10. 1. - 14. 1. 2025
8 290
více
10. 1. - 14. 1. 2025

Skialpo-lavinový kurz v Rauris

Tři skialpové túry, den věnovaný lavinové metodice a další přednášky k bezpečnému pohybu v zimním terénu.

Expedice #1257
5 dnů10. 1. - 14. 1. 2025
EvropaRakousko
7Účastníků
Náročnost
3 z 5

Severní strana Glocknergruppe je krásným hřištěm k seznámení se skialpovými lyžemi, stoupáním na pásech i ideálním terénem pro první oblouky mimo sjezdovku.  Procvičíš si základní techniky stoupání, otoček i techniky sjezdu. Celkem strávíme 3 dny na jednodenních túrách z chaty a jeden den věnujeme plně nácviku lavinové záchrany. Během dní strávených v terénu zasadíme do kontextu nejen lavinovou prevenci, ale i strategii výstupů a sjezdů s ohledem na aktuální podmínky. To vše s cílem, aby jsi nasbíral/a maximální znalosti pro samostatný pohyb na skialpech. 

Výpravy s horským vůdcem UIAGM

Výprava probíhá pod vedením horského vůdce UIAGM - aspiranta. Individuální přístup horského vůdce zaručuje i malá skupina. Pod vedením horských vůdců - aspirantů je maximální počet účastníků omezen na 7. Tento počet nám zároveň dává výhodu flexibility a vyššího bezpečí. Tom je už druhým rokem doma v Tyrolsku, Rauris a jeho okolí tak zná téměř jako domácí terény Stubaie a Oetztalu. 

3
5
Průzkumník
Náročnost
Skialpinismus s lidskou tváří
Pokud se chceš zúčastnit, potřebuješ rozumnou fyzickou zdatnost - na jednodenních túrách našlapeme vždy převýšení okolo 1000m. Na druhou stranu budeme volit jednoduché terény, aby bylo dostatek času na seznámení s pohybem na lyžích a pilování techniky. Ve zkratce - nemusíš mít předchozí zkušenosti se skialpovými lyžemi ani terénem, vhodné ale je nebýt úplný začátečník na lyžích. Pokud tedy sjedeš na sjezdovkách alespoň červenou sjezdovku, neměl/a bys mít problém. Skialpové túry přizpůsobíme aktuálním podmínkám.
zobrazit více
Přehled náročností

Doprava

Doprava na místo je v režii účastníků. Pomůžeme ale zkoordinovat společnou spolujízdu z ČR ať nejede každý vlastním autem.

Ubytování

Ubytování není v ceně výpravy. 4 noci strávíme na krásné chatě Kolm-Saigurn Naturfreundehaus. pro členy Alpenverreinu je cena za ubytování 47eur/noc s polopenzí

Vybavení a půjčovna

Na výpravu budeš potřebovat především kompletní skialpovou výbavu, tedy skialpové lyže a pásy, teleskopické hůlky, lyžařskou přilbu a kompletní lavinovou výbavu (vyhledávač, sondu a lopatu). 

 

Skialpovou výbavu si můžeš zapůjčit v půjčovnách Rockpoint, v rámci výpravy máš dokonce jednorázovou slevu do půjčovny.

Co cestou uvidíš?

Jednotlivé dny budeme plánovat především s ohledem na podmínky tak, abychom využili maximum času pro túry a sjezdy.

1. den

Příjezdový den. V odpoledních hodinách se potkáme na parkovišti pod chatou a vyšlápneme si nahoru. Po domluvě můžeme využít vyvezení věcí rolbou.

2. - 3. den

Podnikneme dvě skialpové túry přizpůsobené aktuálním podmínkám i zdatnosti celé skupiny. První den se budeme věnovat spíš technice výstupu i sjezdu v lehčích terénech, druhý den můžeme podle situace vyzkoušet i komplexnější výstupy a sjezdy. Každý večer se také budeme věnovat teoretické přípravě k samostatnému plánování túr, strategii a lavinové prevenci, abychom tyto informace mohli během dní zasadit do kontextu v terénu.

4. den

Celý den věnujeme praktickým nácvikům lavinové záchrany, rozborům sněhových profilů a společné koordinaci při krizových situacích. Vyzkoušíš si najít zasypanou osobu v lavině, vyhodnocovat jednotlivé vrstvy sněhu v profilu a poskytnout základní první pomoc.

5. den

Zvolíme krátkou dopolední túru po okolí, abychom si ještě užili posledního dne v horách a po poledni sjedeme na lyžích zpět k autům a vydáme se na cestu do ČR.

ukázat další dny

Tvůj průvodceTom Cimr

Srdcař
idealista
instruktor
horolezec

Největší srdcař, který do klubu vkládá to nejlepší ze sebe, za každou cenu. Expe je jeho denním chlebem, jeho vášní a občas i noční můrou. Tom patří do hor a rozhodl se jít jim v životě naproti. Jeho snem je stát se horským vůdcem UIAGM a od roku 2022 je tomuto snu o pořádný krok blíže - stal se oficiálně adeptem na horského vůdce!

Detail průvodce
Tom Cimr

Garant výpravy

Tom Cimr

Co je v ceně

  • Služby horského vůdce UIAGM v malé skupině 7 osob
  • Materiály pro teoretickou přípravu, mapy, skripta, další pomůcky
  • Možnost zapůjčení skialpového vybavení z testovacího centra Rockpointu (Dynafit, ATK, Ski Trab a další) v prodejnách Rockpoint se slevou

Co není v ceně

  • Doprava na místo (zkoordinujeme společnou spolujízdu)
  • Ubytování
  • Vývoz věcí na chatu dle domluvy

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Tuto výpravu/kurz/školení, organizuje firma Expedition Club community s.r.o. IČ: 19238355. Nejedná se o kombinaci služeb cestovního ruchu = zájezd.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více ve smluvních podmínkách.




Podobné akce Expedition Clubu