8. 3. - 16. 3. 2025
16 490
letenka cca 13000 Kč
více
8. 3. - 16. 3. 2025

Ázerbájdžán a Nachičevan

Země ohně a vody krčící se ve stínu Kavkazu, navíc se svou bizarní exklávou

Expedice #1319
9 dnů8. 3. - 16. 3. 2025
AsieÁzerbájdžán
9Účastníků
Náročnost
2 z 5

Ázerbájdžán je brána mezi Evropou a Asií. Zvláštní směs Turecka, Persie, postsovětského režimu a čerstvě nabytého ropného bohatství. Země ohně a vody krčící se ve stínu Kavkazu, lehce opomíjená ve srovnání se sousední Gruzií a Arménií, které přitahují mnohem více cestovatelů. Znamená to, že je Ázerbájdžán méně zajímavý? Rozhodně ne! Na horách ještě bude sníh, a proto tentokrát nezamíříme na Kavkaz, ale do Nachičevanské autonomní republiky, bizarního pozůstatku rozpadu Sovětského svazu vklíněného mezi Arménii, Írán a Turecko. Že jsi o této republice nikdy neslyšel? Nevadí, na její návštěvu určitě jen tak nezapomeneš.

Země kontrastů a rozmanitosti

Hornatá země s divokou přírodou a bahenními sopkami, věčně hořícími plameny nad ložisky zemního plynu, mohutnými horami, chudým venkovem, ale i pohádkově bohatým Baku s nablýskanými mešitami a mrakodrapy. Země, kde se můžeš vykoupat v moři (i když falešném), v termálních vřídlech, ale taky v ropných koupelích. Země, kde můžeš obdivovat staré karavanseráje a okázalé chánské paláce, ale také nasávat atmosféru malebného venkova skrývajícího se pod zasněženými štíty Kavkazu. Země, která se otevřela pro cizince relativně nedávno, a proto tam není přecpáno – pojďme toho včas využít!

2
+
5
Turista
Náročnost
Jednodenní túry a lehké výlety
Tato výprava je pro lidi, kteří mají rádi pohyb, ale nechtějí se tahat s těžkým batohem a touží si spíš vychutnat okolí. Pokud nemáš problém vyjít na lehko na kopec, srovnatelný s Lysou horou v Beskydech, máš vyhráno.
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Ázerbájdžán je bezpečná země. Kriminalita je velmi nízká. Je však třeba se vyvarovat kritice režimu a raději i diskuzím o Arménii a Náhorním Karabachu.

Víza a režim vstupu

Do Ázerbájdžánu je nutné mít pas s biometrickými údaji. Pas musí být platný minimálně 6 měsíců po skončení akce. POZOR! Ázerbájdžán odmítá vstup lidem, kteří mají v pasu důkaz o návštěvě Arménie. V případě návštěvy Náhorního Karabachu může dojít i k udělení doživotního zákazu vstupu do Ázerbájdžánu. V takovém případě je nutné si včas vyřídit čistý pas. Vízum do Ázerbájdžánu se vyřizuje předem na internetu, stojí 26 USD a přijde ti do 3 dnů online. S jeho vyřízením ti pomůžeme. Od minulého roku jsou zrušena veškerá covid opatření, není tedy potřeba žádné covid očkování.

Doprava

Poletíme společně z Prahy / Vídně do Baku. Koupi letenek domluvíme společně na stejný termín. V Baku si to projedeme taxíky a potom na nás budou čekat offroady - které jsou vhodné na všechny vozovky světa. Do Nachičevanu přeletíme a opět si půjčíme auta. Návrat zpátky bude na ose Nachičevan - Baku - Praha/Vídeň. Řídit bude průvodce a 1 řidič z řad účastníků.

Ubytování

Po většinu výpravy budeme spát v místních hotelech. Pokoje budou povětšinou po 2 - 4 lidech.

Stravování

Občerstvení a stravování je ponecháno individuálně na každém účastníkovi. Ázerbájdžánská kuchyně je směsí turecké a perské. Naprostou klasikou je plov (rýže ochucená šafránem s bylinkami, zeleninou a masem), jinak se setkáš se spoustou masa, plněnými knedlíčky, několika druhy chleba, rajčaty, lilky a čerstvým sýrem. Někomu může jídlo přijít poněkud olejnaté. Dle minulé výpravy je skoro nemožné mimo Baku sehnat kafe, a to ani 3v1, tzn. lepší si vzít z domova. To samozřejmě doplníme degustací místního vína a koňaku, případně čaje.

Vybavení a půjčovna

Budeme se pohybovat jak ve městě, tak v horách. Vezměte si proto s sebou normální oblečení, ale i oblečení na hory. Seznam doporučené výbavy najdeš v tomto checklistu. Důležité části výbavy Ti případně zdůrazní průvodce. Pokud ti něco z výbavy chybí, můžeš si ji půjčit u nás. Půjčovnu najdeš ZDE. Pro výstup na Bazardüzü ani Shahdagh není potřeba mít mačky, cepín ani sedák. Stačí Ti kvalitní pohorky, teplé oblečení a nepromokavá bunda.

Nachičevanská autonomní republika

Jako většina oblastí v regionu, i v Nachičevanu se střídali národy i mocnosti. Arménie, Turecko, Rusové, Sověti, Azerové.... na rozdíl od nedávno zaniklého Náhorního Karabachu, tady ale rozpad sovětského svazu proběhl relativně bezbolestně. Oblast byla sice samozřejmě zasažena všemi karabašskými válkami, ale její mezinárodní status jako autonomní republiky nikdy nezpochybňuje. Oblast by měla být oficiálně připojena k Azerbájždánu tzv. Zangezurským koridorem skrze Arménii, ale jestli se to tak někdy stane, to neví nikdo. Republiku navštíví ročně maximálně stovky turistů, zažijeme tady tedy maximálně autentický zážitek.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Do Ázerbájdžánu odletíme pravděpodobně s Turkish Airlines s přestupem v Istanbulu.  Rozhodneme se však až podle ceny letenek. Přiletíme-li rozumně, projdeme se po městě.

