30. 8. - 1. 9. 2024
200
více
30. 8. - 1. 9. 2024

Víkendovka - Moravská Amazonie

Bažinné lesy, jezírka, staleté duby a lidmi zapomenuté mýtiny. Soutok Dyje a Moravy je impozantním místem, které bychom jinde v Česku jen stěží hledali. Vyrazme prozkoumat místo, kterému se právem přezdívá Moravská Amazonie.

Expedice #1237
3 dny30. 8. - 1. 9. 2024
ČeskoČeská republika
9Účastníků
Náročnost
2 z 5

Bažinné lesy, jezírka, staleté duby a lidmi zapomenuté mýtiny. Soutok Dyje a Moravy je impozantním místem, které bychom v Česku jinde jen stěží hledali. Vyrazme spolu prozkoumat místo, kterému se právem přezdívá Moravská Amazonie. Čeká nás 55 kilometrů nespoutanou přírodou, která by se dle mezinárodních definic dala prohlásit za prales. Jak už to tak v pralese bývá, budeme se muset popasovat s houfy komárů, nespočtem malých brodů a zarostlých pěšin ztrácejících se v močálech hlubokých lužních lesů. Za to budeme odměněni malebnými scenériemi klikatících se toků a víkendovým útěkem z uspěchaného konce léta.

2
+
5
Turista
Náročnost
Jednodenní túry a lehké výlety
Tato akce je pro lidi, kteří mají rádi pohyb, ale nechtějí se tahat s těžkým batohem a touží si spíš vychutnat okolí. Pokud nemáš problém vyjít na lehko na kopec, srovnatelný s Lysou horou v Beskydech, máš vyhráno.
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Největším nebezpečí jsou komáři, ale proti těm se můžeme chránit repelentem.

Víza a režim vstupu

I když půjdeme pouze po českém území, chvílemi budeme kopírovat státní hranici. Nezapomeň si vzít občanku.

Doprava

Sejdeme se v pátek v 16:00 na nádraží v Břeclavi. Břeclav je na hlavním vlakovém tahu trasy Praha - Vídeň, doprava je tak z Brna i Prahy více než pohodlná. Kdo pojede autem, může snadno zaparkovat v okolí nádraží. Odjezd taktéž z Břeclavi v nedělních odpoledních hodinách.

Ubytování

Budeme spát pod širákem. Sebou karimatku a spacák s komfortem minimálně deset stupňů. Do batohu ideálně přibalit celtu/plachtu kdyby pršelo, ani moskytiéra se ve výbavě neztratí. Spaní ve stanu je v území zakázané.

Stravování

Ve vlastní režii. Obědy ideálně formou svačiny. Večer najdeme nějaké útulné místo, kde bude čas na vyšší gastronomii na vařiči. S sebou ideálně 4,5 litru vody. Cestou bychom měli míjet nějaké prameny, jejich stav je však nejasný. Během soboty nebude žádná možnost dokoupení zásob, včetně vody. Průvodce bude mít filtr a filtrační tablety, v případě nouze budeme moci vodu z čistších potůčků přefiltrovat nebo večer převařit na vařiči. V neděli možnost oběda v restauraci v Lánech, dle časových možností a preferencí skupiny.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Sejdeme se v 16 hodin na vlakovém nádraží v Břeclavi. Případnou dopravu autem můžeme ve skupinkách vyřešit před výpravou. Z nádraží vyrazíme rovnou do oblasti Soutoku, podíváme se na staroslovanské hradiště Pohansko a nedaleký zámeček a po hraniční cestě půjdeme na jih. Předpokládaná trasa na pátek je 9 kilometrů, podle sil a nálady. Večer si najdeme hezké místo k posezení, povečeříme, připijeme si moravskou mandlovicí a najdeme útulné místo na přespání.

2. den

Druhý den nás čeká přibližně 29 kilometrů. Trasa vede celou dobu po rovině, nečekají nás tak žádné výškové výzvy. Dojdeme na trojmezí Česka, Slovenska a Rakouska a od hraničního kanálu se vydáme do centrální části Soutoku. Po pěšinách budeme procházet zalesněnou oblastí "Amazonie", budeme se kochat zapadlými jezírky, slepými rameny řek a užijeme si den bez civilizace. K večeru zkoukneme Národní přírodní rezervaci Ranšpurk a zabivakujeme na nedaleké lesní mýtině.

3. den

Ráno se vyhrabeme ze spacáků a vyrazíme na sever. Čeká nás 17 kilometrů jednoduchým terénem. Míjet budeme obory plné volavek a čápů, louky porostlé pozdně kvetoucími bylinami a na závěr zkousneme pár kilometrů kulturní jihomoravskou krajinou. Na oběd se stavíme v restauraci nedaleko lánského zámečku, dáme závěrečné pivko a zamíříme zpět do Břeclavi. Odjezd v odpoledních hodinách.

ukázat další dny

Tvůj průvodceOndra Peč

dobrodruh
zoolog
dokumentarista
Indiana Jones z Wishe

Ondra je pohodovej kluk, který má rád na cestách klid a pořádek, ale nebrání se ani neřízenému punku. Miluje přírodu, historii, náhodná fakta a hlavně Afriku, kam se opakovaně vrací.

Detail průvodce
Honza Bořil

Garant výpravy

Honza Bořil

Víkendovky organizujeme bez nároku na zisk. 

Co je v ceně

  • Průvodce zajišťuje organizační a morální podporu
  • Nejnutnější náklady pro průvodce

Co není v ceně

  • Doprava na místo srazu a domů po skončení akce (doporučujeme auty)
  • Vlastní jídlo

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společnou výpravu členů spolku Expedition Club International z.s., která je plně zajištěna spolkem Expedition Club International z.s. IČ: 05709741. Výprava je nezisková. Mimořádný členský příspěvek slouží pouze na pokrytí nákladů spojených s organizací výpravy. Nejedná se o kombinaci služeb cestovního ruchu = zájezd.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 3. Pravidel Spolku

Jak je to s řízením?

Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z Vašich řad. Ti kdo sedí na předních sedadlech nikdy nespí a mají za úkol konverzovat s řidičem a udržovat jej bdělého.

Účastníci kurzu horského průvodce

Některé víkendovky nevedou naši průvodci, ale účastníci kurzu horského průvodce v rámci průvodcovské praxe ke kurzu. Nemusíš se bát, za všechny naše účastníky dáme ruku do ohně a přípravu s nimi konzultujeme. Naopak budeme rádi, pokud od tebe průvdoce dostane zpětnou vazbu ke svému výkonu.

Víkendovky, stejně jako další členské akce organizujeme nekomerčně. Chceme vytvořit prostor pro potkávání lidí z naší komunity. Na akci fungujeme jako parta kamarádů, kteří jsou si rovni.