9. 11. - 24. 11. 2024
32 990
letenka cca 13000 Kč
více
9. 11. - 24. 11. 2024
Poslední 2 místa
Poslední 2 místa

Cestou necestou Iráckým Kurdistánem

Kurdové jsou největším etnikem bez vlastního státu - pojď se mnou projet divoké hory i malebné vesničky Kurdistánu.

Expedice #1331
16 dnů9. 11. - 24. 11. 2024
AsieIrák, Kurdistán
5Účastníků
Náročnost
2 z 5

Uvádí se, že Kurdové jsou jedním z největších národů bez vlastní země. Nejvíce jich žije na území Turecka, Iráku, Íránu a Sýrie. Jejich postavení a statut se v každém státu liší, avšak největší míru autonomie mají v Iráku. Irácký Kurdistán je považován za kolébku civilizace a i dnes v něm najdeme rozličné národy a náboženství, jejichž příslušníci žijí vedle sebe v dobrých a vřelých vztazích. Kurdistán je nejpohostinnější oblast na světě a řadu cestovatelů učaroval svou kulturou, tradicemi i přírodou. Nabízí se nám příležitost nahlédnout pod pokličku této bohaté kultury, zažít opravdový Kurdistán a přitom ještě pomoci místním, kteří zažili příkoří mnoha válek.

Některé články z minulých akci: ZDE, ZDE, ZDE, ZDE

2
5
Turista
Náročnost
Jednodenní túry a lehké výlety
Tato výprava je pro lidi, kteří mají rádi pohyb, ale nechtějí se tahat s těžkým batohem a touží si spíš vychutnat okolí. Pokud nemáš problém vyjít na lehko na kopec, srovnatelný s Lysou horou v Beskydech, máš vyhráno.
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Bezpečnost iráckého Kurdistánu je obecně podstatně vyšší, než v jiných částech Iráku. Kurdské regionální vládě se daří území držet pod kontrolou. Nicméně situace se mění a ne vždy je předvídatelná, program expedice se proto může v závislosti na aktuálním stavu měnit. Nepřipustíme, abychom se naše skupina dostala do situace, kde by hrozilo objektivní nebezpečí. Po pravidelné konzultaci s místními úřady budeme vybírat na základě zkušeností a kontaktů jen bezpečné cesty a bezpečné časy přejezdů. 

Víza a režim vstupu

Aktuálně (prosinec 2023) je potřeba pro vstup do autonomní provinice irácký Kurdistán "vstupní poplatek". Je potřeba mít platný cestovní pas minimálně 6 měsíců po vstupu do Iráku. Za poplatek 70 dolarů obdržíme online povolení k 30 dennímu pobytu. Poplatek není v ceně výpravy. Povolení lze případně zařídit i přímo na letišti, ale vzhledem tomu, že jsme větší skupinka, chceme to mít všichni předem.

Doprava

Letecky z Prahy nebo Vídně. S největší pravděpodobností využijeme přímý let Vídeň - Erbíl. Cena letenky je nyní cca 10 - 15 000 Kč. Na místě se budeme pohybovat společně minibusy, taxíky i jinými druhy dopravy - auta ale půjčovat nebudeme.

Ubytování

Noci budeme trávit v pohodlí místních hotelů nebo hostelů. Doporučujeme vzít tenčí spacák pro jistotu, kdybychom někdy spali více na divoko. 

Stravování

Stravovat se budeme v místních restauracích, jídelnách, stáncích, kde ochutnáme perskou kuchyni Kurdistánu. 

Vybavení a půjčovna

Seznam doporučené výbavy najdeš v tomto checklistu. Důležité části výbavy Ti případně zdůrazní průvodce. Pokud ti něco z výbavy chybí, můžeš si ji půjčit u nás. Půjčovnu najdeš u nás na webu.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. - 2. den

Vyrazíme z Prahy nebo Vídně a doletíme do Erbílu, hlavního města autonomní provincie irácký Kurdistán. Hned po vystoupení z letiště nás praští do nosu směs starých dieselů, vedra, všudypřítomného nepořádku a dotěrných taxikářů - tady je Expedition Club prostě doma. Nebudeme na nic čekat, vezmeme tágo do města, hodíme bágly na hotel a zajdeme rovnou ochutnat místní kulinářské speciality.

