27. 10. - 4. 11. 2024
14 490
letenka cca 5300 Kč
více
27. 10. - 4. 11. 2024

Kypr - běžecký kemp

Proběhni s námi ostrov kombinující evropskou a asijskou kulturu, který je populární úchvatnou přírodou a rozmanitou gastronomií.

Expedice #1183
9 dnů27. 10. - 4. 11. 2024
EvropaKypr
10Účastníků
Náročnost
3 z 5
Kypr, ležící ve východní části Středozemního moře, překvapuje svou rozmanitostí na tak malém prostoru. Nabízí totiž jedinečnou kombinaci krásných pláží, panenské přírody, bohaté historie a lahodné gastronomie. Ne nadarmo se Kypru přezdívá ostrov slunce. S více než 300 slunečnými dny ročně se Kypr řadí mezi oblíbené zimní destinace. Rádi v zimě jezdíme běhat do tepla a Kypr je v našem hledáčku už hodně dlouho. Líbí se nám především mix horského běhání v technicky atraktivních horách v kombinaci se skvělým jídlem, vínem a atraktivními historickými památkami. Jedná se o pestrý koktejl chutí, který si dokáže člověka získat svou příjemnou atmosférou a zároveň se také jedná o pozitivní běžeckou motivaci do dlouhých zimních večerů.

Ostrov plný kontrastů

Nachází se zde písečné pláže, horské lesy, citrusové plantáže, slaná jezera, rozsáhlé planiny i zelené vinice. Gastronomie ostrova je exotickým mixem řecké, turecké a britské kuchyně, založenou na olivách, olivovém oleji, luštěninách, čerstvých plodech a lahodných sýrech. Kypr je známý jako evropská kolébka vína, jehož tradice sahá až 2000 let před naším letopočtem a byla by velká škoda ho zde neochutnat. Z hlediska povrchu je rozdělen do tří velkých oblastí. Největší část pokrývá rovina nazývaná mesaória. V jejím centru najdeme Nikósii, hlavní město ostrova. Její severní hranice je tvořena pohořím Kyrénia, jehož nejvyšší hora ční do výšky 1026 metrů. Nejmohutnějším pohořím je Trodos ve východní části, jeho nejvyšší hora Olympos dosahuje výšky téměř 2000 m nad mořem. Hory jsou v porovnání s evropskými pohořími naprosto panenské a liduprázdné. Celá oblast byla vyhlášena národním parkem. Zkrátka a dobře máme co objevovat a můžeš se těšit na netradiční běžeckou výpravu!
3
+
5
Průzkumník
Náročnost
Myslíš, že na tom s fyzičkou nejsi špatně a dokážeš se kousnout? Tyto akce jsou pro lidi, kteří pravidelně sportují.
Denní dávky budou mezi 8 až 28 kilometry s průměrným denním převýšením 700 metrů a v technicky náročném terénu. Tahle výprava je určena minimálně středně pokročilým horským běžcům. Za 9 dní celkově zdoláme 160 kilometrů a nastoupáme cca 6 000 výškových metrů. Kopce nahoru se chodí pěšky a běží se volně po rovině a z kopce. Není to tedy tak, že by se celou dobu jen a pouze běželo. Pokud si nejsi jistý svou výkonností, kontaktuj průvodce, který ti rád poradí nebo naplánuje tréninkový plán.
zobrazit více
Přehled náročností

Víza a režim vstupu

Ke vstupu na Kypr je nutný buď občanský průkaz nebo pas. Ostrov je od 1. května 2004 členem Evropské unie.

Doprava

Poletíme z Prahy nebo z Vídně do města Larnaka. Letenka není součástí ceny výpravy a k 19. 3. stojí se zavazadlem 5 000,- Kč. Na místě si půjčíme dva osobní automobily, kterými se budeme přesouvat na jednotlivé tréninky.

Ubytování

Po celou dobu běžeckého kempu budeme ubytovaní na jednom místě, a na jednotlivé tréninky budeme přejíždět autem. Spí se na postelích s povlečením, k dispozici je veškeré vybavení (např. pračka, myčka, sušák na prádlo) včetně plnohodnotné kuchyně.

Jídlo

Ubytování disponuje kuchyní, kde si každý může uvařit dle své chuti. Díky zapůjčeným automobilům není problém jezdit pravidelně do velkého obchodu a mít tak dostatek čerstvých potravin každý den. Každý účastník si sice standardně řeší jídlo po vlastní ose, nicméně v případě domluvy není problém připravovat pokrmy společně. Na dlouhé běhy je vhodné mít energeticky hodnotné tyčinky nebo gely. Samozřejmě navštívíme také navštívíme místní restaurace, abychom vyzkoušeli lahodnou kyperskou gastronomii.

Vybavení

Budeme se pohybovat jak ve městě, tak v horách. Vezměte si proto s sebou normální oblečení, ale i oblečení na hory. Budeš potřebovat běžecký batoh nebo ledvinku, do které umístíš 1 litr tekutin a pár gelů nebo tyčinek na několikahodinový trénink. Také je potřeba mít civilní oblečení na trávení volného času ve městě. Kompletní seznam najdeš ZDE.

