Termín dle domluvy
více
Termín dle domluvy

Kurz horského průvodce

Komplexně, s reálnou praxí, v malé skupince. Vzdělávání horských průvodců je naší srdcovou záležitostí.

Expedice #1253
Česko, EvropaRakousko, Česká republika

Věříme, že klíč k bezpečnému a zodpovědnému vedení lidí v horském terénu, je především vzdělání a praxe. Proto jsou tyto dvě věci hlavními pilíři našeho kurzu. Většinu čerstvě nabytých vědomostí ihned propojujeme s praxí v reálném terénu a klademe tak důraz na akceschopnost a připravenost budoucích horských profesionálů. Vzdělávání horských průvodců je naší srdcovou záležitostí. Pokud se rozhodneš nahlédnout u nás pod pokličku horského vzdělávání, zažiješ ho ve stejném duchu, jako pořádáme výpravy. V malé skupině lidí, s důrazem na respekt a pokoru k horám i lidem. 

Jak nejlépe zjistíš, že tě něco baví a máš pro to vlohy? Tak, že to zažiješ na vlastní kůži. Nejhorší je investovat spoustu času a peněz do dlouhého vzdělávání a pak zjistit, že dělat průvodce je děsná pruda. To se ti u nás nestane. Dostaneš totiž možnost vyzkoušet si práci průvodce již během kurzu. Naplánuješ a odvedeš víkendovou akci pro členy Expedition clubu!

Tento kurz je určen všem, kteří si chtějí prohloubit znalosti v problematice pohybu, bezpečnosti a vedení skupiny v horském terénu. Především pak těm, kteří uvažují o práci horského průvodce. Ať už se chceš prováděním živit, nebo se pouze sám zdokonalit a získat větší jistotu pro svá dobrodružství, míříš k roli člověka, který v horách přebírá iniciativu a je vždy tím aktivnějším. Naším cílem je vytvářet uvědomělou a odpovědnou cestovatelskou komunitu a předávat dál naše hodnoty.

První pomoc a záchrana (běh kurzu 2024-2025)

Ne vždy je to na horách růžové. Někdy je potřeba umět reagovat. Expediční zdravokurz je určený všem, kteří chtějí nabýt jistotu při poskytnutí první pomoci v horském prostředí.

1:5 poměr lektorů a účastníků
14. - 19. 11. 2024
8490,-

Zimní terén a laviny (běh kurzu 2024-2025)

Orientace v zimním terénu - lavinová prevence - lavinová záchrana - zimní prostředí - vybavení - krizové situace

1:6 poměr účastníků a lektorů
28.1. - 2.2.2025
12490,-

Kurz horského průvodce (běh kurzu 2025-2026)

Přihláška na kompletní vzdělání horských průvodců v běhu 2025-2026.

max 12 účastníků
květen 2025 - březen 2026
Zakončení profesní zkouškou

Organizace kurzu

Kurz je rozdělen do 6 bloků, které na sebe logicky navazují a míří k zakončení profesní zkouškou "Horský průvodce". Na jednotlivé bloky se hlásíš samostatně, vždy dáváme přednost těm, kteří absolvují celý kurz, najdou se ale volná místa i na jednotlivé bloky.

 

Celková hodinová dotace kurzu je min. 32 dní.

 

  • 6 dní jarní kurz (navigace, orientace, meteorologie, legislativa práce horského průvodce)
  • 6 dní letní kurz (bezpečnost a riskmanagement, psychologie a vedení skupiny, lanové techniky a vodní záchrana)
  • 4 dny průvodcovské praxe (organizace víkendové akce pro členy expedition clubu pod dozorem instruktorů)
  • 6 dní první pomoc a záchrana (zážitkový zdravokurz zaměřený na poskytnutí první pomoci v horském terénu). Kurz první pomoci lze také nezávisle absolvovat např. u Kasiopea Brno, nebo ZDrSEM
  • 6 dní zimní kurz (lavinová problematika, pohyb a vedení skupiny v zimním terénu, bivakování)
  • 4 dny profesní zkouška

 

Kurz je možné zakončit zkouškou profesní kvalifikace PK 65–020-M Horský průvodce dle zákona č. 179/2006 Sb o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání po jejímž úspěšném složení můžete požádat o vydání živnostenského oprávnění pro horskou průvodcovskou činnost – zároveň získáte „Osvědčení profesní kvalifikace“ s celostátní platností.

