26. 9. - 3. 10. 2024
29 990
více
26. 9. - 3. 10. 2024

Island - za polární září

O Islandu se právem říká, že je to země ledu a ohně.

Expedice #1172
8 dnů26. 9. - 3. 10. 2024
EvropaIsland
9Účastníků
Náročnost
1 z 5

Každý rok se mi několikrát zasteskne po Islandu. Tenhle ostrov na severu Evropy má neuvěřitelné kouzlo, kterému musí propadnout snad každý. Během téhle výpravy ti ukážu jižní Island, který nám umožní i během krátkého času vidět velkou část toho nejlepšího, co tenhle severský ostrov nabízí. Vodopády, ledovce, sopky, drsnou krajinu, nekonečné nebe, divoký oceán, houževnaté koně, zakusíme i místní termály a islandskou kuchyni.

Za polární září

Každý večer věnujeme tlachání, tmelení kolektivu, čekání a sledování aplikací i oblohy - když budeme mít štěstí a bude nám počasí přát, možná dojde i na ten nejúžasnější úkaz, který může sever nabídnout - polární záři. Celou dobu budeme mít k dispozici auto, takže můžeme zajet kam se nám zlíbí a spát budeme hezky v teple pod střechou ve strategicky umístěných apartmánech mimo osvětlená města, ať máme na záři co nejlepší výhled. 

1
5
Požitkář
Náročnost
Jednodenní túry a lehké výlety
Tato akce je pro lidi, kteří mají rádi pohyb, ale nechtějí se tahat s těžkým batohem a touží si spíš vychutnat okolí. Pokud nemáš problém vyjít na lehko na kopec, srovnatelný s Lysou horou v Beskydech, máš vyhráno.
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Island je bezpečná země, jediné nebezpečí představuje nevyzpytatelnost místního počasí. 


Víza a režim vstupu

Na výpravu si prosím vezmi platný cestovní doklad (občanka, pas). Vízum není třeba.


Doprava

Do Keflavíku doletíme letadlem (letenka není v ceně výpravy a stojí cca 6 000,- Kč) z Prahy/Vídně a pro dopravu po Islandu použijeme půjčená auta. Řídit bude většinou průvodce a pokud by se nakonec půjčila 2 auta, poprosíme někoho z účastníků.


Ubytování

Island je velmi nehostinný a počasí nevyzpytatelné, všechna ubytování tak budou hezky v teple. Můžeš se tak těšit na 7 nocí na chatách a v hostelech. Stan, spacák a karimatku můžeš nechat doma! :-)


Stravování

Jídlo si bude zařizovat každý sám podle své chuti a potřeby. Island není nejlvnější destinací a tak využijeme možnost si snídaně nebo večeře společně uvařit. Na začátku nakoupíme ve městě a něco si doporučuji vzít už z domu. Během cesty není problém zastavit na žádost v obchodech, nebo na benzínce. V odlehlejších oblastech moc obchodů není, ale místní benzínky jsou poměrně dobře zásobené. Každý den bude možnost nabrat vodu. Účastníci našich výprav mají možnost využít 20% slevu na jídlo od Adventure Menu.


Vybavení a půjčovna

Budeme se pohybovat v prostředí severské tundry, tedy v otevřeném terénu bez stromů s teplotami i během září klesajícími i po bod mrazu. Tomu je potřeba přizpůsobit výbavu. Mezi ty nejdůležitější části výbavy budou patřit kvalitní pohorky a nepromokavé oblečení. Seznam doporučené výbavy najdeš v tomto checklistu. Důležité části výbavy Ti případně zdůrazní průvodce. Pokud ti něco z výbavy chybí, můžeš si ji půjčit ZDE.


Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Večerní odlet z Prahy, pozdně večerní přílet. Ubytujeme se v Reykjavíku a přespíme.

2. den

Druhý den nás čeká Zlatý okruh, tedy ta nejhezčí místa nedaleko Reykjavíku. My si k nim ale přidáme i něco navíc a tenhle den využijeme na maximum. Zajedeme se podívat do národního parku Thingvellir, čeká nás vodopád Brúárfoss, o kterém se říká, že je nejmodřejším vodopádem na Islandu. S trochou štěstí se nám podaří vychytat slunečné počasí na návštěvu Gulfossu, jednoho z největších vodopádů na ostrově. Když zasvítí slunce, tvoří se kolem něj úžasná duha. Gejzír Strokkur pak zase pravidelně ve zhruba desetiminutových rozestupech chrlí vlažnou vodu až do dvacetimetrové výšky. Osvěžit a ohřát se můžeme v termálech Hrunalaug, Na seznamu máme taky parádně barevný sopečný kráter Kerid, který skýtá hezkou, snadnou procházku po jeho okraji. Večer ještě jednou přespíme v Selfossu. Mimochodem právě tady jsem viděla asi nejhezčí polární záři, jakou jsem na Islandu měla možnost pozorovat.

