15. 6. - 22. 6. 2024
15 490
letenka cca 6000 Kč
více
15. 6. - 22. 6. 2024

GR11 - Přeběh Pyrenejí

První etapa přeběhu od Atlantiku až ke Středozemnímu moři. Sen, který se zrodil už dávno.

Expedice #1102
8 dnů15. 6. - 22. 6. 2024
EvropaŠpanělsko
9Účastníků
Náročnost
4 z 5

Dálkový trek GR 11 je jednou z nejznámějších a nejdelších horských stezek v Evropě spojující Atlantik a Středozemní moře. Celá trasa se vine španělskými Pyrenejemi u hranic s Francií a k jejímu překonání musíš zdolat 840 kilometrů a přes 40 000 metrů převýšení. Tahle trasa je populární především díky pestré přírodě, jakou najdeš jen málokde. Zatímco se na začátku pohoří zdvihají kopce pozvolna a budeš probíhat přes zelené louky s pasoucím se dobytkem, prostřední část Pyrenejí v sobě ukrývá vysoké horské štíty s tyrkysovými jezery. Pohled na panenská údolí plná divokých řek Ti vezme dech a zaskočí Tě svou krásou a rozmanitostí.

Běhat s hlavou v oblacích

Psal se rok 2013, kdy jsem jako student seděl v přednáškové místnosti a četl si pod lavicí knížku Běhej nebo zemři od Kiliana Jorneta. Kilian je jeden z nejlepších ultra běžců naší generace a při čtení jeho autobiografie jsem měl oči až na vrchu hlavy. Především mě zaujala kapitola ve které popisuje, jak během jediného týdne zdolal celé Pyreneje od Atlantského oceánu až ke Středozemnímu moři. 740 kilometrů s 40 000 výškovými metry během 7 dnů dává průměr přes 100 kilometrů za den. "Je tohle vůbec možné?! Jednou bych si chtěl Pyreneje také přeběhnout a zjistit jaké to je, běhat několik dní po sobě od rána do večera s hlavou v oblacích!"

O 10 let později

Rozhodně si nedávám 100kilometrový lauf každé ráno k snídani, ale touha na zdolání Pyrenejí stále zůstává. Rozhodl jsem se tedy, že do toho půjdu. Jen si to oproti Kiliánovi hodlám trochu pozměním trasu na značenou stezku GR11 a rozložím si celý projekt do 3 let. Každý rok chci uběhnout mezi 220 až 300 kilometry a zdolat tak celou trasu dohromady za 3 až 4 týdny. Pro účast na této výpravě však není potřeba uvázat se na další 3 roky. Můžeš se zúčastnit jen tohoto prvního úseku nebo si počkat na následující rok, kdy se dostaneme do samotného srdce Pyrenejí. Každopádně budu moc rád, když k sobě najdu dostatečně trhlé parťáky, kteří půjdou do této bláznoviny se mnou. Co ty na to? :-)

4
5
Výsadkář
Náročnost
Přeběh pro zkušené horské běžce

Nejnáročnější běžecká výprava, kterou jsme doposud uspořádali a je určena pro horské běžce, kteří již absolvovali nějaký ten horský ultramaraton a znají dobře své limity. Během 7 dnů uběhneme přes 220 kilometrů s převýšením 10 000 metrů a nejdelší den zdoláme lehce přes 40 kilometrů s téměř 2 000 vertikálními metry. Díky dlouhým letním dnům však máme více než 16 hodin denního světla, takže na jednotlivé etapy máme opravdu celý dlouhý den a není potřeba příliš spěchat. Kopce nahoru se chodí pěšky a běží se volně po rovině a z kopce. Jedná se spíše o běžeckou turistiku, kdy se neběží příliš rychle a dělají se časté zastávky na focení. Pokud si nejsi jistý svou výkonností, kontaktuj průvodce, který ti rád poradí nebo naplánuje tréninkový plán.

zobrazit více
Přehled náročností

GR

Pokud se ptáš na to, co znamená zkratka „GR“, jedná se o označení sítě pěších dálkových tras. Je až s podivem, že je zkratka zachována ve 4 různých jazycích. Francouzsky ("Grande Randonnée"), španělsky ("Gran Recorrido"), portugalsky ("Grande Rota") a nizozemsky ("Grote Routepaden“). Tzv. „GéRky“ jsou populární především v západní Evropě a dají se volně přeložit jako „Velký výlet“. Zdolání 840 kilometrů dlouhé trasy přes celé Pyreneje velkým výletem rozhodně je!

