3. 11. - 13. 11. 2024
20 990
letenka cca 12000 Kč
více
3. 11. - 13. 11. 2024

Jižní Omán - tátové s dětmi

Omán podruhé! V roce 2023 jsme prozkoumali severní Omán. Tajuplný jih poblíž jemenských hranic nás ale nenechává chladnými, a proto ho vyrazíme objevit na další výpravě tátů s dětmi.

Expedice #1248
11 dnů3. 11. - 13. 11. 2024
AsieOmán
8Účastníků
Náročnost
2 z 5

Ano. Jedeme podruhé do Ománu. Je to pro nás vyzkoušená destinace. Úžasná, bezpečná, konzervativní a autentická země. A to hledáme! Jih je odlišný od severu. Jak lidmi, tak krajinou. I zde najdeme dramatické hory, Arabské moře a spoustu sladkovodního koupání. Je to ale ještě zastrčenější kout než severní Omán… Podívej se na mapu, budeme na kraji světa… Možná až sem musel dojít z Čech hloupý Honza, aby měl pocit, že to může otočit. Zároveň jsem povinen upozornit, že se jedná o prvovýpravu, takže itinerář budeme tvořit částečně společně a možná nás na cestě čeká nějaké to překvapení.

 

Krajinu kolem města Salaláh budeme objevovat pomalým tempem, přizpůsobeným i těm nejmenším dětem. Budeme spát ve stanech a u místních v penzionech. Pohybovat se budeme v kvalitních 4x4 vozech a co mohu slíbit, je noc v poušti, koupání na krásných plážích, výpravu do hor a maximum sladkovodních wádí. Počítej také se solidní porcí gastrozážitku. Když se nebudeme stravovat v restauracích, budeme grilovat na pláži a užívat si svobody.

 

Akce je otevřena pro táty s dětmi ve věku 3,5-10 let. Filip bere dvě své děti ve věku 3,5 a 9 let. Omán je bezpečná, turisty prověřená a otevřená země. Je tam toho pro naši výpravu hodně co vidět a objevovat! Jako vždy platí: Děti udržujeme ve smečce, všichni jsou si rovni. Akci děláme také proto, aby si děti užily svobody bez zbytečných “malých” pravidel, ale o to víc se učí respektovat jasné hranice. Zároveň udržujeme expediční styl výpravy. Jsme připraveni na změny a vyhledáváme dobrodružství.

Pravidla

Tátové s dětmi respektují tato pravidla:

1. Když jsou tatínci v pohodě, jsou děti v pohodě.

2. Vyhledáváme dobrodružství.

3. Děti potřebují jasné hranice a uvnitř nich svobodu.

4. Děti (všechny) poslouchají tatínky (všechny).

5. Cestujeme skromně, i když nemusíme.

 

2
5
Turista
Náročnost
Lehké treky

Nejnáročnější je vyrovnat se s vysokými denními teplotami, které ale v listopadu nebudou tak strašné. Budeme brát ohled na děti, ale počítej s tím, že tvoje dítě bude muset ujít pět kilometrů a ty ho pak další čtyři nést. Nebudeme pochodovat každý den, každopádně budeme chtít objevit nějaké soutěsky a vodopády!

zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Obavy? Proč? Omán je jedna z nejbezpečnějších zemí na světě. Díky sultánu Kábusovi a jeho nástupci zde mají nové silnice do každé vesnice, vysokou úroveň vzdělání a hlavně spokojený usměvavý národ, který nás přivítá s otevřenou náručí.

Víza a režim vstupu

Pro vstup do Ománu je nutné mít elektronické vízum. Pro naše poslední návštěvy Ománu jsme vízum získali zdarma v rámci propagace turismu ze strany ománské vlády po příletu. Takže nemusíš předem nic řešit.  Je nutný platný cestovní pas s minimální dobou platnosti šest měsíců po opuštění země. Doporučujeme udělat kopii cestovního pasu a víza (vyfotit do telefonu). Pas nos neustále u sebe. 

 

Doporučujeme ti obstarat si očkování proti žloutence typu A a B a břišnímu tyfu. Za jistých okolností může být očkování proti žluté zimnici povinné. Nikdo to na letišti nebude kontrolovat ani po tobě kdekoliv vyžadovat, ale zdraví máme přeci jen jedno. Detailní info ZDE.