2. den

Dnešní den strávíme v metropoli Baku. Projdeme si jak staré Baku a historické monumenty, tak i moderní architektonické výstřednosti – plamenné věže či kulturní centrum Heydara Aliyeva. Navštívíme jedno z mnoha muzeí jako muzeum koberců či miniaturních knížek.  A určitě nás nemine ani restaurace s dobrým jídlem a večer nad koštovačkou místního vína či pálenky. Spaní na hotelu

3. den

Ráno si vyzvedneme offroady.  Potom pojedeme na jih od Baku kde se nachází Qobustan – oblast proslulá zaprvé petroglyfy starými až pět tisíc let, zadruhé množstvím miniaturních bahenních vulkánů. Není moc míst na světě, kde lze takové úkazy vidět, a není moc míst na světě, kde se v nich dá i vykoupat :-D Sopky jsou směsicí horké vody a plynů a bublají po celý den i noc. Po cestě se zastavíme u významné mešity Bibi Heybat, ze které je výhled na masivní ropná pole. Večer přejedeme do Lahiče, města známého svými kamennými domy a kovotepci. Spaní v hotelu. 

4. den

Ráno vyrazíme do Naftalenu, města proslulého údajně léčivými ropnými lázněmi. V Naftalenu bychom chtěli být ideálně cca ve 14, abychom si tu koupel dostatečně užili :). Přísáhám ti, že to bude jeden z nejbizarnějších zážitků, co kdy zažiješ. Spaní v hotelu. 

5. den

Dnes si poprvé protáhneme nohy a vydáme se k branám NP Goygol. Ten už se nachází jen kousek od bývalého Náhorního Karabachu. Je to ideální místo proto se podivovat nad tím, z jakého důvodu se o toto místo 30 let válčilo.... My se půjdeme podívat k jezerům, ze kterých je krásný pohled na horu Kepez. Odpoledne přejezd do Sheki, subjektivně nejhezčí město Ázerbajdžánu. Prohlídka města, odpočinek, večerní pohoda. Spánek hotel.

6. den

Ráno si prohlédneme městečko Sheki a vyrazíme na dlouhý přejezd ke Candy Cane Mountains a hoře Beshbarmaq. Ta je pro Azerbájždánce posvátná a je z ní nádherný výhled na celé Kaspické moře. Podle času a ceny letů buď odlet do Nachičevanu dnes pozdě večer nebo zítra ráno. Spánek každopádně na hotelu.

7. den

Ráno vstaneme a začneme se pomalu pouštět do objevování této bizarní autonomní republiky. Obří 4proudou dálnicí, kdysi důležitou tepnou sovětského svazu, teď jen jednou za čas projede íránský kamión. Železnice hostí jen jeden kamion týdně a každých pár kilometrů potkáme pomníky vojáků padlých v nějaké z karabašských válek... Výlet zahájíme v solných dolech Duzdag, odkud se přeseneme k mauzoleu Garabaghlar. Další zastávkou bude potom posvátná jeskyně Ashabi-Kahf. Díky její zmínce v Koránu je jedním z nejnavštěvovanějších míst v oblasti.

8. den

Dnes nás čeká největší highlight celého výletu - Alinja. Téhle pevnosti na vrcholu kopce se někdy přezdívá Machu Picchu a až tu budeš, pochopíš, proč. Před místními takticky pomlčíme o arménském původu pevnosti a radši se zaměříme na obdivování více než 1000 let staré památky. Výstup sem si musíš zasloužit, je to totiž víc než 1000 schodů. Cestou potkáme ještě nepřehlédnutelný kopec Ilandagh, který podle pověsti rozťala Noemova archa. Při následné návštěve hrobky Khanegah budeme taky taktně mlčet o jejím nenapádném arménském vzhledu. Prohlédneme si i mešitu a minaret Gulustan. Podle času bychom se ještě zajeli podívat k jezeru Batabat - jestli nás tedy armáda pustí. Podle času odletu odlet dnes večer nebo zítra ráno.

9. den

Odlet domů.

ukázat další dny

Tvůj průvodceMartina Podhůrská

Cestovatelka
fotografka
hledačka pokladů
milovnice pizzy

Marťa má slabost pro pouště, hory a pizzu. Baví ji cizí jazyky a roadtripy, často kouká na svět skrz foťák, s radostí vstává na východy slunce a snad není země, kam by ji to nelákalo. Vždycky říkala, že až vyroste, bude jako dobrodruh Nathan Drake.

Detail průvodce
Honza Bořil

Garant výpravy

Honza Bořil

Co je v ceně

  • Pronájem offroadů na místě, pojištění auta a všechny náklady s tím spojené
  • Veškeré ubytování v rámci programu
  • Veškerou ostatní dopravu na místě
  • Zajištění průvodcovských služeb, včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Individuální konzultace ohledně výbavy
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak v elektronické formě - GPS
  • Práci mou a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička atp.)
  • Pojištění proti úpadku CK
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Letenku do Baku (cca 10000 Kč)
  • Vnitrostátní zpáteční letenku do Nachičevanu (cca 3500 Kč)
  • Vízum (26 USD) a individuální pojištění
  • Jídlo a vstupy (cca 50 USD)

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.

Podobné akce Expedition Clubu