3. den

Tenhle den bude vodopádový. Několik jich uvidíme už cestou. Větší zastávku si uděláme až za městem Hella u dvojice vodopádů, jeden nabízí možnost obejít ho doslova dokola a užít si ho ze všech úhlů - i díky tomu patří mezi nejkrásnější vodopády Evropy. Druhý je zase schovaný v jeskyni, kam se možná budeme muset brodit vodou, naštěstí jí tu bývá jen po kotníky a pohorky to zvládnou bez problému. A o to větší to bude zážitek! Pak bude stačit jen kousek popojet, jeden z vůbec nejkrásnějších vodopádů Skógafoss si užijeme jak z podhledu, tak i z ptačí perspektivy, nad vodopádem se navíc schovává turistická stezka, která nás na zhruba pěti kilometrech zavede k dalším, neméně krásným vodopádům. Pak už nás čeká přejezd k městu Vík, na západ slunce zkusíme vyjet na útesy Dyrhólaey, ze kterých je výhled na pláže s černým pískem. Přespíme v okolí Víku.

4. den

Ráno se zajdeme podívat na jednu z místních černých pláží a pak vyrazíme na východ. Cestou můžeme zastavit v jeskyni, která má tvar mistra Yody :) Čekají nás nekonečné lávové pláně porostlé mechem, pontonové mosty, řeky a výhledy na sopky, vodopády a ledovce. Nakoukneme do dramatického kaňonu Fjaðrárgljúfur, buď můžeme projít podél řeky, nebo to vezmeme nahoře po fotogenických útesech. Krátkým trekem, který nám zabere kolem 40 minut, zajdeme k vodopádu Svartifoss, který obklopují černé lávové sloupy. Cestou se z vyhlídky pokocháme ledovcovým jezerem a ledovcem Svínafellsjökull.

5. den

Vydáme se k laguně Jökulsárlón, s trochou štěstí tady mezi ledovými krami uvidíme i hrající si tuleně. Za příhodných podmínek se tu potkáme s jedním z místních guidů a vypravíme se na půldenní trek na ledovec či do ledovcových jeskyní. Tolik odstínů modré jsi totiž v ledu určitě ještě neviděl. Komu by se nechtělo se zážitku účastnit, může se projít po pláži a relaxovat v blízké kavárně. Zahřejeme se horkou čokoládou nebo čajem a zajdeme se ještě podívat na Diamond beach, černou písečnou pláž, kam se vyplavují ledové kry, které ve slunečném počasí připomínají malé diamanty. Odpoledne věnujeme jednomu k celkově nejkrásnějších a nejfotogeničtějších míst, která na Islandu znám. Ukrývá úžasnou pláž, útesy s divokým mořem, malou kavárnu se skvělými dorty a taky malou vikinskou vesnici. 

6. den

Čeká nás dlouhý přejezd zpátky k Rekjavíku. Využijeme ho na návštěvu míst, která jsme cestou sem nestihli. Když budeme mít opravdu dobrý čas, zastavíme se na krátký trek k vraku letadla DC-3, od silnice je to k němu zhruba 4 kilometry stále rovně za nosem. V Reykjavíku se ubytujeme a zajdeme se podívat na kostel Hallgrímskirkja, okoukneme sochu slunečního poutníka a zajdeme na dobrou večeři. Kdo by měl chuť, může se ještě zajít podívat do jednoho z mnoha místních muzeí, vřele doporučuji muzem velryb.

7. den

Tenhle den si necháme jako rezervní pro případ špatného počasí nebo jakéhokoliv zádrhelu na cestě. Počasí je tu totiž zrádné, ale ono bude určitě hezky :) Můžeme se buď vypravit na loď pozorovat velryby, nebo si uděláme výlet po okolí Reykjavíku. Navštívit můžeme některý z vodopádů, poblíž je také parádní muzeum, lávová pole z nedávných erupcí sopek, můžeme se podívat na zlom mezi evropskou a americkou tektonickou deskou, nebo se můžeme zkusit projet na odolných islandských koních. Na večer si pak dopřejeme trochu luxusu a zajdeme si prohřát kosti do mých oblíbených termálů, snad se nám poštěstí z bazénu vidět i parádní západ slunce nad oceánem.

8. den

Poslední den přizpůsobíme podle času odletu. Buď ho věnujeme nákupu posledních suvenýrů, nebo si uděláme krátký výlet do okolí Reykjavíku. Pak už jen vrátíme auto a vypravíme se domů.

ukázat další dny

Tvůj průvodceMartina Podhůrská

Novinářka
fotografka
hledačka pokladů
milovnice pizzy

Marťa má slabost pro pouště, hory a pizzu. Baví ji cizí jazyky a roadtripy, často kouká na svět skrz foťák, s radostí vstává na východy slunce a snad není země, kam by ji to nelákalo. Vždycky říkala, že až vyroste, bude jako dobrodruh Nathan Drake.

Detail průvodce
Tom Cimr

Garant výpravy

Tom Cimr

Co je v ceně

  • Pronájem auta, pohonné hmoty + všechny náklady s tím spojené
  • 7x noc na chatě nebo v hostelu
  • Práci mou a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička atp.)
  • Pojištění proti úpadku CK
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Letenka Praha/Vídeň – Reykjavík (cca 6 000,- Kč)
  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Případné vstupy (termály, pozorování velryb, ledovcové jeskyně, muzea)

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.