Doprava

Doprava letecky. Letenky nejsou v ceně. Preferujeme společný odlet i přílet, tudíž letenky koupíme po předchozí domluvě na stejný termín. Pokud budou vhodné letenky, můžeme si jednu cestu zkrátit vnitrostátním letem do Muscatu. 

 

Hned na letišti si půjčíme auta, která budeme mít po celou dobu pobytu. Jedno auto bude řídit průvodce, druhé auto někdo způsobilý a ochotný – auto je pojištěné + je to automat. Silnice v Ománu jsou kvalitní a nemusíme se bát zajet ani mimo ně. Na celou akci si totiž půjčujeme pohodlná 4x4 auta, která si poradí i s horším terénem. Do některých údolí zajedeme s místními průvodci v jejich autech.

Ubytování

Během naší výpravy budeme spát ve vlastních stanech, bytech, hotelích a penzionech. Omán je takřka opuštěný, všude je spousta prostoru pro nerušené spaní, ať už ve vnitrozemí, nebo v altáncích u pobřeží. V Ománu je nespočet sladkovodních wádí, ve kterých se budeme koupat. Kategorií sama pro sebe jsou ománské veřejné toalety. U každé je Ind nebo Pákistánec, který má toaletu na starost; jsou krásně čisté a voňavé, takže zajít si na veřejné toalety je takřka za odměnu! (Toalety jsou na ománských hradech a hlavních turistických atrakcích.)

Stravování

V rámci výpravy není zajištěno občerstvení, stravování je ponecháno individuálně na každém účastníkovi. V Ománu jsou některé potraviny velmi levné – zejména ryby a ovoce. Kilo čerstvého prvotřídního tuňáka stojí 140 Kč, takže budeme co nejvíce grilovat ryby na grilu, který potáhneme v kufru. Místní jsou rovněž zlatí, tudíž si budeme případně kupovat jídlo v restauracích, které jsou levnější než v ČR. V každé vesničce je obchůdek, kde se dají koupit potraviny. Z domu si tedy vezmi max. svačinu na cestu.

Vybavení a půjčovna

Detailní seznam výbavy bude poslán cca dva měsíce před výpravou. Ale ujišťuji tě, že kromě letního spacáku, stanu, plavek a čelovky není třeba brát nic neobvyklého. Je ale důležité dodržovat místní tradice a zvyky.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, dětmi, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Odlet z Vídně do Maskatu. Poletíme s jedním přestupem.

2. den

Přílet v noci, děti jen přesadíme do aut a rovnou se vydáme na jih. Průvodce bude mít nakoupené základní jídlo a potraviny pro celou skupinu. Čeká nás dlouhých deset hodin jízdy a bude jen dobře, když děti polovinu prospí. Je to tvrdý, ale s výjimkou přestávek na jídlo pojedeme na jih v kuse. Pojedeme po dálnici, pustou krajinou. Děti zabavíme hrou a tabletem. Odměnou nám pak budou již jen velmi krátké přejezdy v okolí Salaláhu. Podvečer příjezd do Salaláhu, ubytování, večeře, čaj, aklimatizace.

3. den

Ráno si vyrazíme na pohodovou snídani a přesuneme se na úžasnou pláž Fizayah, cca 40 minut jízdy z města. Písek, vlny, na oběd sušenky a melouny. Ideální prostor na hození se do pohody po náročném letu a přejezdu. Odpoledne se projedeme vesničkami ve vnitrozemí nad Salalahem a zajdeme si na jídlo. Budeme spát druhou noc na stejném místě.

4. den

Ráno vyrazíme do Wadi Darbat. Je to malebné údolí v oblasti Dhofar, známé svými bujnými zelenými scenériemi, zelenými jezírky a vodopády.  Až se vynadíváme a vykoupeme dostatečně, vyrazíme do Wadi Dawkah. Tento park, zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO, je domovem mnoha kadidlovníků. Pak už nabíráme vítr do plachet směr Rub al Khali. Neboli Empty Quarter. Jedna z nejkrásnějších pouští na planetě, kde pocítíme svobodu pro naši duši, nekonečný prostor pro naše děti a zříme nebe plné hvězd. V poušti budeme stanovat a grilovat.

