25. 1. - 7. 2. 2025
25 990
letenka cca 10000 Kč
více
25. 1. - 7. 2. 2025

Saúdská Arábie

Moderní města plná mrakodrapů, palmové oázy i nekonečné duny pouště Rub-al Chálí.

Expedice #1106
14 dnů25. 1. - 7. 2. 2025
AsieSaudská Arábie
9Účastníků
Náročnost
2 z 5

Saúdská Arábie je plná kontrastů, tisíciletá historie se tu setkává s futuristickými ambicemi. Na jedné straně se rozprostírají nekonečné písečné duny Rub' al Chálí,  na druhé zase tajemné ruiny Nabatejců v Al-Ule, připomínající jordánskou Petru. Ve městech září nové mrakodrapy, zrcadlové domy, okruh Formule1 i plovoucí mešita, rozruch panuje i kolem stavby futuristického města Neom. Mimo města ale pořád vládne drsné pouštní klima a nejspolelivějším dopravním prostředkem jsou stále velbloudi. My si užijeme jak ruch měst, tak i poklid oáz, náhorních plošin, i nekonečnost pouště.

 

Saudská Arábie

Saúdská Arábie byla po dlouhé roky velice uzavřenou zemí. Jejími návštěvníky byli převážně věřící, mířící do dvou z nejposvátnějších míst světa – do Mekky a Mediny, kam každoročně proudí miliony muslimských poutníků. Běžným turistům své brány oficiálně otevřela až v září 2019, kdy zavedla nový systém turistických víz. S přílivem turistů se země zákonitě a rychle mění. Naštěstí pro nás tento kout světa turisté ještě pořádně neobjevili, takže máme šanci být tu jako jedni z prvních a poznat tuto zemi v její syrové podobě.

2
5
Turista
Náročnost
Jednodenní túry a lehké výlety
Tato výprava je pro lidi, kteří mají rádi pohyb, ale nechtějí se tahat s těžkým batohem a touží si spíš vychutnat okolí. Pokud nemáš problém vyjít na lehko na kopec, srovnatelný s Lysou horou v Beskydech, máš vyhráno.
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Turisticky jde o bezpečnou zemi, lidé jsou přátelští a nápomocní. Žádné mimořádné nebezpečí nám v současné chvíli ze strany jeho obyvatel nehrozí, situace v zemi je velmi poklidná a chování k turistům je nadmíru vstřícné. Je třeba respektovat kulturní odlišnosti a dodržovat elementární pravidla slušného chování a vzájemného respektu.

 

Víza a režim vstupu

Pro vstup do Saúdské Arábie je třeba cestovní pas s platností delší než půl roku. Je rovněž nutné si vyřídit předem elektronické vstupní vízum, které stojí kolem 3000 Kč. Se zařízením víza ti pomůžeme.

Doprava

Doprava letecky. Letenky nejsou v ceně. Preferujeme společný odlet i přílet, tudíž letenky koupíme po předchozí domluvě na stejný termín. Poletíme z Prahy/Vídně do Džiddy nebo Rijádu. Kdo bude chtít, může si výlet prodloužit o návštěvu Bahrajnu. Předpokládám, že letenka bude stát do 10.000 Kč

 

Hned na letišti si půjčíme auta, která budeme mít po celou dobu pobytu. Jedno auto bude řídit průvodce, druhé auto někdo způsobilý a ochotný – auto je pojištěné + je to automat. Najedeme cca 3000 km. Silnice v Saudské Arábii jsou kvalitní a nemusíme se bát zajet ani mimo ně. Na celou akci si totiž půjčujeme pohodlná 4x4 auta, která si poradí i s horším terénem. 

Ubytování

Ve větších městech přespíme v hostelu, předpokládáme, že uvnitř budeme spát přibližně 5 nocí. Na poušti budeme nocovat buď v beduínských stanech, nebo pod hvězdami. Stany a spacáky tedy s sebou.

Jídlo

V rámci výpravy není zajištěno občerstvení a stravování. Je tedy ponecháno individuálně na každém účastníkovi. Bude možné nakoupit v tamních obchodech a tím zároveň vyzkoušet místní delikatesy a speciality. V autě bude velká plynová bomba a koupíme grill, abychom mohli po večerech sedět u ohně.

Vybavení a půjčovna

Seznam doporučené výbavy najdeš v členské sekci po schválení přihlášky. Důležité části výbavy Ti případně zdůrazní průvodce. Pokud ti něco z výbavy chybí, můžeš si ji půjčit u nás. Půjčovnu najdeš ZDE.

S výbavou asi trochu zamíchají možnosti, které budou v rámci letenek. Pokud by se nám podařilo zabalit do příručních zavazadel, bylo by to skvělé. Další možností je přikoupit jedno nebo dvě odbavená zavazadla, kam bychom naskládali vše neskladné a objemné, jako například stany. Nic vyloženě extra nebude třeba.

Co cestou uvidíš?

Daleko důležitější než přesné dodržení plánu je si cestu náležitě užít. Proto se jej nebudeme křečovitě držet. Itinerář ti poslouží pro představu, co všechno můžeme zažít. A proto je plán akce pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Přiletíme do Džiddy, pravděpodobně až večer, takže se rovnou ubytujeme, ať jsme čerství na další den.