Proč s námi

  • Vyzkoušíš si reálnou průvodcovskou praxi, díky konceptu Víkendových akcí.
  • Máme 10 let zkušeností od velehor, polárních oblastí, až k pouštím a oceánu.
  • Kurz vedeme v rozumném rozsahu nutném pro získání veškerých znalostí.
  • Spolupracujeme s ostatními školiteli horských průvodců v ČR. 
  • Reflektujeme mezinárodní standard UIMLA obsahem i rozsahem témat.
  • Máme stabilní základnu zkušených průvodců, za které dáme ruku do ohně.
  • Mluví za nás návratnost a spokojenost účastníků.
  • Máme pečlivě střežené know-how ze všech koutů planety.
  • Máme zkušenosti s organizací reálných expedic.
  • Kurz koncipujeme zážitkově, tak abychom se ho sami chtěli zúčastnit.
  • Nejsme parta amatérů, ale Expedition club.

Náplň kurzu

  • Naučíš se pracovat s mapou, buzolou a GPS.
  • Budeš se perfektně orientovat v letním i zimním terénu.
  • Naučíš se základy meteorologie, práce s předpovědí počasí a odhad vývoje podmínek v terénu.
  • Naplánuješ a odvedeš reálnou víkendovou akci v pozici průvodce.
  • Získáš znalosti poskytnutí první pomoci. Zorganizuješ záchrannou akci v horách.
  • Naučíš se základní lanové techniky a postup v náročném horském terénu
  • Vyzkoušíš si pohyb v zimních horách Naučíš se maximum o lavinách a riziku v zimním terénu.
  • Naučíš se jak správně vést skupinu a pracovat s lidmi.
  • Zorientuješ se v legislativě spojené s prací horského průvodce.
  • Předáme ti také etické hodnoty práce v horách - věříme že pokora a respekt k prostředí je jeden z pilířů naší činnosti.

Kompetence horského průvodce

Kompetence horského průvodce jsou jasně vymezeny v systému národních kvalifikací profesní zkouškou 65–020-M. Ta je závazná pro výkon práce (Legislativě se podrobněji věnujeme na samotném kurzu). Z našeho pohledu by absolventem kurzu měl být člověk, který se umí v horách pohybovat bezpečně, zodpovědně nejen k sobě a dalším lidem, ale také ke svému okolí. Člověk, který s námi sdíli hodnoty ochrany přírody a pokoru k nevyzpytatelnosti hor a přesto má odvahu pouštět se do výzev, které ho posouvají.

 

"Činnost horského průvodce spočívá v organizování a provádění jednotlivců nebo skupin v horském prostředí, s výjimkou oblastí ledovců, skal, kaňoningu a všech dalších terénů, v nichž postup vyžaduje použití horolezecké techniky, horolezeckých pomůcek a materiálu (zejména stoupacích želez, cepínů, lan, jistících prostředků), kdy v zasněžených horských terénech je provádění možné pouze ve zvlněných terénech severského typu. V rámci živnosti je též možný pohyb na skialpinistických a běžeckých lyžích nebo sněžnicích po značených turistických cestách a trasách. V rámci živnosti je možno uskutečňovat činnost informační, půjčování lezecké, horolezecké, skialpinistické a obdobné výzbroje a výstroje".

Podrobnější informace

K čemu mě kvalifikace horského průvodce opravňuje? Jaký je rozdíl mezi národní kvalifikací a mezinárodním horským průvodcem UIMLA? A horským vůdcem UIAGM? Pravidla mobility průvodců a další informace najdeš rozepsané ZDE.

Tvoji průvodci

Tom Cimr

Tom Cimr

Srdcař
idealista
instruktor
horolezec

Největší srdcař, který do klubu vkládá to nejlepší ze sebe, za každou cenu. Expe je jeho denním chlebem, jeho vášní a občas i noční můrou. Tom patří do hor a rozhodl se jít jim v životě naproti. Jeho snem je stát se horským vůdcem UIAGM a od roku 2022 je tomuto snu o pořádný krok blíže - stal se oficiálně adeptem na horského vůdce!

Detail průvodce
Vít Dubec

Vít Dubec

Muzikant
multitalentovaný čávo
surfař
horolezec
Stejně jako nemůže být lezec bez lana, Expedition Club nemůže být bez Víti. Ti dva k sobě tak nějak patří a táhnou to spolu od úplného začátku. Víťa je všestranný sportovec a umělec a pokud někdo dokáže navodit pohodovou atmosféru na výpravě, tak je to právě on!

Detail průvodce
Tom Cimr

Garant výpravy

Tom Cimr

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Tuto výpravu/kurz/školení, organizuje firma Expedition Club community s.r.o. IČ: 19238355. Nejedná se o kombinaci služeb cestovního ruchu = zájezd.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více ve smluvních podmínkách.




Podobné akce Expedition Clubu