5. den

Během celého dne budeme operovat v poušti poblíž hranic s Jemenem. Bude to velký offroad zážitek. Přesný program toho co jde navštívit a kudy jet zjistíme na místě, dle aktuální situace. Logickým cílem je každopádně rozhledna u obce Shafia. Spánek dle dohody - nabízí se poušt, hory nebo příhraniční městečko Hamout.

6. den

Na programu máme dnes Jabal al Qamar, také známé jako "Měsíční hory," což je pohoří nedaleko Salaláhu. Toto pohoří je známé svou jedinečnou geologií a krásnou krajinou, která se liší od zbytku Ománu svou zelení a chladnějším klimatem. Spát budeme ve stanu v horách.

7. den

Odoláme nutkání překročit hranice do Jemenu a vydáme se zpět do Salaláhu, trochu se umýt, pozevlit na pláži, zajít si do dobré restaurace a vyspat na posteli. Spát budeme přímo ve městě.

8. den

Ráno opustíme Salaláh a vydáme se na sever. Směrem k Muscatu, ovšem cestou podél Arabského moře. Navštívíme rybářské městečko Mirbat a pak budeme pokračovat dále na sever do Wadi Shuwaimaya. Zde se projdeme, objevíme nějakou jeskyni či jezírko a rozhodneme se, kde pro dnešek zatáboříme.

9. den

Po sbalení tábořiště už vyrazíme nemilosrdně po dálnici na sever. Cíl je město Sur, kde si dáme pozdní oběd a kousek odtud bydlí můj kamarád, zdejší rybář. Ubytuje nás u sebe doma a přiveze nám úlovek dne = nějakou hezkou rybu, kterou s ním pak večer ogrilujeme. Je to také jeden z dobrovolníků pro ochranu želví populace, a tak není nikdo lepší než on, aby nás večer - většinou okolo půlnoci - naložil na korbu svého pickupu a jel s námi na pláž pozorovat líhnutí malých želviček. 

10. den

Ráno, pokud bude dobré počasí, vyrazíme na jeho loďce pozorovat delfíny a šnorchlovat. Je to takový závěrečný zlatý hřeb, po kterém už ale doopravdy vyrazíme směr Muscat na zamluvené ubytování.

11. den

Vše krásné jednou končí, a tak i my zamáčkneme slzu a vyrazíme domů. Odlet z Maskatu, přílet do ČR.

ukázat další dny

Tvůj průvodceFilip Vítek

Otec
storyteller
kamarád
tahoun skupiny

Filip stojí za konceptem výprav tátů s dětmi a se svým synem Šimonem a partou kamarádů s dětmi projeli už kus Evropy a dokonce i Afriky. Filip bere na tuto pohodovou výpravu 3,5letou Esterku a devítiletého Šimona. Do Ománu se s dětmi vydává podruhé.

Filip je nedílnou součástí Expedition Clubu už řadu let. Společně jsme zažili výstup na Gasherbrum II (8035 m), vylezli na Muztagh Ata (7556 m), přešli zamrzlé jezero Khovsgol v Mongolsku, absolvovali šílenou jízdu autem přes mauritánskou poušť nebo prošli krajinou ledních medvědů na Špicberkách.

Detail průvodce
Martin Ksandr

Garant výpravy

Martin Ksandr

Uvedená cena není za tátu s dítětem dohromady, ale pouze za 1 osobu. Je nutné přihlásit dítě i tatínka zvlášť. Vzhledem tomu, že ubytování a jejich kvalitu budeme řešit společně na místě, je tato položka vyjmuta z ceny.

Co je v ceně

  • Příprava, zajištění a organizace celé výpravy
  • Zapůjčení aut 4x4 + pohonné hmoty + pojištění
  • Gril a vybavení na naše společné BBQ 
  • Stany pro celou skupinu
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak elektronické formě
  • Práce má a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička atp.)
  • Pojištění proti úpadku
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Ubytování
  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Letecká doprava do Ománu
  • Vstupy

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.

Podobné akce Expedition Clubu