Trail Adventures

Tato výprava se organizuje ve spolupráci s Trail Adventures, což je čistě běžecká odnož Expedition clubu pod vedením našeho dlouholetého průvodce Ondřeje Šviráka. Jako jediný v republice dělá běžecké akce "expedičního" stylu a většina jeho výprav je do míst, kam by ses sám běhat nevydal. Tyhle akce skvěle spojují fyzický výkon a autentického poznání lokální kultury. Často totiž spíme u místních lidí a člověk má tak šanci poznat danou destinaci v nepřikrášlené podobě. Nejedná se o běžecké soustředění, ale o běžeckou dovolenou. Nikdo na Tebe nebude kulit oči, když si dáš večer pár pivek a neprotáhneš si nohy. Zákazů a příkazů si v pracovním shonu užije až až a od akcí Trail Adventures můžeš očekávat svobodu a psychický relax. 

Co cestou uvidíš?

Daleko důležitější než přesné dodržení plánu je si cestu náležitě užít. Proto se jej nebudeme křečovitě držet. Itinerář ti poslouží pro představu, co všechno můžeme zažít.

1. den

Odpolední přílet do Larnaky, půjčení aut, přejezd na ubytování (cca 1:40) s vloženým úvodním tréninkem vedoucím po pláži nad útesy. Bude-li čas, po cestě klidně můžeme zastavit na nějakou vyhlídku.

2. den

„Vzhůru do kopců!“ chtělo by se zvolat. Hned druhý den totiž vyjedeme autem do zhruba dvanácti set metrů nad mořem, kde si si dáme okruh kolem vodopádů a samozřejmě nebudou chybět ani vyhlídky.


(20 km a 650+, cca 4 - 5 hod)

3. den

Trénink na nejzápadnějším výběžku ostrova (přejezd cca 55’) bude ve znamení stále se měnících výhledů na moře. Po cestě zpátky lze dát plážovou procházku.


(21,5 km a 400+, cca 4 - 5 hod)

4. den

Ve středu si uděláme okruh ze starobylého města Kalopanayiotis, odpoledne můžeme věnovat památkám – v nabídce budou kláštery, kostely či jiná zajímavá místa.


(17 km a 1000+, cca 4 hod)

5. den

Pátý den se ponese v duchu vrstevnicového běhání kolem nejvyšší hory Kypru, Olymposu, a kolem místních lyžařských areálů. Pokud se nám bude chtít, můžeme se podívat i na vrchol. Program můžeme doplnit návštěvou starověké svatyně.


(21 km a 400+, cca 4 - 5 hod)

6. den

V pátek nás bude čekat technický trénink vedoucí přes (na kyperské poměry) opuštěný vrchol Papoutsa, tyčící se do výšky 1 554 m. n. m. Po doběhu můžeme přejet do Limassolu, kde vyzkoušíme místní pláže či kavárny.


(15,2 km a 900+, cca 4 hod)

7. den

Na závěr kempu si schováme nejdelší kyperskou etapu v okolí kláštera Machairas. Budeme si muset trochu přivstat, protože na start tréninku nějakou dobu pojedeme (konkrétně zhruba 2 hodiny), ale pak už si budeme moct užít dlouhý den v horách.


(28 km a 1320+, cca 6 - 7 hod)

8. den

Tento výběh trávíme převážně v údolí říčky Stavros tis Psokas, respektive mufloní obory, která se zde nachází. Během přejezdu zpátky na ubytování můžeme navštívit chrám Agios Neophytos nebo Královské hrobky v Pafosu. A nebude chybět ani další koupačka v moři.


(19 km a 550+, cca 4 - 5 hod)

9. den

Pokud bude zájem, můžeme si ráno střihnout trénink v kaňonu, případně se jen půjdeme projít po starobylém městě Pafos či si uděláme výlet k lodnímu vraku. Anebo je variantou se po cestě na letiště opět zastavit v Limassolu. Po poledni odlet do Prahy.


(8,4 km a 280+, cca 1,5 hod)

ukázat další dny

Tvůj průvodcePetr Remeš

Běžkař
architekt
designér
orienťák

Jsem vystudovaný architekt, profesí grafický designér a celoživotní sportovec. Baví mě zkoušet nové věci a testovat limity svého těla, v posledních letech se tak pravidelně účastním adventure závodů a také koketuji s rogainingem.

Detail průvodce
Ondřej Švirák

Garant výpravy

Ondřej Švirák

Co je v ceně

  • Zajištění průvodce
  • Všechna ubytování
  • Veškerou dopravu na místě
  • Příspěvek na kurzy organizátorům
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak elektronické formě
  • GPS
  • Práci mou a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička atp.)
  • Pojištění proti úpadku
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Letenka
  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Jakékoli případné vstupy

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.

Ještě váháš?