24. 1. - 26. 1. 2025
3 290
více
24. 1. - 26. 1. 2025

Lavinový kurz Jeseníky

Tento víkendový kurz ti položí základní kameny znalostí, na kterých můžeš začít stavět své zkušenosti a nadále se zdokonalovat.

Expedice #1266
3 dny24. 1. - 26. 1. 2025
EvropaČeská republika
8Účastníků
Náročnost
2 z 5

Proniknout do lavinové problematiky je otázkou mnoha let zkušeností v terénu a pravidelného tréninku. Pokud tě lákají zimní hory a chceš se zlepšit ve vnímání jejich nástrah, nebo se chystáš proniknout do světa lyžování ve volném trénu a chceš mít povědomí o základních principech bezpečného pohybu, tohle je kurz pro tebe. Dokonale nebudeme přírodním pochodům rozumět nikdy. Většině nástrah jde však předejít nebo je možné je vyřešit. Nejlepší cesta jak na to je začít se učit od lidí, kteří se takovému tématu již déle věnují. 

Co můžeš čekat?

Víkendový kurz by měl položit základní kameny znalostí, na které můžeš začít stavět vlastní zkušenosti a nadále se zdokonalovat. Naučíš se správně volit výstupové trasy i linky sjezdu, vyhodnotit riziko pádu laviny a samozřejmě taky jak pracovat s lavinovým vybavením a jak poskytnout pomoc zasypanému člověku. Večerní bloky věnujeme teorii. Základnem totiž není umět hledat s lavinovým vyhledávačem, ale především v lavině neskončit. Plánování túr, celková příprava a diskuze nad osobními zkušenostmi jsou témata, kterými příjemně vyplníme večery v horské chatě, kterou budeme mít jenom pro sebe.

2
+
5
Turista
Náročnost
Jednodenní túry v zimním terénu

V rámci kurzu budeme trávit většinu dne venku v terénu praktickými nácviky a snahou aplikovat všechnu naučenou teorii do praxe. Počítej tedy s jednodenními túrami do cca 10km, ale zato s dalším nasazením při kopání, vyhledávání a dalších cvičeních.

zobrazit více
Přehled náročností

Obsah kurzu

  • Seznámení se s lavinovou výbavou
  • Metodické bloky lavinové problematiky (faktory vzniku lavin, sněhový profil, zdroje informací, plánování túry)
  • Praktický nácvik - hlavní část kurzu. Celý víkend až na večery strávíme v terénu povídáním o sněhu a lavinách, prací s různými vyhledávači, kopáním sněhových profilů atd.
  • Nácvik vyhledávání samostatně i ve skupině, modelové scénáře lavinových situací
  • Vyhodnocení lavinového nebezpečí v praxi
  • Příprava před túrou - tvorba vlastního plánu túry s ohledem na rizika, vyhodnocení rizika z dostupných zdrojů

Pro koho je kurz určený

Kurz je určený pro začátečníky, kteří se chtějí seznámit s lavinovou problematikou zcela od základů i pro mírně pokročilejší horaly se zkušeností se zimním terénem. Během tří dnů se dozvíš základní informace a naučíš dovednosti, na kterých budeš do budoucna stavět své zkušenosti - to je základem porozumění zimním horám a lavinám. Na kurzu se věnujeme obecné prevenci a plánování při pohybu v zimním terénu. Zmíníme různé přístupy a taktiky pro ty, kteří se chtějí vydat do hor na sněžnicích, nebo na skialpech. Pro skialpinisty může být vhodný také konkrétněji zaměřený skialpovo - lavinový kurz v rakouském Raurisu.

Doprava

Doprava na místo je v režií účastníků. Zkoordinujeme ale domluvu spolujízdy mezi účastníky.

Ubytování

Ubytujeme se v horské chatičce, kterou si pronajmeme pouze pro sebe. Cena za ubytování není v ceně kurzu.

Stravování

Chata bude vybavená klasickou kuchyní a dalším zázemím. Strava zůstává v režii účastníků. Přes den si vystačíme se studenou stravou z batohu, budeme totiž většinu času v terénu.

Vybavení a půjčovna

Veškeré lavinové vybavení ti zapůjčíme v ceně kurzu. Pokud máš ovšem vlastní, bude se ti hodit. Pro pohyb v horách je nutné mít buď sněžnice, nebo skitouringové lyže. Pokud nemáš své, můžeš si je vypůjčit v naší půjčovně.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Sraz na chalupě v Jeseníkách. začátek kurzu v 18:00 hodin. Probereme průběh kurzu a ponoříme se do prvních témat, která budeme potřebovat v následujících dnech v terénu.

2. den

Celodenní pohyb a nácviky v zimním terénu. Budeme se věnovat postupu ve skupině, volbě trasy, práce s lavinovým vyhledávačem, sondou a lopatou a procvičíš si i reálné scénáře lavinové záchrany. Večer se v teoretické přípravě pověnujeme prevenci a plánování túr, faktorům ovlivňujícím lavinovou situaci a dalším tématům.

3. den

Další den v horách. Budeme se věnovat sněhovému profilu, vyhodnocení lavinové situace z terénu a aplikace rozhodovacích strategií v praxi. Také se dotkneme základní první pomoci zasypanému a přejdeme ke komplexnějším scénářům lavinové záchrany.

ukázat další dny

Tvůj průvodceTomáš Kadlec

Horský průvodce
instruktor lezení
skialpinista
dobrodruh

Tom je dobrý týpek, který nezkazí žádnou legraci! Potkáš ho jak ve skalních stěnách, tak ve vysokých horách, nebo v zimě na skialpech a sněžnicích. Jeho hlavním povolání je lektorství lezeckých a průvodcovských kurzů a práci s lidmi má v krvi. Jak sám říká: "Vždy mě zajímá, kdo se mnou jde do hor, jaký je to člověk a co si nese za příběh. Rád s tebou posdílím úsměvné i drsné historky, které hory i život přinesl." Můžeš se na něj spolehnout jako na svého parťáka, který tě nikdy nenechá ve štychu.


Tom je jedním z lektorů našeho kurzu pro horské průvodce.

Detail průvodce
Tom Cimr

Garant výpravy

Tom Cimr

Co je v ceně

  • Zapůjčení kompletního lavinového vybavení
  • Další vybavení pro nácviky a teorii
  • Tištěnná skripta se základy lavinové problematiky
  • Kurz je vedený v malé skupině max 8 osob

Co není v ceně

  • Doprava na místo kurzu
  • Ubytování a jídlo

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Tuto výpravu/kurz/školení, organizuje firma Expedition Club community s.r.o. IČ: 19238355. Nejedná se o kombinaci služeb cestovního ruchu = zájezd.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více ve smluvních podmínkách.




Podobné akce Expedition Clubu