9. 10. - 15. 10. 2024
13 990
letenka cca 7000 Kč
více
9. 10. - 15. 10. 2024

Přeběh Tenerife

Když se vysloví název Kanárské ostrovy, většina z nás si představí davy německy mluvících turistů a přeplněné pláže lidí, kteří jen horko těžko překonají práh svého oblíbeného resortu. Přitom je to taková škoda!

Expedice #1171
7 dnů9. 10. - 15. 10. 2024
EvropaŠpanělsko
10Účastníků
Náročnost
4 z 5

Kanárské ostrovy, přesněji ostrov Tenerife, nabízí svým návštěvníkům velmi pestré prostředí, které na tak malém kousku půdy jen tak někde nenajdete. Kanáry jsou proslulé svou překrásnou přírodou. Víš, že uprostřed Tenerife se nachází bezmála čtyřtisícový vulkán? Jedná se o nejvyšší horu Španělska Pico de Teide (3 718 m n. m.). Od úpatí na dně oceánu měří hora dokonce 7 000 metrů, což by z ní dělalo 3. nejvyšší vulkán na světě. Tuhle třešničku si samozřejmě nemůžeme nechat ujít!

GR 131

Zatímco okolí vulkánu připomíná měsíční krajinu, o pár desítek kilometrů dále se tyčí obrovské soutěsky v pohoří Teno a krásné divoké pobřeží a mlžný prales v pohoří Anaga. A to už stojí za návštěvu. V rámci výpravy proběhneme celý dálkový trek GR 131 a každý den prozkoumáme odlišný typ krajiny od porostů subtropické flóry, přes horský mlžný les až po sopečnou krajinu plnou nejrůznějších skalních formací, divoké soutěsky, neuvěřitelné výhledy a osamělé pláže. Pokud bych měl jedním slovem definovat Tenerife, uvedl bych pestrost. A přesně taková bude i naše výprava!
4
5
Výsadkář
Náročnost
Myslíš, že na tom s fyzičkou nejsi špatně a dokážeš se kousnout? Tyto akce jsou pro lidi, kteří pravidelně sportují.

Denní dávky budou mezi 25 – 32 kilometry s více než 1 000 m převýšením v technicky náročném terénu. Tahle výprava je určena minimálně středně pokročilým horským běžcům. Za 5 dní zdoláme cca 150 kilometrů a nastoupáme zhruba 5 000 výškových metrů. Kopce nahoru se chodí pěšky a běží se volně po rovině a z kopce. Není to tedy tak, že by se celou dobu jen a pouze běželo. Pokud si nejsi jistý svou výkonností, kontaktuj průvodce, který ti rád poradí nebo naplánuje tréninkový plán. 

zobrazit více
Přehled náročností

Víza a režim vstupu

Ke vstupu na Tenerife je nutný buď občanský průkaz nebo pas.

Doprava

Poletíme z Vídně nebo z Prahy na jedno ze dvou letišť ostrova Tenerife. Letenka není součástí ceny výpravy a k 15. 2. stojí 6 600,- Kč. Na start přeběhu a následně zpět se dostaneme pomocí autobusu.

Ubytování

Každý den budeme spát na posteli v pohodlí hostelů, penzionů nebo horských chat. Vždy se spí na jiném místě a pokaždé zde bude možnost večeře, snídaně a dokoupení zásob na další etapu. Také není problém si zde vyprat běžecké oblečení.

Jídlo

Jídlo není součástí ceny výpravy. Doporučuji si vzít pouze svačinu na cestu a pár gelů a tyčinek na první dny běhu. Každý den spíme v civilizaci, kde se nasnídáme a navečeříme. Každý den bude možnost dokoupit si zásoby jídla na celodenní přeběh a také doplnit tekutiny. S nejvýhodnějším výběrem jídla ti rád poradí sám průvodce. Je potřeba počítat s tím, že jídlo v restauraci vyjde i s pitím na cca 25 EUR a snídaně cca 10 EUR. 

Vybavení

Budeš potřebovat cca 15 litrový batoh, ve kterém budeš mít bundu, věci na převlečení, skinnersky, svačinu na jeden den s litrem tekutin a vybavení do chladného počasí. Přesný položkový seznam Ti poskytne průvodce.

Trail Adventures

Tato výprava se organizuje ve spolupráci s Trail Adventures, což je čistě běžecká odnož Expedition clubu pod vedením našeho dlouholetého průvodce Ondřeje Šviráka. Jako jediný v republice dělá běžecké akce "expedičního" stylu a většina jeho výprav je do míst, kam by ses sám běhat nevydal. Tyhle akce skvěle spojují fyzický výkon a autentického poznání lokální kultury. Často totiž spíme u místních lidí a člověk má tak šanci poznat danou destinaci v nepřikrášlené podobě. Nejedná se o běžecké soustředění, ale o běžeckou dovolenou. Nikdo na Tebe nebude kulit oči, když si dáš večer pár pivek a neprotáhneš si nohy. Zákazů a příkazů si v pracovním shonu užije až až a od akcí Trail Adventures můžeš očekávat svobodu a psychický relax. 

