30. 8. - 1. 9. 2024
350
více
30. 8. - 1. 9. 2024
Již proběhlo

Víkendovka - Hochschwab

Expedition club je především komunitou. Víkendovky proto organizujeme pro naše členy zdarma. Tuto konkrétně pod vedením účastníků našeho kurzu horského průvodce.

Expedice #1275
3 dny30. 8. - 1. 9. 2024
ČeskoČeská republika
8Účastníků
Náročnost
3 z 5

Na přelomu srpna a září se chystáme na dvoudenní přechod krásného hřebene pohoří Hochschwab, které je z českých hranic co by kamenem dohodil. Hlavním cílem bude výstup na stejnojmennou horu tyčící se do výšky 2277 m n. m. Tento vápencový hřeben je tvořen vysokými masivními štíty s několikasetmetrovými stěnami, hlubokými dolinami a typickými alpskými loukami. Oblast je domovem největší populace kamzíků v Evropě. Během výstupu zajisté spatříme tato elegantní zvířata jak bez problémů zdolávají terén, ve kterém většina z nás působí neohrabaně. Půjdeme na těžko, a vše potřebné si budeme brát s sebou. Výstup nebude úplně zadarmo, ale nádherné výhledy a vysokohorské pivo budou vítanou odměnou za trochu dřiny. 

Víkendovky pod vedením účastníků kurzu horského průvodce

Víkendové výpravy jsou pravidelnou součástí naší činnosti. Jsou totiž cestou, jak se naši členové můžou potkat a užit si pár dní v přírodě. Víkendovky proto organizujeme bez nároku na zisk, pouze pro stmelení naší komunity. Tuto víkendovku vede Michal, účastník našeho kurzu horského průvodce v rámci průvodcovské praxe ke kurzu. Nemusíš se bát, za všechny naše účastníky dáme ruku do ohně, patří totiž k nám stejně jako průvodci a aktivní členové.

3
5
Průzkumník
Náročnost
Jednodenní túry a lehké výlety
Tato akce je pro lidi, kteří mají rádi pohyb, ale nechtějí se tahat s těžkým batohem a touží si spíš vychutnat okolí. Pokud nemáš problém vyjít na lehko na kopec, srovnatelný s Lysou horou v Beskydech, máš vyhráno. Čekají nás jednodenní výlety na lehko do 25 km s převýšením cca 1000 výškových m. 
zobrazit více
Přehled náročností

Doprava

V pátek odjezd v 16:00 h z Brna, případně 14:00 z Prahy . Na místo se dopravíme společně osobními auty, po předchozí domluvě. Bude potřeba vzít minimálně 2 auta., přičemž jedno zajistí průvodce. Z Brna zabere doprava cca 3 hodiny,  z Prahy 5 hodin. Navečer pak přjedeme do kempu Rosskogler ve vesničce Seebach.                     

Ubytování

Spát budeme ve vlastních stanech. V pátek se utáboříme ve stanu v kempu Rosskogler. V sobotu budeme stanovat pod vrcholem v blízkosti chaty Schiestlhaus.

Stravování

Ve vlastní režii. Obědy formou svačiny, večeře a snídaně si budeme vařit. Doporučuji vytvoření skupinek pro společné vaření. Bude možnost využít také kuchyni na chatě Schiestlhaus a určitě nás tady čeká i zasloužěné vrcholové pivo. 

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Z Brna bude odjezd v 16:00 h. Doprava do kempu ve vesničce Seebach zabere zhruba 3 hodiny. Večer postavíme stany, a využijeme zázemí pohodlného vybaveného kempu. Proběhne seznamovací kolečko a pak se uložíme ke spánku před sobotním výstupem.

2. den

Po ranním probuzení a snídani se přesuneme auty 9 km na parkoviště ve vesnici Seewiesen. Tam auta zanecháme a vydáme se po červené značce k vrcholu Hochschwabu. Čeká nás poměrně dlouhý výstup na těžko, celkem zhruba 17 km s převýšením 1764 metrů. Po zdolání vrcholu sestoupíme necelý kilometr k chatě Schiestlhaus, vedle které se utáboříme. Na chatě si můžeme dát pivo a budeme pozorovat západ Slunce.

3. den

V neděli si uděláme pohodovou snídani a po hřebeni se vydáme severní stezkou zpět dolů. Budeme míjet vrcholy Hutkogel, Ringkarwand neo Brandlmauer. U rozcestníku nad Seewiesenem se vydáme dál po zelené značce, které se budeme držet až do cíle k parkovišti. Pokud bude zájem a dobré počasí, tak lze trasu prodloužit dle přání skupiny. Odjezd zpět do Brna a dál. 

ukázat další dny

Tvůj průvodceMichal Bernát

Cestovatel
Nadšenec
Knihomol
Účastník kurzu HP

Ve volném čase rád běhá, hraje tenis a sem tam si střihne triatlon. Cestuje po celém světě od svých 20 let. Nejvíce ho učarovala Čína, Srí Lanka, Kyrgyzstán a nově Peru. Jelikož je Michal zvídavý tvor, tak se snaží o nových zemích dozvědět co nejvíce zajímavostí z knih a rozhovorů s místními obyvateli. Historky pak rád předává posluchačům ve svých cestovatelských přednáškách. Profesně se věnuje vedení lidí a tudíž se těší na zvládání veselých i kritických situací s různými cestovatelskými nadšenci. 

Detail průvodce
Vít Dubec

Garant výpravy

Vít Dubec
  • Víkendovky organizujeme bez nároku na zisk. 

Co je v ceně

  • Průvodce zajišťuje organizační a morální podporu
  • Nejnutnější náklady pro průvodce
  • Přespání v kempu

Co není v ceně

  • Doprava na místo srazu a domů po skončení akce (doporučujeme auty)
  • Vlastní jídlo
  • individuální pojištění

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společnou výpravu členů spolku Expedition Club International z.s., která je plně zajištěna spolkem Expedition Club International z.s. IČ: 05709741. Výprava je nezisková. Mimořádný členský příspěvek slouží pouze na pokrytí nákladů spojených s organizací výpravy. Nejedná se o kombinaci služeb cestovního ruchu = zájezd.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 3. Pravidel Spolku

Jak je to s řízením?

Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z Vašich řad. Ti kdo sedí na předních sedadlech nikdy nespí a mají za úkol konverzovat s řidičem a udržovat jej bdělého.

Účastníci kurzu horského průvodce

Některé víkendovky nevedou naši průvodci, ale účastníci kurzu horského průvodce v rámci průvodcovské praxe ke kurzu. Nemusíš se bát, za všechny naše účastníky dáme ruku do ohně a přípravu s nimi konzultujeme. Naopak budeme rádi, pokud od tebe průvdoce dostane zpětnou vazbu ke svému výkonu.

Víkendovky, stejně jako další členské akce organizujeme nekomerčně. Chceme vytvořit prostor pro potkávání lidí z naší komunity. Na akci fungujeme jako parta kamarádů, kteří jsou si rovni.

Ještě váháš?

Podobné akce Expedition Clubu