Bezpečnost

Největší nebezpečí spočívá ve zranění způsobené během. Kdokoliv si může rozbít koleno nebo vyvrtnout kotník. Tato část Pyrenejí není příliš výškově exponovaná a člověk se tak nemusí bát pádu z nějakého srázu. Je počítat s rizikem bouřek, které se nejčastěji kumulují v odpoledních a podvečerních hodinách. Právě z tohoto důvodu budeme každý den vstávat brzy a vyrážet na jednotlivé etapy co možná nejdříve. Žádné větší nebezpečí zde jinak nehrozí.

Víza a režim vstupu

Budeme se pohybovat na hranici Španělska a Francie. Jelikož se oba státy nacházejí v EU, stačí Ti jako jediný doklad občanský průkaz.

Doprava

Poletíme z Prahy nebo Vídně (cena k 18. 10. je do 3 000,- Kč s příručním zavazadlem) s jedním přestupem (nejčastěji v Madridu) na letiště San Sebastián (EAS). Z letiště se dostaneme na start přeběhu pomocí taxi a odtud již poběžíme. Na konci přeběhu se dostaneme do městečka Canfranc, odkud jede vlak s přestupem až do Barcelony. Na letiště v Barceloně se dostaneme pomocí metra a odtud již přímým letem domů. Cena letenky je k 18. 10. do 2 500,- Kč s příručním zavazadlem.

Ubytování

Každý den budeme spát na posteli v pohodlí hostelu, hotelu nebo horské chaty. V okolích všech ubytování není problém dokoupit si potraviny, najíst se v restauraci nebo si přeprat a usušit věci. Celkově je v ceně 7 ubytování a jelikož Španělsko není zrovna laciná země, tak průměrná cena přesahuje 700 Kč / os / noc.

Stravování

Jídlo není součástí ceny výpravy. Doporučuji si vzít pouze svačinu na cestu a pár gelů a tyčinek na první dny běhu. Každý den spíme v civilizaci, kde se nasnídáme a navečeříme buď přímo v místě přespání nebo v nedalekém okolí. Není problém sidokoupit si zásoby jídla na celodenní přeběh a také doplnit tekutiny. S nejvýhodnějším výběrem jídla ti rád poradí sám průvodce.

Vybavení

Budeš potřebovat cca 15litrový batoh, ve kterém budeš mít bundu, čelovku, věci na převlečení, skinnersky, svačinu na jeden den s litrem tekutin a vybavení do ranního chladnějšího počasí. Kompletní seznam najdeš ZDE a TADY jsem natočil video, kde jsou jednotlivé položky popsány.

Trail Adventures

Tato výprava se organizuje ve spolupráci s Trail Adventures, což je čistě běžecká odnož Expedition clubu pod vedením našeho dlouholetého průvodce Ondřeje Šviráka. Jako jediný v republice dělá běžecké akce "expedičního" stylu a většina jeho výprav je do míst, kam by ses sám běhat nevydal. Tyhle akce skvěle spojují fyzický výkon a autentického poznání lokální kultury. Často totiž spíme u místních lidí a člověk má tak šanci poznat danou destinaci v nepřikrášlené podobě. Nejedná se o běžecké soustředění, ale o běžeckou dovolenou. Nikdo na Tebe nebude kulit oči, když si dáš večer pár pivek a neprotáhneš si nohy. Zákazů a příkazů si v pracovním shonu užije až až a od akcí Trail Adventures můžeš očekávat svobodu a psychický relax. 

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny. Tempo se vždy přizpůsobí podle přání účastníků.

1. den

Přiletíme chvíli po poledni na letiště San Sebastián ve městě Hondarribia a odtud se během pár minut dopravíme pomocí taxi k majáku Faro de Higuer. Ten se nachází na pobřeží Atlantského oceánu a právě toto místo se označuje jako oficiální start dálkového treku GR 11. Uděláme pár fotek a volným tempem se vydáme kolem letiště zpět po značené trase přes město Hondarribia a Irun až k vodní nádrži Endara-San Anton urtegia, nad kterou přespíme v horské chatě Arritxulo.

24 km / 900 m

2. den

Hned druhý den nás čeká nejdelší etapa z celého přeběhu. Ačkoliv 44 kilometrů s převýšením 1 700 metrů budí respekt, nejedná se o technicky příliš náročnou část. Od vodní nádrže Endara-San Anton urtegia seběhneme do města Bera a odtud vystoupáme na hraniční sedlo Alto de Lizarrieta. Ze 33 metrů nad mořem se postupně vystoupá až do 828 metrů a na závěr se spadne do údolí, kde ve 190 metrech leží město Elizondo. Zde přespíme v místním hostelu.