Další den navštívíme kurdské textilní muzeum, park minaretů, velký bazar i křesťanskou čtvrť Ainkawa. Podvečer posedíme u vodní dýmky na rozlehlém náměstí s fontánami pod citadelou. 

3. - 8. den

Duhok -  Projdeme velký bazar uprostřed kterého se tyčí hlavní majestátní mešita, která rozhodně stojí za návštěvu. Poblíž Duhoku žijí významné křesťanské, asyrské a chaldejské komunity. Navštívíme impozantní klášter Al Koš postavený na skále a vyjedeme si do ruin vily bývalého prezidenta Iráku Saddáma Hussajna. 

 

Lališ - nejdůležitější svatyně Jezídů. Poslechneme si jejich legendy, dozvíme se, proč chodí v jejich svatém městě bez bot a podíváme se do tajemných podzemních částí hrobky Šejcha ‘Adí ibn Musáfira, kde se uchovává olivový olej, který rozhořívá za soumraku stovky lampiček. Popovídáme si rovněž o zločinech Islámského státu spáchaných na jezídské minoritě.

 

Zoragvan - půldenní trek nalehko k vodopádům. 

 

Akre - městečko na svahu hor, kde probíhají každoroční oslavy kurdského nového roku v březnu. 

9. - 11. den

Ahmedia je nádherné 4000 let staré městečko rozprostírající se na samém vrcholu hory, která působí jako by někdo uřezal vršek a na vzniklé rovině vystavěl město. Ahmedii dominuje minaret, ze kterého se nabízí pohled do malebných údolí divokého Kurdistánu. Romantika, příjemní a neskutečně pohostinní lidé. Budeme odmítat desítky pozvání na večeři.

Rawanduz - město na okraji hluboké rokle, která přetíná horské masivy. Projdeme kaňonem Gali Ali Beg a utáboříme se na protějším břehu pod hvězdami s výhledem na hvězdy s výhledem na vesničky pod námi.  Romantický večer strávíme vyprávěním kurdských příběhů a poznáváním souhvězdí kurdského nebe. Uděláme si jednodenní trek na horu Korek, kde (pokud nás pustí vojáci) navštívíme opuštěnou hvězdárnu s rozstřílenou kupolí od íránských raket.

12-14. den

Sulejmania - toto město se považuje za centrum kurdské kultury. Navštívíme i muzeum Amma Suraka, které představuje symbol Saddámova krutého mučení a seznámíme se s nelidskými praktikami jeho tajných služeb. Rovněž se podíváme do kurdského etnografického muzea a velké mešity.


Halabja- Obyvatelé vesnice Halabja se stali v roce 1988 obětmi Saddámova chemického útoku. Poslechneme si poutavé vyprávění pamětníků a navštívíme místní muzeum vyobrazující kruté scenérie po útoku. 

Dúkán - největší přehrada v iráckém Kurdistánu. Projedeme si přehradou na lodi a navštívíme jeskynní systém Hazar Mard (Jeskyně tisíce mužů), ve které byly nalezeny paleolitické artefakty.

Procházka k vodopádům Ahmad Awa.

15-16. den

Návrat do Erbilu, poslední nákupy na místním bazaru a odlet zpět do Prahy/Vídně.

ukázat další dny

Tvůj průvodceSilvestr Tkáč

Afričan
tlumočník
projektový koordinátor
vizionář
Náš kamarád Silvestr je v dobrém slova smyslu blázen. Není moc lidí, kteří dělají to co on a ještě s takovým nasazením. Vystudoval perštinu v Iránu, pracoval jako tlumočník na velvyslanectví, válka neválka, procestoval všechny země v regionu a o pár let později se přestěhoval do Gambie, aby koordinoval projekty neziskovky Kola pro Afriku a založil firmu na 3D tisk.
Detail průvodce
Martin Ksandr

Garant výpravy

Martin Ksandr

Co je v ceně

  • Veškerou dopravu na místě
  • Veškeré ubytování
  • Zajištění zkušeného průvodce Expedition Clubu včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Mapové a faktografické podklady jak v tištěné, tak elektronické formě.
  • Společné vybavení (expediční lékárnička, Satelitní zařízení, vysílačky atp.)
  • Individuální konzultace ohledně výbavy
  • Práci mou a mých kolegů
  • Pojištění proti úpadku
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Letenky do Kurdistánu
  • Vízum a Individuální pojištění
  • Případné vstupy

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.

Ještě váháš?

Podobné akce Expedition Clubu