezera Antsjoen.

12. den

Přesun na letiště do Osla a odlet zpět do ČR.
ukázat další dny

Tvůj průvodceStanda Dadák

Živel
patron Klubovny
otec Klubu cestovatelů
tulák

Standa, to je živel, bohém a zvláštní úkaz. Kromě toho, že se věnuje všemožným sportovním i nesportovním aktivitám, jde o člověka, který se rozhodl spojit své zaměstnání se svou cestovatelskou vášní. Proto se většina věcí v jeho životě kolem cestování točí.

Detail průvodce
Tom Cimr

Garant výpravy

Tom Cimr

Co je v ceně

  • Pronájem devítimístného expedičního auta, naftu, dálniční poplatky + všechny náklady s tím spojené
  • Noční přejezd trajektem Rostock - Trelleborg
  • 2x ubytování ve Femund canoe campu
  • Zapůjčení kánoí, pádel, vest a dalšího vybavení na třídenní plavbu kolem Femundsmarky
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak elektronické formě
  • Práci mou a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička atp.)
  • Pojištění proti úpadku CK
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Jídlo
  • Zpáteční letenka
  • Individuální pojištění
  • Volitelný příplatek za kajutu na trajektu
  • Jakékoli případné vstupy

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.