44 km / 1 700 m

3. den

Ani další den nebude procházka růžovou zahradou a budeme pokračovat ve vysoce nastavené kilometráži. Z města Elizondo se budeme po bílo červené značce posouvat směrem vzhůru po horských loukách až do výšky 1 215 metrů. Cestou se budeme míjet s trasou GR 12 a budeme si muset dát pozor, abychom neuhnuli jejím směrem. Jakmile vystoupáme nad 1 000 m n. m., budeme se profilově "pohupovat" v této nadmořské výšce a na závěr sestoupíme do vesnice Auritz-Burguete nacházející se ve výšce 900 m n. m..

37 km / 1 800 m

4. den

Tento den nás čeká zdolání dvou vrcholů. Prvním z nich je Latxaga s výškou 1 206 metrů a po doplnění sil ve vesnici Orbara se vydáme na hřeben, kterému vévodí kopec zvaný Abodi Gibel (1 494 m). Opět se jedná o dlouhou a výživnou trasu, na jejímž konci budeme odměněni městečkem Ochagavía, kde si dáme zasloužené pivo a něco dobrého na zub.

38 km / 1 500 m

5. den

Pomalu se dostáváme do více izolovaných částí treku GR11, kde člověk moc často nikoho dalšího nepotká. Turistů tu příliš nenajdeš a horských chat je pouze pár. Po náročných úvodních dnech je však na programu odpočinkovější etapa. V rámci délky lehce převyšující půlmaraton nastoupáme bezmála 800 metrů. Trasa však stoupá ve velmi příjemném sklonu a je tedy od začátku do konce běhatelná. Spát budeme v horské vesnici Isaba a v případě chuti zde můžeme pro lepší regeneraci navštívit místní bazén.

22 km / 750 m

6. den

6. den přeběhu nás zavede do chráněné oblasti Sierra de Arrigorrieta. Postupně vystoupáme až do výšky 1 965 metrů, kde se nachází sedlo Colláu de Petraficha. Zatímco se úvod této etapy vine lesem, její druhá část bude spíše po horských loukách mezi skálami. Konečně se nám Pyreneje otevírají v celé své kráse! Poslední 3 kilometry poběžíme po asfaltu a spát budeme na místě zvaném "Selva de Oza".

26 km / 1 300 m

7. den

Jdeme do finále! Na závěrečnou etapu si budeme muset trochu přivstat. Naším cílem je stihnout odpolední vlak do Barcelony a dát tak více než 30 kilometrů dlouhou trasu během dopoledne. Stejně jako předchozí dny, tak i dnes budeme první polovinu trasy stoupat vzhůru a ve druhé části postupně klesat do údolí. Nejvyšším bodem bude sedlo ve výšce 1 905 metrů s názvem "Collado" a odtud se mihneme kolem fotogenického jezera Ibón de Estanés až do města Canfranc. Zde končí naše úvodní část přeběhu Pyrenejí a odpoledním vlakem se dostaname až do katalánské metropole. Zde si vše večer zrekapitulujeme u piva a pokud bude síla, užijeme si závěrečný večírek.

32 km / 1 100 m

8. den

Poslední den patří cestě domů. Podle času odletu si možná stihneme proběhnout město a nakoupit pár suvenýrů.

ukázat další dny

Tvůj průvodceOndřej Švirák

Systematik
marketingový guru
orienťák
běžec

Skvělý sportovec a dobrodruh tělem i duší, který k životu bytostně potřebuje překonávat výzvy. Ondra je jeden z garantů výprav a zároveň tvůrce vizuálního a kreativního obsahu EC. Vedle březové kůry a zavíracího špendlíku má v Kápézetce taky svůj dron, se kterým dělá dechberoucí záběry ze všech koutů planety. Od roku 2019 vede běžecké výpravy v rámci kterých přeběhl ostrov Réunion (GR2), Mallorku (GR221), balkánský Peaks of Balkans, bulharskou část Staré Planiny a podniká běžecké kempy ve všech koutech světa. Od dětských let běhá orientační běh, takže orientace v neznámém prostředí je pro něj denní chleba. Také má na svém kontě celou řadu ultramaratonů a osobních výzev, mezi které patří například projekt 26 Ultra.

Detail průvodce
Ondřej Švirák

Garant výpravy

Ondřej Švirák

Co je v ceně

  • Zajištění průvodce
  • 7 ubytování na horských chatách, hostelech a hotelech (průměrná cena přes 700 Kč / os / noc)
  • Dopravu na začátek treku
  • Dopravu z konce treku do Barcelony
  • Dopravu na letiště v Barceloně
  • Foto a video dokumentace z výpravy (dron + GoPro)
  • GPS zařízení
  • Práci mou a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička atp.)
  • Pojištění proti úpadku
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Jakékoli případné vstupy
  • Letenku do San Sebastiánu a zpět z Barcelony do Prahy nebo Vídně (cena k 18. 10. do 6 000,- Kč)

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.