2. den

Tenhle den věnujeme poznávání města Jeddah, brány do Mekky. Nejprve navštívíme plovoucí mešitu na pobřeží Rudého moře, která stojí na sloupech a vytváří iluzi, že se vznáší nad vodou. Pak zamíříme do starého města Al-Balad, kde si prohlédneme tradiční korálové domy a úzké uličky. Užijeme si místní trhy, ochutnáme speciality místní kuchyně, například humus, grilované maso nebo lahodné sladkosti jako baklavu a nakoupíme zásoby na cestu do pouště. Večer se určitě projdeme po promenádě kolem Rudého Moře.

3. den

Dopoledne přejedeme do Mediny, jednoho z nejvýznamějších poutních míst světa. Odpoledne věnujeme prohlídce města.  Střední část města je sice přístupná jen pro muslimy, my si projdeme alespoň místní bazaar a zajdeme se podívat na Prorokovu mešitu. Zkusíme zajít také na hřbitov, kde je prorok Mohamed pohřben. 

4. den

Čeká nás dlouhý přejezd pouští. Cestou navštívíme staré pozůstatky železnice, kde kdysi probíhala slavná vzpoura proti Osmanské říši.Projdeme se mezi zchátralými vagony a představíme si, jak zde před více než stoletím probíhaly vojenské operace pod vedením legendárního Lawrence z Arábie. Večer dorazíme do Al Uly, kde se ubytujeme a odpočineme si.

5. - 6. den

Dva dny strávíme v Al Ule, která je známá svou oázou a nádhernými památkami. Navštívíme slavnou Hegru, kterou mnozí přirovnávají k jordánské Petře, a projdeme si skalní hrobky vytesané do písečných skal, prohlédneme si Sloní skálu i Zrcadlový dům. Vychutnáme si dechberoucí scenérie pouště a načerpáme atmosféru tohoto historického místa. Večer si zajedeme do hor na západ slunce a v noci si zase vychutnáme noční Hegru a pozorování hvězdné oblohy.

7. - 8. den

Brzy ráno se vydáme do Wadi Disah, které je známé svými úchvatnými kaňony, vodopády a bujnou vegetací, což z něj činí jedno z nejkrásnějších údolí v Saúdské Arábii. My tu strávíme den nebo dva prozkoumáváním kaňonů a skalních útvarů tohoto fascinujícího wádí. Můžeme si užít piknik a treky uprostřed této krásné přírodní oblasti, ochutnáme místní datle a třeba se i zvládneme v některém z místních kaňonů vykoupat. Druhý večer se vrátíme zpět do Al Uly.

9. den

Pomalu zamíříme směr Rijád. Ráno se přesuneme do města Ha'il, kde nás čeká procházka pouští ke slavné skále rozdělené napůl. Prohlédneme si tu starověké petroglyfy, které z této oblasti dělají významné archeologické naleziště. 

10. den

Čeká nás dlouhý přejezd, který si zpříjemníme zastávkami v oázách a návštěvou tradičního trhu s velbloudy. Večer nás čeká návštěva Ushaiqer Heritage Village, kde si projdeme tradiční domy a uvidíme, jak se tu žilo dříve.

11. den

Jedním z vrcholů našeho výletu bude návštěva Edge of the World, dramatické skalní vyhlídky, která nabízí panoramatický výhled na nekonečnou poušť.  Ugrilujeme si něco dobrého k večeři a podíváme se na západ slunce z kraje světa.Přenocujeme někde v blízkosti vyhlídky a užijeme si spaní pod hvězdami.

12. den

Po východu slunce se vydáme na cestu do Rijádu, hlavního města Saúdské Arábie. Odpoledne strávíme prohlídkou města, navštívíme Masmak Fortress a projdeme se po tradičním trhu Souq Al Zal. Večer si najdeme krásné místo v poušti, kde si užijeme západ slunce.

13. den

Další den se podíváme na moderní tvář Rijádu. Navštívíme ikonickou Kingdom Tower, vysoký mrakodrap, který připomíná otvírák na lahve, a budeme mít možnost se projít po vyhlídkové plošině, odkud uvidíme celé město. Dále si prohlédneme osmanské pevnosti a ochutnáme místní kuchyni, například tradiční kabsa nebo shawarmu.

14. den

Poslední den bude záviset na čase našeho odletu. Pokud nám to čas dovolí, ještě si užijeme prohlídku Rijádu nebo okolí, nakoupíme poslední suvenýry a vydáme se na letiště na cestu domů. Kdo chce, může si cestu prodloužit až do neděle.

ukázat další dny

Tvůj průvodceMartina Podhůrská

Cestovatelka
fotografka
hledačka pokladů
milovnice pizzy

Marťa má slabost pro pouště, hory a pizzu. Baví ji cizí jazyky a roadtripy, často kouká na svět skrz foťák, s radostí vstává na východy slunce a snad není země, kam by ji to nelákalo. Vždycky říkala, že až vyroste, bude jako dobrodruh Nathan Drake.

Detail průvodce
Honza Bořil

Garant výpravy

Honza Bořil

Co je v ceně

  • Veškerou dopravu na místě v autech 4x4
  • Pronájem aut + pohonné hmoty
  • Pojištění aut do Saudské Arábie
  • Veškeré ubytování - min. 5x
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Individuální konzultace ohledně výbavy
  • Gril a vybavení na naše společné BBQ
  • Práci mou a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička atp.)
  • Pojištění proti úpadku CK
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Letenku (cca 10 000 Kč)
  • Vízum (cca 3000 Kč)
  • Jídlo a individuální pojištění
  • Jakékoli případné vstupy (cca 1500 Kč)

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.

Ještě váháš?

Podobné akce Expedition Clubu