27. 9. - 29. 9. 2024
2 490
více
27. 9. - 29. 9. 2024
Již proběhlo

Bushcraftový víkend s Adventure menu

Ne vždy musí být outdoor jen o moderním vybavení, někdy je krásné vrátit se zpět k základům.

Expedice #1267
3 dny27. 9. - 29. 9. 2024
EvropaČeská republika
10Účastníků
Náročnost
2 z 5

Dřívkáč, křesadlo, filtr, bivak, fatwood...Chytáš se? V době moderního vybavení někdy zapomínáme, co všechno nám nabízí příroda kolem nás. Pod termín "bushcraft" se schová celá řada témat, které spojuje pohyb v přírodě, respektem k ní a využití jejích zdrojů. Nepůjde ani tak o to se tato témata dopodrobna naučit, jako spíš zažít to, že si člověk vystačí s málem.

Ne všechny naše výpravy vedou na vrcholky hor a do drsných míst, kde se neobejdeš bez moderního vybavení. Stejně tak i mezi našimi průvodci najdeš ty, kteří místo svítivé bundy renomovaných outdoorových značek raději oblečou maskáčovou bundu a místo vařiče si rozdělají oheň. Právě oni ti na tomto kurzu předají své zkušenosti, tipy a triky, které za svůj život nasbírali v přírodě.

Co můžeš čekat?

Během víkendu si vyzkoušíš jakými způsoby lze rozdělat oheň, jak získat bezpečně pitnou vodu, nebo se vyspíš bez ohledu na počasí ve vlastoručně postaveném přístřešku. Dostaneš do ruky místo telefonu papírovou mapu a buzolu a naučíš se základy orientace v přírodě.  Když bude hezky, tak si třeba i zaplaveš, samozřejmě pod nějakým bushcraftovým námětem. Díky spolupráci s českým výrobcem Adventure menu si vyzkoušíš různé druhy jídla a vaření a získáš tipy pro své vlastní výpravy v budoucnu.

2
+
5
Turista
Náročnost
Jednodenní túry v horském terénu

Všechny tři dny strávíš v přírodě bez ohledu na počasí, odkázaný jen na to, co si poneseš na zádech, nebo co se naučíš použít z přírodních materiálů kolem tebe. Krom ukázek a tipů se taky udržíme v pohybu, každý den ujdeme cca 15 kilometrů s plnou zátěží.

zobrazit více
Přehled náročností

Obsah kurzu

  • Oheň a jeho formy. Vyzkoušíš si ho rozdělat všemi možnými způsoby
  • Nouzová filtrace vody. Od té profesionální po improvizovanou
  • Stavba vlastního přístřešku a bivakování. Se stanem se tento víkend netahej
  • Navigace v přírodě po staru. naučíš se číst a plánovat cestu pomocí mapy a buzoly
  • Vyzkoušíš si přípravu různých druhů jídel, od armádních MRE po lyofilizovanou expediční stravu.

Doprava

Doprava na místo je v režií účastníků. Zkoordinujeme ale domluvu spolujízdy mezi účastníky.

Ubytování

Pětihvězdičkový hotel pod hvězdami. Pokud budou vidět. Obě noci strávíme buď v bivaku pod širákem, nebo pod improvizovanými přístřešky, které si sami postavíme.

Stravování

Veškeré jídlo je v režii účastníků. Dostaneš na něj ale tipy od průvodce dopředu. Jednu večeři ti ovšem zajistíme my - ve spolupráci s Adventure menu si uděláme degustaci různýh druhů jídel, od samoohřevů a sterilovaného jídla po expediční lyofilizovanou stravu.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Potkáme se v Bezručově údolí v hospodě Druhý Dolský mlýn okolo oběda, pobalíme věci a vyrazíme směr na Kameničku. Hned po cestě se vrhneme pár vodních témat - naučíš se filtrovat pitnou vodu, překonávat vodní plochy a toky a na večer si postavíme přístřešky z ponč, nebo celt na některém ze skrytých míst, které Zbyňa zná. Před večeří ještě nějaké povídání k možnostem rozdělání ohně a další tipy a triky k výpravám, přežití v přírodě atp.

2. den

Dopoledne se krom šlapání naelení horu pověnujeme navigaci v přírodě. Naučíš se více způsoby určit svou pozici a vymyslet si bezpečnou cestu terénem, po které se zvládne celá skupina navigovat. Na oběd si dáme košt různých jídel od Adventure menu a potom teprve začne dobrodružství. Odpoledně věnujeme přípravě na večer a noc, tentokrát kompletně bez vybavení. Získáš veškeré knowhow jak strávit noc bez ohledu na počasí bez spacáku a dalších vymožeností civilizace. Zapalovač vyměníš za křesadlo a jídlo budeš muset najít pomocí nově nabytých znalostí navigace z dopoledne.

3. den

Oklepeme se po (snad) pohodlné noci a dojdeme do Hamrů, kde na tebe budou čekat všechny věci, které ti Zbyňa vzal v sobotu po obědě. Porbereme poslední témata, co nám zbývají, rozloučíme se a vydáme se na cestu domů.

ukázat další dny

Tvůj průvodceZbyněk Král

Zbyněk je rodilý Krušnohorec z Chomutova, ale aktuálně spíš Pražák. Má rád historii, živí se programováním software pro urychlovače částic, pracoval pro švýcarský CERN a aby toho nebylo málo, tak taky slouží v Aktivní záloze Armády České Republiky. Rád jí, pije a člověk se s ním nasměje. Hory mu nejsou cizí jak pěšky, na laně, na řetězu, nebo na lyžích. Každý rok také jezdí za polární kruh pro zážitky s pravou zimou. S tímhle klukem se rozhodně nebudeš nikdy nudit! 

Detail průvodce
Tom Cimr

Garant výpravy

Tom Cimr

Co je v ceně

  • Služby průvodce
  • Filtry na vodu, křesadla, přístroje pro noční vidění, mapy, buzoly a další vybavení pro potřeby kurzu
  • Večeře od Adventure menu, ochutnávka a testování různých druhů jídel

Co není v ceně

  • Doprava na místo kurzu
  • Jídlo
  • Vlastní vybavení

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Tuto výpravu/kurz/školení, organizuje firma Expedition Club community s.r.o. IČ: 19238355. Nejedná se o kombinaci služeb cestovního ruchu = zájezd.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více ve smluvních podmínkách.




Ještě váháš?

Podobné akce Expedition Clubu