9. 4. - 13. 4. 2025
10 690
více
9. 4. - 13. 4. 2025

Skialp na Stubai z Amberger hutte

Ledovcové i neledovcové terény Stubaiských alp dostupné ze zázemí krásné chaty. Od širokých plání k úzkým kuloárům vyzývajícím ke sjezdu.

Expedice #1264
5 dnů9. 4. - 13. 4. 2025
EvropaRakousko
5Účastníků
Náročnost
3 z 5

Stubaiské alpy jsou krásným hřištěm pro zimní radovánky. Z krásné chaty Amberger hütte lze podnikat skialpové túry jak do nižších poloh, tak na ledovcová plata navazující na lyžařské středisko Stubai Gletscher. Čekají tě tu krásné široké svahy jednotlivých údolí i ledovcová plata a strmé kuloáry, ve kterých se drží nafoukaný prašan. Podnikneme tu celkem 4 poctivé túry s dlouhými sjezdy, které ti ještě dlouho zůstanou v paměti.

Výpravy s horským vůdcem UIAGM

Výprava probíhá pod vedením horského vůdce UIAGM - aspiranta. Individuální přístup horského vůdce zaručuje i malá skupina. Pod vedením horských vůdců - aspirantů je maximální počet účastníků omezen kvůli ledovcovému terénu na 5. Tento počet nám zároveň dává výhodu flexibility a vyššího bezpečí. . Tom je už druhým rokem v Tyrolsku doma, Stubai a jeho okolí tak zná jako své boty. Nebo spíš lyžáky. 

3
5
Průzkumník
Náročnost
Skialpinismus s lidskou tváří
Pokud se chceš zúčastnit, neměly by to být tvé první oblouky na lyžích v životě. Zároveň nemusí být člověk profesionálním freeriderem. Skialpové túry přizpůsobíme aktuálním podmínkám a opřeme se o zázemí chaty. Každý den našlapeme na pásech okolo 1000-1200 výškových metrů a nemělo by ti dělat problémy sjet červenou sjezdovku. Alespoň základní zkušenosti na skialpových lyžích jsou nutné, program je ale ideální právě pro zdokonalení se lyžařských dovednostech ve volném terénu.
zobrazit více
Přehled náročností

Doprava

Doprava na místo je v režii účastníků. Pomůžeme ale zkoordinovat společnou spolujízdu z ČR ať nejede každý vlastním autem.

Ubytování

Ubytování není v ceně výpravy. Spát budeme 4 noci na Amberger hütte, krásné alpské chatě v srdci Stubaiských Alp. Ubytování vychází na cca 60eur i s opravdu skvělou polopenzí. Část věcí si po domluvě můžeme nechat na chatu vyvézt skútrem.

Vybavení a půjčovna

Na výpravu budeš potřebovat především kompletní skialpovou výbavu, tedy skialpové lyže a pásy, teleskopické hůlky, lyžařskou přilbu a kompletní lavinovou výbavu (vyhledávač, sondu a lopatu). Pro výstupy na Stubaiských ledovcích je zapotřebí také sedák, turistické (nebo UL) mačky a turistický cepín.

 

Skialpovou výbavu si můžeš zapůjčit v půjčovnách Rockpoint, v rámci výpravy máš dokonce jednorázovou slevu do půjčovny.

  • Lavinovou výbavu ti rádi zapůjčíme v naší půjčovně
  • Výbavu na ledovec (lehký sedák, mačky, turistický cepín) ti na výpravu zapůjčíme zdarma, domluv se na tom dopředu s průvodcem.

Co cestou uvidíš?

Jednotlivé dny budeme plánovat především s ohledem na podmínky tak, abychom využili maximum času pro túry a sjezdy.

1. den

Nájezdový den. Potkáme se odpoledne na parkovišti pod chatou, necháme si tu věci na vyvezení nahoru a sami se vydáme na relativně krátký nástup na pásech k chatě.

2. den

Vyšlápneme si na relativně blízký vrchol Kuhscheibe (3188m) se zbytkem ledovce těsně pod vrcholem. Logická trasa výstupu zařízlým údolím je skvělou volbou pro první túru, na které srovnáme síly ve skupině, připomeneme nohám, jaké je to šoupat na pásech a jaké jet ve volném terénu zase dolů.

3. - 4. den

Dle podmínek si každý den vybereme jednu z mnoha možných túr v okolí. Od strmých svahů Schrankogelu a ambiciózního okruhu přes vrchol Hiterer Daunkogelu třeba jen přes ledovec k Windacher Daunkogelu, odkud je výhled přes celé Stubaiské Alpy až do Dolomit. Variant je tu opravdu nepočítaně a za každých podmínek lze najít krásné směry. Pokud nám zbyde čas, necháme si některý den i chvíli na procvičení lavinové záchrany a práci s vyhledávačem.

5. den

Kratší túra v dopoledních hodinách buď v okolí chaty, nebo po cestě z chaty směrem k autu. Dá se tu odbočit třeba na nedaleko vzdálený vrchol Tonigerkogel. V odpoledních hodinách návrat k autu a cesta zpět do ČR.

ukázat další dny

Tvůj průvodceTom Cimr

Srdcař
idealista
instruktor
horolezec

Největší srdcař, který do klubu vkládá to nejlepší ze sebe, za každou cenu. Expe je jeho denním chlebem, jeho vášní a občas i noční můrou. Tom patří do hor a rozhodl se jít jim v životě naproti. Jeho snem je stát se horským vůdcem UIAGM a od roku 2022 je tomuto snu o pořádný krok blíže - stal se oficiálně adeptem na horského vůdce!

Detail průvodce
Tom Cimr

Garant výpravy

Tom Cimr

Co je v ceně

  • Služby horského vůdce UIAGM v malé skupině 5 osob
  • Zapůjčení ledovcové výbavy
  • Možnost zapůjčení skialpového vybavení z testovacího centra Rockpointu (Dynafit, ATK, Ski Trab a další) v prodejnách Rockpoint se slevou

Co není v ceně

  • Doprava na místo (zkoordinujeme společnou spolujízdu)
  • Ubytování

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Jak je to s řízením?

Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z Vašich řad. Ti kdo sedí na předních sedadlech nikdy nespí a mají za úkol konverzovat s řidičem a udržovat jej bdělého.

Podobné akce Expedition Clubu