Termín dle domluvy
16 495
více
Termín dle domluvy
Poslední 2 místa
Poslední 2 místa

Lezení ledů v Rakousku

Vícedélkové ledy, technika lezení a metodika pod vedením horského vůdce.

Expedice #1260
EvropaRakousko
2Účastníků
Náročnost
3 z 5

Ledolezení je pro mě spolu s alpinismem královskou disciplínou horolezení. Pro horolezce snad neexistuje více specifický povrch k lezení, než je právě přírodní led. Zkušenosti, správnou techniku, cit pro podmínky a lavinové nebezpečí je zde potřeba pěstovat dlouhé roky. Pokud se však k lezení v ledu odhodláš, zjistíš, že přináší jedny z nejintenzivnějších a nejkrásnějších zážitků v horách.

Během tří dní se pod vedením horského vůdce naučíš správně zasekávat cepíny i mačky. Šetřit sílu během výstupu správnou technikou i důvěřovat šroubům zavrtaným do ledů. Podle tvé zdatnosti můžeme lézt i opravdu masivní vícedélkové ledopády, nebo si raději procvičit základy na kratších a méně strmých stěnách.

Výpravy s horským vůdcem UIAGM

Výprava probíhá pod vedením horského vůdce UIAGM - aspiranta. Individuální přístup horského vůdce zaručuje i malá skupina. Na lezení ledů budeme maximálně 3. Tento počet nám zároveň dává výhodu flexibility a vyššího bezpečí. Tom je už druhým rokem doma v Tirolsku, Ledy kolem Felbertauren tunelo, nebo v dál na západ v Ötztalu a jeho okolí tak zná jako své boty.

3
+
5
Průzkumník
Náročnost
Alpinista

Ledolezení je velmi specifická disciplína. Odhodlat se ke zdolávání zamrzlých vodopádů chce notnou dávku odvahy, ale přináší o to intenzivnější zážitky. Obtížnost se hodnotí velmi náročně - závisí totiž extrémně na aktuálních podmínkách. Pokud ale máš za sebou alespoň základní zkušenosti s lezením na stěně, nebo ještě lépe na skalách, je to disciplína, do které můžeš snadno proniknout a zamilovat si ji.

Obtížnost programu zvolíme individuálně po naší domluvě. První den programu zahájíme v Eisareně osttirol, ledovém hřišti, kde se pohodlně rozlezeme, projdeme si techniku lezení i základní metodické postupy pro lezení "venku". Můžeš si to i vyzkoušet těžší ledy na toprope, nebo rovnou vytáhnout něco na prvním v bezpečném prostředí. Další program zvolíme podle tvé zdatnosti a podmínek. Od kratších ledopádů až po poctivé vícedélkové rampouchy, které nám zaberou celý den. V okolí Felbertaurentunelu natékají ledy v obtížnostech od II - V WI

zobrazit více
Přehled náročností

Doprava

Doprava na místo je v režii účastníků. 

Ubytování

Ubytování není v ceně výpravy. Dle podmínek zvolíme ideální destinaci a domluvíme zde společné ubytování na 3 noci.

Vybavení a půjčovna

Na ledolezení budeš potřebovat především kvalitní zimní oblečení, pevné boty a ledolezeckou výbavu. Ta zahrnuje především lezecké mačky a lezecké cepíny. Oboje ti v ceně výpravy zapůjčíme zdarma. Zároveň je nutná kompletní lavinová výbava (vyhledávač, sondu a lopatu). 

Co cestou uvidíš?

Jednotlivé dny budeme plánovat především s ohledem na podmínky tak, abychom využili maximum času. Na základě podmínek zvolíme také ideální oblast.

1. den

Nájezdový den/přespání.

2. den

První den strávíme v Eisareně Osttirol. Projedeme trochu metodiky, techniku lezení a taky si pořádně zalezeme, nabídka je tu totiž opravdu pestrá. Najdou se tu jednodélkové ledy v obtížnostech od I - V. Většina navíc s možností lezení na toprope, ale můžeš si i vyzkoušet vytáhnout svou první cestu v bezpečném prostředí.

3. den

Dle podmínek zvolíme některý z okolních ledů, který bude v dobré podmínce. Přirozenou volbou jsou dlouhé ledy nejbližším okolí Felbertauren tunelu. To už je opravdová ledolezecká maturita. Vícedélkové cesty v zamrzlé vodě, kde je člověk odkázaný pouze na cepíny, mačky a lano, které spojuje dva horolezce.

4. den

Vylezeme opět některý z vícedélkových ledopádů, tentokrát raději zvolíme některý z rychleji dostupných, abychom to časově sladili i s cestou domů. Po návratu k autu cesta zpět do ČR.

ukázat další dny

Tvůj průvodceTom Cimr

Srdcař
idealista
instruktor
horolezec

Největší srdcař, který do klubu vkládá to nejlepší ze sebe, za každou cenu. Expe je jeho denním chlebem, jeho vášní a občas i noční můrou. Tom patří do hor a rozhodl se jít jim v životě naproti. Jeho snem je stát se horským vůdcem UIAGM a od roku 2022 je tomuto snu o pořádný krok blíže - stal se oficiálně adeptem na horského vůdce!

Detail průvodce
Tom Cimr

Garant výpravy

Tom Cimr

Uvedená cena je platná při účasti dvou osob. Cena za vedení jednoho účastníka je 29990,-

Co je v ceně

  • Služby horského vůdce UIAGM v maximálím poměru 1:2
  • Zapůjčení lezeckých cepínů a maček
  • Veškeré další nutné vybavení

Co není v ceně

  • Doprava na místo (zkoordinujeme společnou spolujízdu)
  • Ubytování

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Jak je to s řízením?

Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z Vašich řad. Ti kdo sedí na předních sedadlech nikdy nespí a mají za úkol konverzovat s řidičem a udržovat jej bdělého.

Podobné akce Expedition Clubu