17. 10. - 22. 10. 2023
10 490
více
17. 10. - 22. 10. 2023
Již proběhlo

Běžecké Chorvatsko - divoká příroda i kousek moře

Ohraná klasika českých dovolenkářů? Přeplněné pláže a drahé pivo? Tak na to zapomeň!

Expedice #1041
6 dnů17. 10. - 22. 10. 2023
EvropaChorvatsko
8Účastníků
Náročnost
3 z 5
Už jsi slyšel o národním parku Risnjak, kde v hlubokých lesích mezi vápencovými skalami dávají vlci a rysi dobrou noc? Vyběhni na nejvyšší vrchol Istrie, 1 401 metrů vysokou horu Vojak přímo od pláže a pak zase zpět. Věř mi, že tu zmrzku na promenádě, vychlazené pivo a nohy v osvěžujícím moři si užiješ stokrát víc než ten tuctový dovolenkář. Půlka října, příroda se barví do podzimních barev, dávno pryč jsou parné dny, ale sluníčko stále ještě příjemně hřeje, na pláži máš místa, kolik chceš, a moře je pořád ještě osvěžující. Ideální čas proběhat divokou přírodu s výhledy na jadranské vlny tisíc metrů pod tebou. Výběhy budou vždy jednodenní s návratem na ubytování.

Naším cílem bude národní park Risnjak, království bukovo-jedlových lesů, ze kterých vystupují vápencové skály jako jednotlivé vrcholy. Národní park obývají kamzíci a jeleni, ale i šelmy jako vlk či medvěd. A taky rys ostrovid, podle kterého dostal národní park své jméno. Nejvyšším vrcholem je Veliki Risnjak (1 528 m n. m.), kterému zdatně sekunduje Snježnik (1 505 m n. m.). Na oba vrcholy vyběhneme, inspirací nám bude trasa závodu Risnjak Trail, který patří mezi nejkrásnější závody v Chorvatsku a je také součástí místní Salomon Golden Trail Serie. Pohoří Učka se majestátně zvedá nad palmami promenády v Opatiji. Na snídani čerstvý croissant a potom vzhůru od moře až na vrchol nejvyšší hory v okolí – Vojak (1 401 m n. m.). Odměnou nám budou výhledy na moře a ostrovy Cres a Krk a proběhneme si ty nejkrásnější traily, na kterých se běhají závody Istria 100 by UTMB nebo Učka Trail Salomon National Golden Trail Series.
3
+
5
Průzkumník
Náročnost
Tahle výprava není pro žádné slečinky.
Řeknu ti to na rovinu. Čekají tě denní dávky mezi 15 - 40 kilometry a u nejdelší etapy musíme zdolat 1 750 metrů převýšení v hornatém a technicky náročném terénu. Tahle výprava je určena zkušenějším horským běžcům. Za pět dní celkově zdoláme cca 115 kilometrů s cca 4 000 metry převýšení. Také musíš počítat s větrným a deštivým počasím, které zde může na podzim panovat. Pokud si nejsi jistý svou výkonností, kontaktuj průvodce, který ti rád poradí nebo naplánuje tréninkový plán.
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Chorvatsko je bezpečná země, největší nebezpečí představují náhlé změny počasí a terénní překážky v podobě srázů. Pokud se budeš koukat pod nohy a dbát pokynů průvodce, žádné nebezpečí ti nehrozí.

Víza a režim vstupu

Ke vstupu do Chorvatska je potřeba vlastnit občanský průkaz.

Doprava

Cestovat budeme, jak už je pro nás typické, v menší skupince maximálně osmi lidí + průvodce. Do cíle se dopravíme pomocí našeho devítimístného expedičního vozidla, které vyniká spolehlivostí a lze jej použít i mimo asfaltový povrch silnic. Řídit bude průvodce.

Ubytování

Každý den budeme spát na posteli v pohodlí soukromého apartmánu. Stan se spacákem není potřeba. Každý den si tak můžeš vyprat a usušit oblečení.

Stravování

Jídlo není součástí ceny výpravy. Zatímco některá ubytování disponují kuchyní, jiná ji veřejně přístupnou nemají. Buď si tedy skočíme na večeři do restaurace, nebo si nakoupíme jídlo a v případě domluvy není problém připravovat pokrmy společně. Počítej s možností teplé snídaně a večeře. Přes den se budeme pohybovat po horách, kde doporučuji tyčinky a gely. Díky autu si můžeme zajet kdykoliv nakoupit do obchodu a mít tak dostatek čerstvých potravin každý den. S přesnou možností stravování na každý den tě seznámí průvodce.

Vybavení

V Chorvatsku může být touto dobou velmi příjemné pozdní léto nebo také může být lehce deštivo. Je tedy potřeba počítat i s mokrou variantou. Budeš potřebovat běžecký batoh, do kterého umístíš 1 litr tekutin a pár gelů nebo tyčinek na několikahodinový trénink. Také je potřeba mít civilní oblečení na trávení volného času ve městě a na procházky přírodou. Seznam vybavení najdeš ZDE a TADY jsem natočil video, kde jsou jednotlivé položky popsány.

