24. 3. - 2. 4. 2025
64 990
letenka cca 40000 Kč
více
24. 3. - 2. 4. 2025

Skialpy ve Východním Grónsku

Nedotčená krajina patřící ledním medvědům láká na nepopsané svahy vedoucí z horských ledovců do zamrzlých fjordů.

Expedice #1318
10 dnů24. 3. - 2. 4. 2025
EvropaRakousko
7Účastníků
Náročnost
4 z 5

Kdo má v sobě vedle duše skialpinisty i trochu dobrodruha musí hned zbystřit. Arktická krajina nenarušená stovkami turistů a místa kde stále vládne víc lední medvěd než člověk dávájí zimním radovánkám nový rozměr. Krajina Východního Grónska, tzv. Grónské Alpy nabízí mnoho možností pro skitouring na nepopsaných svazích vedoucích z místních vrcholků až k zamrzlým fjordům.

 

Masivy ohraničující druhý největší grónský ledovec Mittivakkat se nacházejí prakticky "za domem". Objevovat polární krajinu na lyžích a hledat si své túry a linie sjezdu je dobrodružstvím samo o sobě. O to víc s puškou na zádech a ostražitostí vůči ledním medvědům.

Výpravy s horským vůdcem UIAGM

Výprava probíhá pod vedením horského vůdce UIAGM. Individuální přístup horského vůdce zaručuje i malá skupina. Pod vedením horských vůdce je maximální počet účastníků omezen 8, vzheldem k charakteru výpravy ale vyrazíme v maximální skupině 7 účastníků. Tento počet nám zároveň dává výhodu flexibility a vyššího bezpečí. 

4
+
5
Výsadkář
Náročnost
Expedice na lyžích

Pokud se chceš zúčastnit, neměly by to být tvé první oblouky na lyžích v životě. Zároveň nemusí být člověk profesionálním freeriderem. Pobřeží Východního Grónska nabízí řadu terénů k neprobádaným sjezdům, ale vždy má hlavní slovo příroda. Skitouring je tu pokaždé novým objevováním a přizpůsobováním se podmínkám a okolnímu životu. Denní túry budou s převýšením okolo 1000m a vyžadují nad lyžařské schopnosti i jistou dávku odolnosti vůči arktickému prostředí.

zobrazit více
Přehled náročností

Doprava

Letecky z Prahy, nebo Vídně přes Kodaň do Kapissilitu. Odtud vrtulníkem do Tassilaqu. Letenky nejsou v ceně výpravy, pohybují se okolo 35 - 40.000,- i s lyžařským zavazadlem.

Některé túry podnikneme na místě přímo z Tassilaqu na okolní vrcholky nad fjordem, minimálně 3x využijeme možnosti přiblížit se na start túry na skůtrech. Veškerá doprava na místě je v ceně výpravy.

Ubytování

Celkem  7 nocí budeme spát v guesthousu Red house v Tassilaqu, který je v celém městečku jedinou základnou pro skupiny podnikající výlety do okolí jak v zimě, tak v létě. Zázemí od našeho známého Mariona nabízí dost komfortu, abychom měli kde regenerovat a plánovat a zároveň si drží trochu expediční charakter. Spát budeme ale v teple, s možností sprchy i záchodu v teple. Ubytování je v ceně výpravy.

Vybavení a půjčovna

Na výpravu budeš potřebovat především kompletní skialpovou výbavu, tedy skialpové lyže a pásy, teleskopické hůlky, lyžařskou přilbu a kompletní lavinovou výbavu (vyhledávač, sondu a lopatu). 

Skialpovou výbavu si můžeš zapůjčit v půjčovnách Rockpoint, v rámci výpravy máš dokonce jednorázovou slevu do půjčovny.

  • Lavinovou výbavu ti rádi zapůjčíme v naší půjčovně

Co cestou uvidíš?

Jednotlivé dny budeme plánovat především s ohledem na podmínky tak, abychom využili maximum času pro túry a sjezdy.

1. den

Odlet z Prahy, nebo Vídně do Kodaně a dál do Tassilaqu.

2. den

Přílet n a ostrovní letiště Kapissilit a odtud vrtulníkem do Tassilaqu, kde se ubytujeme, vybalíme rozhlédneme se po okolí a projdeme si spící zimní městečko a zamrzlý přístav.

3. a 4. den

První dvě skitúry v Grónsku. Vyhodnotíme sněhové podmínky a na první se nejspíš vydáme v okolí Tassilaqu, na druhou se necháme popovézt skútry dál, klidně až na úpatí ledovce Mittivakkat.

5. den

Dle podmínek a předpovědi restday. Domluvíme s Marionem jednu z mnoha možností, jak odpočinkový den strávit. Můžeme vyrazit rybařit do zamrzlých fjordů, nebo na celodenní projížďku na psích spřeženích.

6. - 8. den

Tři dny plné skialpových túr, které přizpůsobíme aktuálním podmínkám. K dispozici nám budou buď místní se skútry na přiblížení ke startu, nebo vyrazíme jen do okolních kopců za městem. Každý den našlapeme alespoň 1000 metrů a užijeme si některé z mnoha nepopsaných svahů ke sjezdu.

9. den

Odlet z Kappisilitu zpět do ČR přes Kodaň.

10. den

Předpokládaný návrat domů.

ukázat další dny

Tvůj průvodceJan Hais

Horský vůdce - skialpinista - horolezec

Horský vůdce, dobrodruh a servisman lanovek. Možná to ani nevíš, ale to, že jestli ses někdy vezl moderní lanovkou ve Vietnamu, je možná jeho práce. Technické kratochvíle jsou pro něj ale jen vyplnění mezi sezónami. Nejčastěji ho najdeš v údolí pod Mont Blancem v Chamonix, kde už několik let tráví léta i zimy profesí horského vůdce.

Detail průvodce
Tom Cimr

Garant výpravy

Tom Cimr

Co je v ceně

  • Služby horského vůdce UIAGM v malé skupině 6 osob
  • Zapůjčení pušky a dalších prostředků nutných k pohybu v Grónské divočině
  • Ubytování 7 nocí ve vybaveném guesthousu v Tassilaqu
  • Dopravu skůtry na začátky vzdálenějších túr
  • Satelitní zařízení Garmin inReach s možností oboustrané komunikace a SOS.
  • Možnost zapůjčení skialpového vybavení z testovacího centra Rockpointu (Dynafit, ATK, Ski Trab a další) v prodejnách Rockpoint se slevou

Co není v ceně

  • Letenka
  • Případné ubytování v Kodani dle letenek
  • Alternativní program pro restday (možnost výletu na psích spřeženích, nebo jiných variant dle výběru)
  • Osobní pojištění
  • Stravování (možnosti polopenze v Red house 66 eur)

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Jak je to s řízením?

Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z Vašich řad. Ti kdo sedí na předních sedadlech nikdy nespí a mají za úkol konverzovat s řidičem a udržovat jej bdělého.

Podobné akce Expedition Clubu