Co cestou uvidíš?


1. den

Odlet z Vídně nebo z Prahy na ostrov Tenerife. Přemístíme se na ubytko do hlavního města Santa Cruz de Tenerife, kde si necháme věci a vyrazíme prozkoumat město. Večer si dáme seznamovací večeři a pár pivek u moře. Jen bacha, ať to s pitím moc nepřeženeš!

2. den

Ráno vyběhneme přímo z ubytka na sever od hlavního města po cestě zvané "Camino de las lecheras". Prosmýkneme se kolem vrcholu kopce Pico Hilario (706 m) a proběhneme městem San Cristóbal de La Laguna. Oběhneme letiště a po pár kilometrech se dostaneme do cíle našeho prvního dne, obce La Esperanza. Pohodová úvodní etapa!


26 km, ↑ 1 200 m

3. den

Druhý den strávíme už celý mimo civilizaci a společnost nám budou dělat především mlžné jehličnaté lesy. Konečně se napojíme na dálkovou trasu GR131 a po ní proběhneme kolem vrcholu kopce La Montañeta (1155 m) a Montaña de Joco (1956 m) až do vesnice Aguamansa. Tři čtvrtiny druhé etapy budeme pomalu stoupat, ale poslední část bude ve znamení seběhu. Dáme si dobrou večeři a u sklenky dobrého vína rozebereme dojmy z úvodních dvou etap.


30 km, ↑ 1 300 m

4. den

Královská třetí etapa bude tou nejpestřejší z celého přeběhu Tenerife. Zatímco se v úvodu budeme proplétat hlubokými lesy, v druhé polovině dorazíme na sopečnou náhorní plošinu, které ze všech stran dominu nejvyšší vrchol Španělska, Pico de Teide (3 715 m). Těžko říct, jestli se tato výprava naplní v době, kdy ještě budou na náš termín volné permity pro výstup na vrchol. Pokud ano, pokusíme se dostat na vrchol a pokud to již nebude možné, vezmeme v případě zájmu lanovku. Pro běžce trochu srabárna, ale ten výhled za to stojí!


30 km, ↑ 1 650 m

5. den

Že už Ti leze stoupání do kopce krkem? Tak to mám dobrou zprávu, tenhle den bude ve znamení seběhu! Ráno se zájemci mohou prohlédnout monumentální skalní útvary "Roques de García" a pak hurá ze sopečné náhorní plošiny dolů do vesnice Vilaflor de Chasna. Zde si dáme kratší přestávku na svačinku a po občerstvení doběhneme až do cíle treku GR131, vesnice Arona. Tady přespíme a ačkoliv toho tento den příliš nenastoupáme, budou Tě zaručeně z dlouhého seběhu bolet stehna.


30 km, ↑ 1 650 m

6. den

Podle stavu organismu se můžeš rozhodnout, jestli poslední etapu proběhneš v najkratší možné variantě 16 kilometrů nebo jestli si etapu protáhneš podél pobřeží. Je to sice dvojnásobně delší verze, ale za tu parádu to jednoznačně stojí! Navíc se jedná o poslední den, takže není potřeba se na nic šetřit. Z vesnice Arona se vydáme na jih a u pobřeží se vyškrábeme na poslední vrchol výletu, kopec Montaña de Guaza (435 m). Odtud je překrásný výhled na oceán a na město Los Cristianos. Po pobřežních trailech se dostaneme až do městečka Los Abrigos, kde strávíme poslední noc. Večer uspořádáme závěrečný večírek, při kterém zapomeneš na mučivou bolest nohou :-)


32 km, ↑ 270 m (kratší varianta 16,3 km, ↑ 200 m)

7. den

V případě chuti a zájmu se můžeme jít ještě ráno proklusnout. Já jdu! Kdo se přidá? :-) Ráno si dáme pohodovu snídani, dáme rychlou koupačku v moři a vyrazíme na nedaleké letiště. Přílet do Prahy nebo Vídně v odpoledních hodinách.
ukázat další dny

Tvůj průvodceOndřej Švirák

Systematik
marketingový guru
orienťák
běžec

Skvělý sportovec a dobrodruh tělem i duší, který k životu bytostně potřebuje překonávat výzvy. Ondra je jeden z garantů výprav a zároveň tvůrce vizuálního a kreativního obsahu EC. Vedle březové kůry a zavíracího špendlíku má v Kápézetce taky svůj dron, se kterým dělá dechberoucí záběry ze všech koutů planety.  

Detail průvodce
Ondřej Švirák

Garant výpravy

Ondřej Švirák

Co je v ceně

  • Zajištění průvodce
  • Všechna ubytování
  • Veškerou dopravu na místě
  • Příspěvek na kurzy organizátorům
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak elektronické formě
  • GPS
  • Práci mou a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička atp.)
  • Pojištění proti úpadku
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Jídlo
  • Letenka
  • Individuální pojištění
  • Jakékoli případné vstupy (případná lanovka na Pico de Teide €40)

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.