Trail Adventures

Tuto výpravu organizujeme ve spolupráci s Trail Adventures, což je čistě běžecká odnož Expedition Clubu pod vedením našeho dlouholetého průvodce Ondřeje Šviráka. Jako jediný v republice dělá běžecké akce „expedičního“ stylu a většina jeho výprav je do míst, kam by ses sám běhat nevydal. Tyhle akce skvěle spojují fyzický výkon a autentické poznání lokální kultury. Často totiž spíme u místních lidí a člověk má tak šanci poznat danou destinaci v nepřikrášlené podobě. Nejedná se o běžecké soustředění, ale o běžeckou dovolenou. Nikdo na tebe nebude kulit oči, když si dáš večer pár pivek a neprotáhneš si nohy. Zákazů a příkazů si v pracovním shonu užijeme až až a od akcí Trail Adventures můžeš očekávat svobodu a psychický relax.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny. Tempo se vždy přizpůsobí podle přání účastníků.

1. den

Odpoledne nasedneme v Brně do devítimístné dodávky a přesuneme se přes Rakousko do Slovinska. Cestou do Chorvatska si totiž uděláme zastávku a prozkoumáme jeden z utajených pokladů Slovinska – Rakov Škocjan. Očekává se příjezd ve večerních hodinách (do 22:00). Kdyby se však našel nějaký aktivista, který by se chtěl po příjezdu vyklusat, má klidně příležitost, jinak stmelíme partu večer u piva.

2. den

Rakov Škocjan je zatím utajený poklad, krasové údolí a komplex volně přístupných propastí, jeskyní a skalních útvarů. Něco jako Lost World, rostliny jako v pralese, obří kapradiny, monumentální skalní mosty, přístup pouze po prašné cestě a vyšlapaných cestičkách. Prostup tímto bludištěm dá zapomenout na souvislý běh, ale to si vynahradíme cestou zpět k autu příjemnou rovinou a naladěním nohou na chorvatské kopce. Po obědě se přesuneme do Chorvatska k národnímu parku Risnjak, kde je možný ještě večerní výklus.


Mezi 10 až 15 km, ↑ 300 m

3. den

Jeden z highlightů celého tripu, ale to by se vlastně dalo napsat o každém dnu. Vyběhneme na trasu závodu Risnjak Trail, vstříc divočině, kterou bys v Chorvatsku nečekal. Nádherné trailíky v bukovo-jedlových lesích, ze kterých vždy vylezeme na vápencové vrcholky. Zdoláme nejvyšší horu Veliki Risnjak (1 528 m n. m.) a večer plní dojmů dorazíme zpátky na ubytování. 


30 km, ↑ 1 750 m

4. den

Uvidíme, co na včerejší dlouhý den řeknou naše nohy. Připraveny jsou dvě varianty – buď znovu do kopců na vrcholy Fratar (1 353 m n. m.) a Obruč (1 376 m n. m.) po stopách závodu Hahlici Trail s výhledy na travnaté svahy a Kvarnerský záliv (20 km, 1 100 m+). Nebo odpočinkový den po rovině kaňonem řeky Rječina a o to více času odpoledne vyrazit na pláž.


20 km, ↑ 1 100 m

5. den

Královská etapa od moře až na nejvyšší vrchol Istrie – 1 401 metrů vysoký kopec Vojak – a jinou stezkou zpět na pláž. Záleží pouze na nás, jak moc nás to bude bavit a kolik celkových kilometrů si dole s nohama ve vlnách uložíme do hodinek. Přírodní park Učka nabízí bezpočet dobře značených stezek, technických seběhů, schovaných vodopádů i nádherných výhledů na moře více než kilometr pod sebou.


Mezi 20 až 40 km, ↑ 1 400 m

6. den

Ráno a dopoledne před cestou domů určitě stihneme poslední dobrodružství. Nabízí se hned několik možností: kapučíno, pohodička a zmrzlinka na pláži, výklus kolem moře, kratší trailový trénink k vodopádům a nebo vyrazit k městu Buzet na jednu z nejkrásnějších stezek na Istrii – stezku sedmi vodopádů. Mezi nimi samozřejmě proběhneme a patnáctikilometrový okruh by nám neměl zabrat více než dvě až tři hodiny. Pak jen nasednout do auta, ať jsme do brzkého večera zpátky v Česku.
ukázat další dny

Tvůj průvodceTomáš Maceček

Beskyďák
skyrunner
Macek
pohodář

Většina lidí mi neřekne jinak, než Macek. Vždycky jsem miloval pohyb a přírodu, jezdil s oddílem na tábory a výpravy, a s rodiči místo k moři do Tater. Nikdy jsem neběhal atletiku, ale učaroval mě běh v horách, v terénu, a skyrunning.

Detail průvodce
Ondřej Švirák

Garant výpravy

Ondřej Švirák

Co je v ceně

  • Pronájem auta (nafta, pojištění apod.)
  • Zajištění průvodce
  • Ubytování
  • Veškerá doprava na místě
  • Příspěvek na kurzy organizátorům
  • Mapové podklady
  • GPS
  • Práce má a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička apod.)
  • Pojištění proti úpadku CK
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Jakékoli případné vstupy

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Jak je to s řízením?

Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z Vašich řad. Ti kdo sedí na předních sedadlech nikdy nespí a mají za úkol konverzovat s řidičem a udržovat jej bdělého.

Ještě váháš?

Podobné akce Expedition Clubu