16. 8. - 18. 8. 2024
200
více
16. 8. - 18. 8. 2024

Víkendovka - Jizerské hory

Expedition club je především komunitou. Víkendovky proto organizujeme pro naše členy zdarma.

Expedice #1223
3 dny16. 8. - 18. 8. 2024
ČeskoČeská republika
9Účastníků
Náročnost
4 z 5
Jizerské hory jsou považovány za jedny z nejkrásnějších a nejčistších pohoří v České republice. Elegantně naplánovaná výstupová trasa Tě provede skrz Jizerské hory a nabídne Ti možnost vystoupat na pět známých i méně známých tisícovek. Ti nejsilnější s dobrou přípravou a aklimatizací dostanou možnost změřit své síly s obávanou horou Smrk v polovině trasy.
4
5
Výsadkář
Náročnost
Výstupy, náročné přechody a nadmořská výška
Tato víkendovka otestuje tvoji odolnost na 70 km dlouhém okruhu s převýšením 2 500 m. Trasa je navržena tak, aby byla dostupná každému, kdo je schopen v mírném fyzickém výkonu fungovat několik dní po sobě. Ultramaratonci, kteří se připravují na jarní expedici do Nepálu, ji mohou zvládnout za 8 hodin a poté počkat na zbytek skupiny v základním táboře.
zobrazit více
Přehled náročností

Doprava

Na sraz se dopravíme vlastními prostředky. Setkání se uskuteční v pátek v 18:00 na zastávce Fügnerova v centru Liberce. Pokud jsi zdaleka, můžeš se v naší členské sekci domluvit s ostatními účastníky na spolujízdě. 

Ubytování

Obě noci strávíme v pohodlí zavěšeného hamaku nebo bivaku, protože stanování v CHKO není povoleno. Pokud by nám počasí nepřálo, máme připravené alternativní ubytování v horských chatách. To bude koordinováno blíže k začátku výpravy. Pokud bychom spali vevnitř, počítej navíc s cenou za ubytování.

Stravování

Stravovat se budeme z vlastních zásob. Přes den se zastavíme na jídlo v chatách po cestě, ale večeře a snídaně si přineseme s sebou. Budeme vařit na plynových vařičích nebo jíst studené jídlo. Toto není kulinářský dýchánek, takže se očekává, že každý během výpravy zhubne 2-3 kg. :-)

Vybavení a půjčovna

Nezapomeň si vzít pohodlné oblečení vhodné na hory. Seznam doporučené výbavy najdeš po přihlášení. Budeš potřebovat vybavení na bivakování, ale pokud by nám počasí nepřálo, je možné, že budeme spát uvnitř. Podrobnosti upřesníme před výpravou.

Co cestou uvidíš?

Honza má docela rád expedice na osmitisícovky, tak to jde na jeho plánu poznat :) Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Expediční tým se potká v 18:00 na zastávce Fügnerova v centru Liberce. Po dobré večeři a briefingu si protáhneme nohy prvním 6 km dlouhým úsekem trasy nad Bedřichovem. Zde bude první postupový tábor. Očekává se příchod se setměním → 6,5 km

2. den

Přeživší budou pokračovat ve výstupu přes jizerskou CHKO a horskou vesničku Hejnice až na hlavního velikána výpravy – horu Smrk. Po úspěšném zdolání vrcholu slezeme do příznivějších podmínek Šindelova Dolu a zde postavíme druhý postupový tábor. → 31 km

3. den

Jak říká Ed Viesturs, první Američan, který zdolal všech 14 osmitisícovek: „Getting to the top is optional. Getting down is mandatory.“ Takže po jeho vzoru se budeme příkřejší stranou hor vracet do základního tábora. Návrat na zastávku Fügnerova je očekáván v odpoledních hodinách. → 29,5 km

ukázat další dny

Tvůj průvodceJan Červenka

Američan
lovec osmitisícovek
nezdolný vytrvalec
projektant

Honzu nejčastěji potkáš v oblastech řídkého vzduchu - tedy ve vysokých horách. S Expedition Clubem zažil mnohé, protože byl s námi na dvou osmitisícovkách a účastnil se dalších expedic na tyto velikány. Je to zkušený horal a cestovatel, jehož aktuální domicil je v Eugene v Oregonu. Jelikož se mu zastesklo po domově, tráví v poslední době v ČR stále více času. Skvělá příležitost, aby se naše cesty více protnuly. 

Detail průvodce
Martin Ksandr

Garant výpravy

Martin Ksandr

Víkendovky organizujeme bez nároku na zisk. V ceně je pouze organizace a náklady na průvodce


Co je v ceně

  • Průvodce zajišťuje organizační a morální podporu
  • Nejnutnější náklady pro průvodce

Co není v ceně

  • Doprava na místo srazu a domů po skončení akce
  • Případné ubytování
  • Jídlo

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společnou výpravu členů spolku Expedition Club International z.s., která je plně zajištěna spolkem Expedition Club International z.s. IČ: 05709741. Výprava je nezisková. Mimořádný členský příspěvek slouží pouze na pokrytí nákladů spojených s organizací výpravy. Nejedná se o kombinaci služeb cestovního ruchu = zájezd.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 3. Pravidel Spolku

Jak je to s řízením?

Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z Vašich řad. Ti kdo sedí na předních sedadlech nikdy nespí a mají za úkol konverzovat s řidičem a udržovat jej bdělého.

Účastníci kurzu horského průvodce

Některé víkendovky nevedou naši průvodci, ale účastníci kurzu horského průvodce v rámci průvodcovské praxe ke kurzu. Nemusíš se bát, za všechny naše účastníky dáme ruku do ohně a přípravu s nimi konzultujeme. Naopak budeme rádi, pokud od tebe průvdoce dostane zpětnou vazbu ke svému výkonu.

Víkendovky, stejně jako další členské akce organizujeme nekomerčně. Chceme vytvořit prostor pro potkávání lidí z naší komunity. Na akci fungujeme jako parta kamarádů, kteří jsou si rovni.