15. 9. - 17. 9. 2023
200
více
15. 9. - 17. 9. 2023
Již proběhlo

Víkendovka - Západní Tatry

Expedition club je především komunitou. Víkendovky proto organizujeme pro naše členy zdarma. Tuto konkrétně pod vedením účastníků našeho kurzu horského průvodce.

Expedice #1054
3 dny15. 9. - 17. 9. 2023
EvropaSlovensko
8Účastníků
Náročnost
3 z 5

Západní Tatry jsou jedním z nejatraktivnějších pohoří na Slovensku pro vysokohorskou turistiku v létě a skialpinismus v zimě. Často jsou ztotožňovány s pojmem Roháče, což je ovšem pouze jejich centrální skalnatá část. Na západě se k nim připíná divoký masiv Sivého vrchu. Na západ od Roháčů pokračuje travnatý hřeben Liptovských holí a za ním znovu skalnaté Červené vrchy, které spojují Západní Tatry s Vysokými Tatrami.

 

Západní Tatry se staly mojí srdcovkou v roce 2020, kdy jsem je prochodila téměř křížem krážem díky jedné Slovenské výzvě. Troufám si tedy říct, že jsem tam skoro jako doma. Oproti Vysokým Tatrám na mě udělaly dojem především rozmanitou krajinou a množstvím ples. Září je proto ideální čas na to, užít si hezky zbarvenou přírodu a dechberoucí výhledy po okolí, či na protější vrcholky Nízkých Tater.

Víkendovky pod vedením účastníků kurzu horského průvodce

Víkendové výpravy jsou pravidelnou součástí naší činnosti. Jsou totiž cestou, jak se naši členové můžou potkat a užit si pár dní v přírodě. Víkendovky proto organizujeme neziskově, pouze pro stmelení naší komunity. Tuto víkendovku vede Berči, účastnice našeho kurzu horského průvodce v rámci průvodcovské praxe ke kurzu. Nemusíš se bát, za všechny naše účastníky dáme ruku do ohně, patří totiž k nám stejně jako průvodci a aktivní členové.
3
5
Průzkumník
Náročnost
Jednodenní túry nalehko.
Pokud se chceš zúčastnit této víkendovky, nesmí ti dělat problém chůze po horách s batohem na zádech. Předpokládáme, že už s tím máš nějaké předešlé zkušenosti. Rámcově musíš zvládnout každý den cca 1000 výškových metrů nahoru, i když ne s úplně těžkým batohem.
zobrazit více
Přehled náročností

Doprava

Předem se domluvíme na společné dopravě auty. Ideálně pokud se nám podaří rozdělit skupinu pouze do dvou aut. Pokud někomu bude vyhovovat spíše vlak, můžeme ho vyzvednout na nádraží v Liptovském Mikuláši.

Ubytování

Spaní na divoko ve stanech v Západních Tatrách není možné. A pro nás ani nutné, zázemí na dvě noci nám poskytne kemp Račkova dolina. Můžeme si tu rozdělat oheň a je tu kompletní zázemí. Spaní ve vlastních stanech.

Stravování

Vlastní. Popřípadě je kousek od kempu restaurace. Na den si budeme brát vlastní jídlo s sebou.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Den sraz v kempu Račkova dolina ve 20:00 hod. Společnou dopravu domluvíme před akcí se všemi účastníky. Opečeme si špekáčky, společně se více poznáme a kdo má kytaru, či nějaký nástroj, přibalte s sebou a můžeme si i něco zazpívat, ať zaženeme medvědy v okolí.

2. den

Brzká ranní káva se snídaní a vyrazíme přímo z kempu směr Končistá, dál pak na Jakubinu, kde si budeme užívat výhledů. Nahoře zobnem něco dobrého, společně se vyfotíme a vydáme se zpátky přes Vyšnou a Nižnou Maguru do kempu. Kde se můžeme stavit na společnou večeři do nedaleké hospody, popř. si něco upéct na ohni. A brzy na kutě, ať máme sílu na následující den. Celá trasa zde.

3. den

Ráno zabalíme všechny věci do aut a budeme opět vyrážet přímo z kempu, tentokrát směr Baranec. Po cestě nás čekají (při troše štěstí) výhledy na Nízké Tatry. Na vrcholku dojíme zbytek svačin a vydáme se přes Malý Baranec a Mládky zpět do kempu. Tam už se rozdělíme do aut, popř. někoho přiblížíme na vlak po cestě domů. Předpokládaný příjezd do Brna po 20:00. Celá trasa zde.

ukázat další dny

Tvůj průvodceKristýna "Berči" Bercsényi

Kristýna neboli Berča. Extrovert povoláním HR, s úsměvem od ucha k uchu a chutí objevovat nová místa a poznávat zajímavé lidi. Nejradši tráví víkendy někde na horách, či skalách, aby si odpočinula od toho týdenního koloběhu v korporátním světě. Ráda zkouší nové věci a výzvy a snad na nic neřekne ne. Letos v lednu si zamilovala nový koníček a tím jsou skialpy. Jejím snem je vodit lidi na hory a ukázat jim jejich krásu.


Berči je jedním z účastníků našeho kurzu horského průvodce. Víkendoku vede v rámci průvodcovské praxe ke kurzu. Nemusíš se bát, za všechny naše účastníky dáme ruku do ohně, patří totiž k nám stejně jako průvodci a aktivní členové.

Detail průvodce
Tom Cimr

Garant výpravy

Tom Cimr
  • Víkendovky organizujeme bez nároku na zisk. Nejnutnější náklady pro průvodce (doprava, ubytování) jsou v ceně akce 200,- Kč.

Co je v ceně

  • Průvodce zajišťuje organizační a morální podporu
  • Nejnutnější náklady pro průvodce (doprava, ubytování na chatě)

Co není v ceně

  • Doprava na místo srazu a domů po skončení akce (doporučujeme auty)
  • Vlastní jídlo
  • Ubytování v kempu 14eur (2 noci)

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společnou výpravu členů spolku Expedition Club International z.s., která je plně zajištěna spolkem Expedition Club International z.s. IČ: 05709741. Výprava je nezisková. Mimořádný členský příspěvek slouží pouze na pokrytí nákladů spojených s organizací výpravy. Nejedná se o kombinaci služeb cestovního ruchu = zájezd.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 3. Pravidel Spolku

Jak je to s řízením?

Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z Vašich řad. Ti kdo sedí na předních sedadlech nikdy nespí a mají za úkol konverzovat s řidičem a udržovat jej bdělého.

Účastníci kurzu horského průvodce

Některé víkendovky nevedou naši průvodci, ale účastníci kurzu horského průvodce v rámci průvodcovské praxe ke kurzu. Nemusíš se bát, za všechny naše účastníky dáme ruku do ohně a přípravu s nimi konzultujeme. Naopak budeme rádi, pokud od tebe průvdoce dostane zpětnou vazbu ke svému výkonu.

Víkendovky, stejně jako další členské akce organizujeme nekomerčně. Chceme vytvořit prostor pro potkávání lidí z naší komunity. Na akci fungujeme jako parta kamarádů, kteří jsou si rovni.

Ještě váháš?

Podobné akce Expedition Clubu